e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Τσαρλατανισμός


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 4.9.2020

Το φαινόμενο του τσαρλατανισμού κληρικών κάθε βαθμίδας και διαλογής  στην Εκκλησία δεν είναι καινούργιο, καθότι είναι συνδεδεμένο με την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό, στοιχεία πολύ γνωστά και αρχαία τους ενσαρκωτές των οποίων ο ίδιος ο Χριστός στηλίτευσε με εκείνα τα φοβερά «ουαί».

Εκείνο που κάνει να φαντάζει καινούργια και διαδεδομένη αυτή η παθογένεια του τσαρλατανισμού είναι τα λεγόμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα οποία εκ φύσεως τους έχουν τη δυνατότητα να οπαδοποιούν ακόμα και την Εκκλησία.

Κι έτσι από Σώμα Χριστού να την μεταποιούν σε μία θρησκειοποιημένη σέκτα, στην οποία ο κάθε τσαρλατάνος μετατρέπεται σε ψυχοσώστη, και πνευματικό γκουρού εμφανιζόμενος ως «σοφός» και γλυκόλογος και παρασύροντας ακόμα και χιλιάδες ανυποψίαστους και αφελείς ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν ένα αποκούμπι ελπίδας να κρατηθούν.

Ευτυχώς που υπάρχουν και αληθινοί κληρικοί «άνδρες πλήρεις χάριτος και αληθείας», αλλά όσο πιο υπαρκτοί είναι τόσο πιο αθέατοι τυγχάνουν από την μαζοποίηση των απρόσωπων Facebook και λοιπών Μέσων της βιομηχανίας των likes και ακολούθων.

Θ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: