e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Εικόνες βεβήλωσης και προχειρότητας στην Αγία Σοφία


Το πρώτο ρεπορτάζ από την Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει απόψε το MEGA. Η κάμερα του σταθμού αποτυπώνει τη βεβήλωση του ιστορικού ναού, καταγράφοντας πώς έχουν καλυφθεί οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά και πώς έχει μεταμορφωθεί ριζικά η εικόνα αυτού του παγκόσμιου μνημείου.


Η φωνή του μουεζίνη καλεί τους πιστούς για προσευχή. Οι πύλες ανοίγουν και οι μουσουλμάνοι μπαίνουν στον άλλοτε μεγαλόπρεπο χριστιανικό ναό.

Εικόνες προχειρότητας

Ο ανταποκριτής του MEGA, Ανδρέας Ρομπόπουλος μπήκε στην Αγία Σοφία. Η κάμερα κατέγραψε εικόνες βεβήλωσης και απίστευτης προχειρότητας που σίγουρα καταστρέφουν τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά, αλλά και τις εικόνες του ναού.

Στον εξωνάρθηκα του ναού πρόχειρα τοποθετημένα πανιά καλύπτουν τις τοιχογραφίες. Ακριβώς από κάτω έχουν τοποθετηθεί τα ράφια που οι μουσουλμάνοι αφήνουν τα παπούτσια τους πριν από την προσευχή.

Σε μια από τις κόγχες του ναού τα εξαπτέρυγα δεν έχουν καλυφθεί. Από κάτω, μουσουλμάνοι πηγαινοέρχονται χωρίς ιδιαίτερο σεβασμό ούτε καν στο μνημείο.

Μια τεράστια σκαλωσιά κρύβει τις εργασίες που γίνονται. Σε πολλά σημεία του ναού βρίσκει κανείς το Κοράνι που άφησε κάποιος πιστός μουσουλμάνος.

Η βιασύνη του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί είχε ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν οι εργασίες που προβλέπονταν. Ο γυναικωνίτης είναι κλειστός θα και η πρόσβαση στα σημαντικότερα ψηφιδωτά, όπως αυτό της Δέησης, είναι απαγορευμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: