e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Άνευ φιλανθρωπίας και αγάπης, καμία εντολή δεν τηρείται

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής  ΙΒ΄ Ματθαίου 
30 Αυγούστου 2020 
(Ματθ. ιθ΄ 16-26)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Δέσμιος του πλούτου και των υλικών συμφερόντων του ήταν ο νεαρός της περικοπής. Όμως, παρά το κενό που ένιωθε βαθιά μέσα του και την ανάγκη να το γεμίσει, διότι τα πλούτη δεν του έφεραν την πολυπόθητη ευτυχία και ικανοποίηση που ζητούσε, εντούτοις, αρνήθηκε τη μόνη λύση σωτηρίας, την οποία ο Κύριός μας του πρότεινε. Έτσι κλώτσησε τη μοναδική ευκαιρία που του δόθηκε να γίνει Άγιος, δάσκαλος της οικουμένης και Μέγας Απόστολος, τιμώμενος ανά τους αιώνες και χορηγός ο ίδιος της θείας Χάριτος.


Προτίμησε τις επαύλεις του, τα κτήματά του, τα πλούσια εδέσματα, τα πολυτελή ενδύματα και τα τρυφηλά συμπόσια με την απατηλή λάμψη. Προτίμησε τον προσωρινό πλούτο και αρνήθηκε την αιώνια ζωή και τον πλούτο των ουρανών. Δέχθηκε τον Μαμμωνά και απέρριψε τον Χριστό. Δεν έκανε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από αυτό το οποίο, δυστυχώς,  πράττουν οι πλείστοι των ανθρώπων.

Πόσους συνανθρώπους μας ακούμε καθημερινά να καλοτυχίζουν τους πλούσιους και ισχυρούς θέλοντας να πάρουν τη θέση τους; Όμως αυτή είναι μια πλανεμένη αντίληψη. Τα υλικά αγαθά καθ’ αυτά, ως δώρα Θεού, δεν είναι εξ ορισμού κακά. Είναι αναγκαία και αυτά για τον άνθρωπο, αρκεί να τους γίνεται σωστή και λελογισμένη χρήση.

Όμως, συνήθως, οι άνθρωποι κάνουν πολύ κακή χρήση της ύλης και του πλούτου και από ωφέλιμα τα καθιστούν επιβλαβή και ολέθρια, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή. Διότι ο άνθρωπος, προκειμένου να πλουτίσει, αλλά και να συντηρήσει τον πλούτο, γίνεται βίαιος, κακός, ιδιοτελής, φιλάργυρος, άδικος ακόμη και φονιάς. Πέφτει μέσα σε όλες τις παγίδες που του στήνει ο Διάβολος. Άγχος και αγωνία κυριεύουν και μαυρίζουν την ψυχή του. Ο πλούσιος αποξενώνεται ακόμα και από την οικογένειά του, αλλά και από κάθε πένητα και πάσχοντα συνάνθρωπό του. Τον θεωρεί υπεύθυνο τον ίδιο για τη δυσπραγία και κακοτυχία του και αρνείται να τον βοηθήσει ακόμη κι αν μπορεί.

«Ζει ασώτως», όπως ο νέος της παραβολής και είναι άφρων, όπως ο άφρων πλούσιος, που ματαιοπονεί κτίζοντας αποθήκες, τις οποίες ποτέ δεν θα χαρεί ή ακόμα όπως ο ματαιόφρων πλούσιος, ο οποίος περιφρονούσε τον ενάρετο και φτωχό Λάζαρο, επιζητώντας την προσωρινή και απατηλή λάμψη του πλούτου, ενώ η καρδιά του είναι αραχνιασμένη, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας. Γίνεται θύμα των κολάκων και των επιτήδειων, τους οποίους κολακεύουν τα υπερτροφικά Εγώ τους, ενώ πίσω από την πλάτη τους τούς κοροϊδεύουν και τους γελοιοποιούν καγχάζοντας.

Ακόμη κι αν ισχυριστούν όλες τις άλλες εντολές του Θεού, ψεύδονται ασύστολα, όπως εψεύσθη και ο πλούσιος της περικοπής. Διότι άνευ φιλανθρωπίας και αγάπης, καμία εντολή δεν τηρείται. Ας μην μας κάνει σκλάβους η ύλη, λοιπόν, αλλά ας γίνουμε ένθεοι και πνευματοφόροι άνθρωποι. Γένοιτο!
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: