e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

5ετές Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου


Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης το 5ετές μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου. Το μνημόσυνο τελέσθηκε στην Μεγάλη Παναγία Νεαπόλεως από τους Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο. Τρισάγιο τελέσθηκε και στον τάφο του μακαριστού Νεκταρίου που βρίσκεται στον περίβολο της Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος γεννήθηκε στο Καταλαγάρι Ηρακλείου στις 17 Μαΐου 1951.

Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Αρχανών και στην συνέχεια φοίτησε στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Ύστερα φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1975.

Το 1969 εισήχθη δόκιμος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Τον Δεκέμβριο 1970 εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη υπο του τότε Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτου Κύριλλου Κυπριωτάκη (μετέπειτα Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας). Τον Απρίλιο του 1971, χειροτονήθηκε Διάκονος και τον Ιούνιο του 1972 Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο. Υπηρέτησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως Διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, ως Εφημέριος της Ιεράς Μονής Παναγίας Παληανής, ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σταυροφόρων, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και τέλος ως Πρωτοσύγκελος. Επίσης δίδαξε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Προίσταντο του Χριστιανικού Συλλόγου «Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου». Ιδρυτικό μέλος των Συλλόγων, Φίλων Αγίου Όρους Ηρακλείου Κρήτης και της Χριστιανικής Ένωσης Ηρακλείου «Ο Απόστολος Παύλος».

Στις 4 Οκτωβρίου 1990, εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου. Η χειροτονία του τελέσθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1990, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου. Ενθρονίστηκε στις 7 Νοεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Εκοιμήθη στις 15 Οκτωβρίου 2015 ύστερα από πολύμηνη μάχη με βαριά νόσο σε νοσοκομείο των Αθηνών και τάφηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ιδρύθηκαν οι Mονάδες Φροντίδος ηλικιωμένων «Παναγία η Γερόντισσα» στο Οροπέδιο Λασιθίου, «Ο Άγιος Παντελεήμων» της Ενορίας Αγίας Tριάδος της πόλεως του Αγίου Nικολάου και «Η Μεγάλη Παναγία» στη Λατσίδα Μεραμβέλλου.

Αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως. Αναπαλαιώθηκαν και επαναλειτούργησαν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Ιερά Μονή Παναγίας Κεράς, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας, και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής. Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και εμπλουτίστηκε με σημαντικά κτίσματα η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελληνάρι. Επίσης ανακαίνισε εκ βάθρων το κτήριο που στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες της Ιεράς Μητροπόλεως.

Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η διάσωση και έγινε ψηφιοποίηση του αρχείου της Χριστιανικής Δημογεροντίας Λασιθίου (1869-1898). Πρωτοστάτησε στην συγκρότηση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος.

Είχε τιμηθεί με το παράσημο των Αποστόλων Παύλου και Τίτου της Εκκλησίας Κρήτης, με το παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος των Ιπποτών του Παναγίου Τάφου, και τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου μετά αστέρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με το Χρυσό Αετό της Αποκαλύψεως της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Σάββα του Πατριαρχείου Σερβίας και με το Χρυσό Σταυρό της Χιλιετηρίδος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους.

Πηγή: rethemnosnews.gr













Δεν υπάρχουν σχόλια: