e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απομακρύνει τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο και τιμωρεί με αργία τον Μεθόδιο


Του Θεοδώρου Καλμούκου | ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 8.10.2020

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και τη μετάθεσή του στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Σάρδεων στη Μικρά Ασία και όρισε Πατριαρχικό Επίτροπο τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Ο κ. Ευάγγελος είχε εκλεγεί Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης στις 12 Απριλίου του 2003. Επίσης, επέβαλε την ποινή της αργίας στον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο μέχρι τα Χριστούγεννα από κάθε ιεροπραξία, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Θείας Λειτουργίας.

Ακόμα, αποφάσισε την αναστολή του ισχύοντος Συντάγματος της Αρχιεπισκοπής και τη σύνταξη νέου Συντάγματος.

Το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

«Σήμερον, Πέμπτην, 8ην Οκτωβρίου 2020, τρίτην ημέραν των εργασιών αυτής του τρέχοντος μηνός, η Αγία και Ιερά Σύνοδος ησχολήθη, μεταξύ άλλων, διεξοδικώς με θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και εθεώρησεν εκθέσεις του οικείου Αρχιεπισκόπου Σεβ. κ. Ελπιδοφόρου, έλαβε δε τας εξής αποφάσεις:

α) ανέστειλε την ισχύν του Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την προοπτικήν συστάσεως μικτής Επιτροπής εξ αντιπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής προς σύνταξιν νέου τοιούτου.

β) επέβαλε τω Σεβ. Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθοδίω την ποινήν της αργίας μέχρι της Εορτής των Χριστουγέννων διά τα εις α υπέπεσε κανονικά παραπτώματα.

γ) μετέθεσε τον Σεβ. Μητροπολίτην Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελον εις την Ιεράν Μητρόπολιν Σάρδεων και ώρισε Πατριαρχικόν Επίτροπον εν τη ουτωσί χηρευσάση Επαρχία Νέας Ιερσέης τον Αρχιεπίσκοπον Αμερικής κ. Ελπιδοφόρον.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου

8 Οκτωβρίου 2020».

Ο «Εθνικός Κήρυκας» πληροφορήθηκε εκ των υστέρων ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε προειδοποιήσει τον Μητροπολίτη Ευάγγελο εδώ και αρκετούς μήνες.

Επίσης, πληροφορήθηκε πως μία από τις σοβαρότερες αιτιάσεις για τον Μητροπολίτη Μεθόδιο ήταν πως είχε επιδοθεί σε «τυρεία και φατρία», συγκαλέσας την Επαρχιακή Σύνοδο σε τηλεδιάσκεψη χωρίς τη γνώση του Προέδρου της Συνόδου, ήτοι του Πρώτου, του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας». Η αργία θεωρείται σοβαρή ποινή για έναν ιεράρχη και σηματοδοτεί το μήνυμα ότι οφείλει να σκεφθεί την παραίτησή του.

Μητρόπολη Σάρδεων

Πολύ νωρίς διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στις Σάρδεις καθώς η πόλη αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννου ως μία των επτά Εκκλησιών της Μικράς Ασίας. Οι Σάρδεις αναδείχθηκαν σε Μητρόπολη της Επαρχίας Λυδίας. Στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως αυτής, η οποία κατείχε την 6η θέση μεταξύ των Μητροπόλεων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ανήκαν περίπου 25 Επισκοπές. Στα μέσα του 14ου αιώνα η περιοχή των Σάρδεων ερημώθηκε και η διοίκηση της Μητροπόλεως δόθηκε στον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας. Εφεξής και καθ' όλη την Οθωμανική περίοδο η Μητρόπολη Σάρδεων παραμένει εντός της Μητροπόλεως Φιλαδελφείας και ακολουθεί την ιστορία της.

Μετά τον Μικρασιατικό πόλεμο και την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στις 13 Μαρτίου 1924 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποκαταστάθηκε στις εν ενεργεία Μητροπόλεις η Μητρόπολη Σάρδεων, η οποία είχε συγχωνευθεί με τη Μητρόπολη Φιλαδελφείας. Στις 17 Οκτωβρίου 1928 δόθηκε στον Μητροπολίτη Σάρδεων ο τίτλος του «υπερτίμου και εξάρχου πάσης Λυδίας» ο δε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας περιορίστηκε εφεξής στον τίτλο του «υπερτίμου και εξάρχου Λυδίας».

Η Μητρόπολη Σάρδεων περιλαμβάνει τους κατωτέρω οικισμούς (οι οποίοι ανήκαν στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας πριν το 1924):

α) Σαλιχλί (Salihli), β) Πιτσερλί (Biçerli), γ) Τατάρι (Tatarislâm), δ) Τεπετζίκι (Pazarköy) από τη σημερινή Επαρχία Salihli (Υρκανίδος) του Νομού Manisa (Μαγνησίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια: