e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Η εορτή του Αγίου Νικολάου 2020 στη Lusaka της Zambia


Κυριακή Ι΄ Λουκά, 6 Δεκεμβρίου 2020, εορτή του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού. Άγιος Νικόλαος, «ο γαληνεμένος όρμος και το λιμάνι της σωτηρίας»!

Στιγμές από την σημερινή θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλέξανδρου στην ελληνική κοινότητα της Λουσάκα. Στο Θείο κήρυγμα της εορτής του Αγίου Νικολάου, στο πνεύμα των ημερών, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Ο άγιος Νικόλαος, η ήρεμη πρεσβυτική μορφή μέσα στη χορεία των αγίων Ιεραρχών της Εκκλησίας, είναι ο τύπος και ο κανόνας της ιερατικής ταπεινοφροσύνης και πραότητας. Κανόνας και πρότυπο είναι ο άγιος Ιεράρχης, καθώς το ψάλλει η Εκκλησία στο γνωστό σε όλους τροπάριο: «Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια· διά τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά τη πτωχεία τα πλούσια…».

ο άγιος Νικόλαος, όπως τον βλέπει στη συνείδησή της και τον εγκωμιάζει η Εκκλησία, είναι ο μέγας και θερμός προστάτης και βοηθός εκείνων που κινδυνεύουν και στη γη και στη θάλασσα· Αλλά ακόμα πιο πολύ, στο ιερό πρόσωπο του αγίου Νικολάου, η Εκκλησία εγκωμιάζει τον ιερέα και τον λειτουργό των θείων μυστηρίων, τον καλό ποιμένα και τον Ιεράρχη.»







Δεν υπάρχουν σχόλια: