e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Μοναχική Via Crucis στην Βασιλική του Αγ. Πέτρου (Μ. Παρασκευή Βατικανού, 10.4.2020 - live)

[Gesù caduto portando la croce (Nicola Fumo, 1698)]

Dal Sagrato della Basilica di San Pietro, Via Crucis guidata da Papa Francesco - Lingua dei Segni

Η καρδιά


Όταν θες να επικοινωνήσεις με τον πλησίον, η γλώσσα συνήθως είναι φτωχή. Το σώμα προσπαθώντας να την συμπληρώσει, κάνει υπερβάσεις για να πει όσα δεν μπορεί η γλώσσα.

Με την καρδιά, όμως, γίνεται η απόλυτη, η τέλεια επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Όταν μιλάς με την καρδιά σου, τότε αυτή ανοίγει διάπλατα για να «χωρέσει» τον πλησίον.

«Συνοδικός Παραμυθητικός Λόγος γιά τήν Μεγάλη Ἑβδομάδα καί τό Ἅγιον Πάσχα»

Εκκλησία της Ελλάδος στους πιστούς: Σας ομολογούμε ότι η απόφαση αυτή μας πόνεσε και συνεχίζει να μας πονά


Μέσω εγκυκλίου, με τίτλο «Συνοδικός Παραμυθητικός Λόγος γιά τήν Μεγάλη Ἑβδομάδα καί τό Ἅγιον Πάσχα», η Ιερά Σύνοδος απαντά στο «Ευσεβές Ορθόδοξο πλήρωμα αυτής» για το ζήτημα των Ιερών Ναών που θα μείνουν κλειστοί την περίοδο του Πάσχα, λόγω της πανδημίας.

Η Εκκλησία «δεν παρέμεινε αδιάφορη μπροστά σε αυτόν τον φόβο. Αντιθέτως τον κατενόησε, τον προσέλαβε και τον ανέθεσε στον Χριστό για να τον θεραπεύσει. Μία Εκκλησία που δεν κατανοεί τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τις αγωνίες του, και δεν τις προσλαμβάνει για να τις θεραπεύσει, δεν είναι μητέρα, αλλά μητριά. Σε αυτή την συνάφεια μπορεί να κατανοηθεί η απόφασή μας για προσωρινή αποχή από τις λατρευτικές μας Συνάξεις. Σας ομολογούμε ότι η απόφαση αυτή ήταν κάτι που μας πόνεσε δυνατά και φυσικά συνεχίζει να μας πονά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται:

«Τι και αν οι θύρες είναι κλεισμένες και οι μαθητές Του συνηγμένοι στα σπιτικά τους “διά τον φόβον” του κορονοϊού; Ο Σταυρωθείς και Αναστάς Κύριος Ιησούς θα εισέλθει “των θυρών κεκλεισμένων” (Ιωάν. 20,19) για να χαρίσει την ειρήνη Του. Θα προσφέρει τον Ουράνιο Άρτο της παρουσίας Του και θα κεράσει τα παιδιά Του “ ιχθύος οπτού μέρος και από μελισσίου κηρίου” (Λουκ. 24,42).

Ας το κατανοήσουμε καλά! Στην Εκκλησία μας δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το Πνεύμα το Άγιο, το Οποίο τα ασθενή θεραπεύει και τα ελλείποντα αναπληροί, θα αναπληρώσει την στέρηση των ημερών και θα πληρώσει τις καρδιές των μετανοούντων πιστών με την παρουσία του Χριστού».

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

Τηλεφωνικές ευχαριστίες και ευχές Προέδρου Δημοκρατίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Σήμερον, 10ην τ.μ., ἡ Ἐξοχωτάτη Πρόεδρος τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τήν Α. Θ. Παναγιότητα, τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαῖον, καί διηρώτησε προφρόνως περί τῆς ὑγείας Αὐτοῦ τε καί τῶν περί Αὐτόν, ηὐχαρίστησε διά τήν συμβολήν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας εἰς τόν ἐν Ἑλλάδι διεξαγόμενον ἔρανον διά τήν ἀντιμετώπισιν τοῦ κορωνοϊοῦ καί ηὐχήθη εἰς τόν ἴδιον καί εἰς ἅπασαν τήν ἐνταῦθα Ὁμογένειαν εὐφρόσυνον Ἅγιον Πάσχα.

Τη μνήμη του προκατόχου του Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Ε΄ τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης (video)


Μετά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τῆς Παρασκευῆς, 10ης τ.μ. ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης ἀνέγνω Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν ἀειμνήστων Ἀρχιεπισκόπων Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κυροῦ Σεραφείμ καί Ἀμερικῆς κυροῦ Ἰακώβου.
     Αὐθημερόν τήν πρωΐαν, ὁ Πατριάρχης ἤναψε κηρίον, κατέθεσεν ἄνθη καί προσηυχήθη πρό τῆς κλειστῆς Πύλης τῶν Πατριαρχείων, ἔνθα τήν 10ην Ἀπριλίου 1821, ἡμέραν τοῦ Πάσχα, ἀπηγχονίσθη ὁ μάρτυς προκάτοχος Αὐτοῦ Γρηγόριος ὁ Ε´.

Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, 10.4.2020, στο Φανάρι [live]


Σήμερα το πρωί, Παρασκευή 10 Απριλίου 2020, ημέρα μνήμης του Μάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, λαμβάνει χώραν Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος, από του παραθρονίου, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, ψαλλόντων δε των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής. Ουδείς άλλος παρίσταται στον εκκλησιασμό, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την μη εξάπλωση του θανατηφόρου Covid-19. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: