e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Υπό τις νέες εξελίξεις συνεδρίασε η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, 12.10.2020

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Συνήλθε χθες, 12 Οκτωβρίου 2020, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής μετά από πρόσκληση του Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, για να θεωρήσει τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της Εκκλησίας.

 

Μεταξύ των ληφθεισών αποφάσεων είναι:


α) η έκφραση της εγνωμοσύνης προς την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο και στην περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για τη παρασχεθείσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής δυνατότητα συντάξεως νέου Συντάγματος, με τη συνεργασία της Ιεραρχίας, του κλήρου και του λαού, εν όψει της συμπληρώσεως το έτος 2022 της πρώτης εκατονταετίας του βίου της. Για τον σκοπό αυτό, θα συσταθούν δύο Επιτροπές: 1. Μία ευρυτέρα στην Αμερική από αντιπροσώπους της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, του κλήρου και του λαϊκού στοιχείου, και 2. Μία άλλη, της οποίας η αποστολή θα είναι να συμμετάσχει στη Μικτή Επιτροπή που θα συστήσει η Μητέρα μας Εκκλησία, και να μεταφέρει το πνεύμα και τις ιδέες της πρώτης.

 

β) η επιβεβαίωση του περιεχομένου του ανακοινωθέντος της Ι. Αρχιεπισκοπής περί της ισχύος και της λειτουργίας όλων των διοικητικών αυτής σωμάτων μέχρι της ψηφίσεως και εκδόσεως από το Πατριαρχείο του νέου Συντάγματος: της Ι. Επαρχιακής Συνόδου, του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως και των αντίστοιχων δομών των Ι. Μητροπόλεων.

 

γ) η αφιέρωση προσεχών συνεδριάσεων του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο όραμα της συντάξεως ενός νέου Συντάγματος.

 

δ) η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβιώσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Σάρδεων κ. Ευαγγέλου, υπηρετήσαντος την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής επί σειρά δεκαετιών, κατά τρόπον αρμόζοντα στο αρχιερατικό του αξίωμα και στην παράδοση της εκκλησίας μας.

 

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε α) τη σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητος, β) τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Κωνσταντίνου Μώραλη ως Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Ν. Ιερσέης, ως και τον διορισμό Μητροπολιτικού Συμβουλίου της ιδίας Μητροπόλεως, γ) τις ημερομηνίες των εις αρχιερέα χειροτονιών των Θεοφιλ. εψηφισμένων Επισκόπων Αμάστριδος κ. Σπυρίδωνος (Καιζίου) την 14ην Νοεμβρίου, Εξαμιλίου κ. Τιμοθέου (Μπακάκου) την 5η Δεκεμβρίου, και Φωκαίας κ. Ιωάννου (Κωνσταντίνου) την 19η Δεκεμβρίου ε. έ.

 

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου


Δεν υπάρχουν σχόλια: