e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ακύρωση λειτουργικής ζωής στη Μητρόπολη Ελβετίας λόγω Covid-19


Η μία μετά την άλλη οι ελληνορθόδοξες Μητροπόλεις ανά την Ευρώπη παύουν τη λειτουργική ζωή, εξαιτίας της επικρεμάμενης σπάθης - υγειονονομικής κρίσης του Κορωνοϊού. Ανωτέρω, το σχετικό Ανακοινωθέν του Σεβ. Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου. Όλες οι ακολουθίες, καθημερινές και κυριακάτικες σταματούν. Προγραμματισμένες βαπτίσεις και κηδείες θα τελούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο (όχι περισσότερα από 10 πρόσωπα).

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Β' Χαιρετισμοί 2020 στην Παναγούλα Μπανάτου, υπό τη σκιά της Πανδημίας [video]


Υπό την βαρύτατη σκιά της Πανδημίας του Κορονοϊού έγινε απόψε, 13 Μαρτίου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Παναγούλα. Στο κέντρο του Ναού είχε τεθεί για προσκύνημα η Εικόνα της Ευρέσεως. 
     Από πλευράς συμμετοχής κόσμου, μόλις δέκα ψυχές εκκλησιαστήκαμε (προσωπικό και λαός), ενώ κυριαρχούσε η κατήφεια για το μεγάλο θανατικό που επικρέμαται πάνω από σύνολη την ανθρωπότητα κατ' αυτό τον καιρό. Ως Εκκλησία προσευχηθήκαμε υπέρ εαυτών και αλλήλων, κυρίως δε για όσους ακολούθησαν την επιταγή των ειδικών επιστημόνων: "Μένουμε σπίτι"! 
     Για όλους αυτούς, εξάλλου, σκεφτήκαμε να έχουμε live μετάδοση της β΄ στάσης του Ύμνου προς την Παναγία, ώστε να αναπαυθούν πνευματικά όσοι εξαναγκαστικά παρέμειναν στο σπίτι! Παράλληλα δεηθήκαμε από βάθους συντετριμμένης καρδίας για την αίσια, ανώδυνη και αβλαβή έκβαση από τον πειρασμό της λοιμικής!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κλείνουν οι Ορθόδοξοι Ναοί στη Γαλλία μέχρι νεωτέρας λόγω Covid-19


ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 13-3-2020 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Λόγω της ανησυχητικής εξελίξεως της πανδημίας του Κορονοϊού (Covid-19) στον κόσμο και στην χώρα μας και μετά από τις τελευταίες δηλώσεις της Κυβερνήσεως, η Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας με μεγάλη λύπη προτρέπει όπως όλοι οι Ιεροί Ναοί παραμείνουν κλειστοί από σήμερα το βράδυ και μέχρι νεωτέρας.

Η Ιερά Μητρόπολις Γαλλίας καλεί όλους τους πιστούς να προσευχηθούν προς τον Θεό για την εξάλειψη αυτής της φοβεράς πανδημίας, ώστε να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Παρίσι, 13 Μαρτίου 2020
+Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ

Αναστολή λειτουργικής ζωής στη Μητρόπολη Βελγίου μέχρι 3 Απριλίου 2020


Ἀνακοινωθὲν σχετικῶς πρὸς τὸν κορωνοϊό (COVID-19)

Εἶναι διάχυτη ἡ ἀνησυχία γιὰ τὴν μεγάλη ἐξάπλωση τοῦ κορωνοϊοῦ στὸ Βέλγιο. Πράγματι, ἡ χθεσινὴ κατάσταση τῆς ὑγείας στὴ Χώρα δὲν εἶναι ἡ αὐτὴ μὲ τὴν σημερινὴ ἤ τὴν αὐριανή.

Β΄ Χαιρετισμοί 2020 στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Ρεθύμνης υπό έκτακτες συνθήκες


Μετά την ήδη ανακοινωθείσα ματαίωση του Προγράμματος Ποιμαντικών Επισκέψεών του κατά την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, λόγω των εκτάκτων συνθηκών από την πανδημία και σύμφωνα με τις σχετικές υποδείξεις της Ελληνικής Πολιτείας, με στόχο την αποφυγή της συνάθροισης μεγάλου αριθμού πιστών σε Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως (κάτι που είναι αναπόφευκτο όταν τους επισκέπτεται ο Επίσκοπός τους), ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος έδωσε έμπρακτα το παράδειγμα όσων είπε κατά τη σημερινή του συνέντευξη στο Ρεθυμνιώτη δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη: «Δεν είναι ο τόπος, αλλά ο τρόπος και ακόμη περισσότερο ο πόθος προς τον Θεόν».

Β΄ Χαιρετισμοί στο Φανάρι με Πατριαρχική Χοροστασία [video]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ χοροστάτησε απόψε, Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, κατά την Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Ομίλησε σχετικώς ο Μέγας Αρχιμανδρίτης κ. Βησσαρίων.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ: 

Λήψη μέτρων από την Εκκλησία της Κρήτης για τον Κορωνοϊό


Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, συνῆλθε, τήν Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, σέ ἔκτακτη Σύσκεψη καί συζήτησε τή λήψη ἀναγκαίων μέτρων γιά τήν πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ, τά ὁποῖα πρέπει νά λάβει ἡ Ἐκκλησία Κρήτης καί ἀνακοινώνει τά ἀκόλουθα:

Συνέντευξη του Μητροπολίτου Ρεθύμνης για την πανδημία του Κορωνοϊού [audio]


Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη και στο ραδιοσταθμό του Ρεθύμνου TEAM FM, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της επικαιρότητας, την πανδημία του κορωνοϊού. 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται


«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν "παρουσιολόγιο" στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τονίζει, μεταξύ άλλων, και αποκλειστικά στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα εξάπλωσης του κορονοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. 
Αναλυτικότερα, η δήλωση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει ως εξής:

Συμμετοχή Μητροπόλεως Γερμανίας στην εν Μονάχω Έκθεση για τα 60χρονα της Μετανάστευσης (1960-2020)


Με το προσωπικό της μεράκι και το πολυποίκιλο ταλέντο της έστησε η μετανάστρια κ. Ελένη Δεληδημητρίου–Τσακμάκη μια θαυμάσια έκθεση στο Μόναχο, σχετικά με τη μετανάστευση των Ελλήνων στη Γερμανίας. Η κ. Δεληδημητρίου Τσακμάκη είναι γνωστή για το βραβευμένο συγγραφικό της έργο σχετικά με τη μετανάστευση (βιβλία και θεατρικά έργα) και θεωρείται ως „Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ“ στη Γερμανία.