e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Εξαρχος Ουγγαρίας Αρσένιος αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα»


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος ήταν ο πρώτος ιεράρχης ο οποίος λόγω της κρίσης της πανδημίας και της απαγόρευσης του κοινού κοχλιαρίου μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας, στράφηκε προς τον αρχαίο τρόπο μετάδοσής της, δηλαδή χωριστά από τον Τίμιο Άρτο και χωριστά από το Τίμιο Αίμα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα στη Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου. 
Ο Μητροπολίτης Αρσένιος εκ των πλέον λογίων και σεβαστών ιεραρχών της Εκκλησίας, σε συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» είπε ανάμεσα στα άλλα πως «χρειάζεται, προσωρινά, να ακολουθήσουμε τον αρχαίο τρόπο Θείας Μεταλήψεως που δε θα ερεθίζει τους έξωθεν παρατηρητές. Με την κυβέρνηση έχουμε καλή συνεννόηση. Ακολουθήσαμε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας. Λαμβάνοντας την απόφαση για τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως κατά την παλαιότερη παράδοση απαντούμε στο δίλημμα: Θεία Κοινωνία ή αποχή από αυτήν γι' αυτή την περίοδο;»
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής: 

Τιμώντας τους Αγίους 318 Πατέρες Α΄ Οικουμενικής Συνόδου εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Πρωί Κυριακής, 31ης Μαΐου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου. Μνήμη των Αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και εν ισχύι ακόμη η εορτή της Θείας Αναλήψεως.
     Εντός του Ναού παρέστησαν οι προβλεπόμενοι εκ του νόμου για την πρόληψη του Κορονοϊού, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια και ψαλλόντων των κ.κ. Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και Σπυρίδωνος Σαρατσένου. 
     Ο Εφημέριος, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στο πώς και το γιατί της συγκλήσεως της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ.. 
     Στο τέλος έγινε Αγιασμός για την αρχή από αύριο του νέου μηνός, ευλογήθηκαν δυο Φανουρόπιτες που έφεραν στην εκκλησία δυο καλές Ενορίτισσες και τέλος αναπέφθηκε Δέηση ενώπιον του σεπτού Εικονίσματος της Κυράς Παναγούλας υπέρ απαλλαγής της ανθρωπότητος από της λοιμικής του Κορονοϊού.
[Ακολουθεί φωτορεπορτάζ του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια]

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων στη Μονή Μάρθας και Μαρίας αδελφών του Λαζάρου


Σήμερα, Κυριακή των Αγίων Πατέρων των εν Νικαία συνελθόντων και την Α΄ Οικουμενικήν Σύνοδον αποτελεσάντων, 18/31 Μαΐου 2020, ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο, μετέβη στη Μονή Μάρθας και Μαρίας, των Αδελφών του Λαζάρου, όπου έγινε περιορισμένη Ευαριστιακή Σύναξη, διά τον φόβον του Κορονοϊού. 

Αρχιερατικό 5ετές Μνημόσυνο Γέροντος Χρυσοστόμου Γκέλμπεση στη Μονή Ελευθερωτρίας Ζακύνθου


Κείμενο και ποίημα: π. Παναγιώτης Καποδίστριας
Φωτο-ανταπόκριση: π. Σεραφείμ Κονίδης

Σήμερα το πρωί, Κυριακή των Αγίων Πατέρων, 31η Μαΐου 2020, στη Γυναικεία Μονή Παναγίας της Ελευθερωτρίας Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία και πενταετές Μνημόσυνο για την ανάπαυση της αγίας ψυχής του μακαριστού ιδρυτού, κτήτορος και πνευματικού πατρός της Μονής, Αρχιμανδρίτου ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ, ο οποίος μετέστη οσιακά προς την όντως Ζωή, υπερεκατοντούτης, στις 21 Μαΐου 2015. 
     Προέστη αρχιερατικώς ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ στο Μνημόσυνο προσήλθε κι έλαβε μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Τον θείο λόγο κήρυξε ο νέος εφημερεύων της Μονής, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής
     Η Αδελφότητα της Μονής, υπό την ηγουμενία της Γεροντίσσης Μαγδαληνής Μπακέα, είχε μεριμνήσει ώστε όλα να είναι -το κατά δύναμιν- άψογα, στο πλαίσιο των ισχυόντων μέτρων και περιορισμών για την μη εξάπλωση του θανατηφόρου Κορονοϊού.
     Άπαντες οι παριστάμενοι και οι μακρόθεν νοερώς συμμετέχοντες εκζήτησαν την αγία ευχή του αξιομνημόνευτου Γέροντος Χρυσοστόμου για τον αγώνα ενός εκάστου στις περιπέτειες τού νυν αιώνος του απατεώνος και την πρεσβεία του για την αίσια έκβαση όλων των -φαινομενικώς αδιεξόδων- υποθέσεών μας. Αιωνία η μνήμη του!!! 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Μελιτηνής Μάξιμος: "η εκκοσμίκευση και ο ζηλωτισμός κατατρώγουν το σώμα της Εκκλησίας"


Σήμερα, Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, ήταν η πρώτη Κυριακή επαναλειτουργίας των Ι. Ναών στη Γαλλία με τη συμμετοχή πιστών. Της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος. 

Οι πιστοί ακολούθησαν τις αυστηρές οδηγίες της πολιτείας όσον αφορά τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον ιό covid-19.

Κυριακή Αγ. Πατέρων και 20χρονα αποκατάστασης Ναού Αγ. Μιχαήλ στο Κίεβο [video - photos]


Σήμερα, Κυριακή των Αγίων 318 θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 18ης/31ης Μαΐου 2020, στο Κίεβο. Η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενό της Μακ. Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, τίμησε με πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο την εικοστή επέτειο από την αποκατάσταση του ιστορικού χρυσότρουλου Ναού του Αγίου Μιχαήλ. Εντέλει αναπέμφθηκε για μιαν ακόμη φορά Δέηση για την απαλλαγή εκ του φονικού Covid-19. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ YOUTUBE ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ:    

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων στη Στοκχόλμη, κεκλεισμένων των θυρών [video]


Κυριακή, 31 Μαΐου 2020, Των Αγίων Πατέρων Α' Οικουμενικής Συνόδου, Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Λειτουργεί μόνος -λόγω περιορισμών εκ του Κορονοϊού- ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας. 
Sunday, 31 May 2020, Fathers of the 1st Council. St. George Cathedral Stockholm.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων στη Μητρόπολη Νιγηρίας [video]


Κυριακή των Αγίων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 31.5.2020, στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου Λάγκος της Νιγηρίας, ψάλλοντος και ομιλήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου. Και αυτή τη φορά κεκλεισμένων των θυρών, λόγω Covid-19.
Sunday of the Holy Fathers of the First Ecumenical Council

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:


Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων στους Αγ. Θεοδώρους Ίμβρου, το γενέθλιο χωριό Βαρθολομαίου


Πρωί Κυριακής των Αγίων 318 Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 31.5.2020, στους Αγίου Θεοδώρους Ίμβρου, στο γενέθλιο χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχου. Λειτούργησε ο οικείος νέος Μητροπολίτης Σεβ. Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος.

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων στη Μητρόπολη Αυστρίας [video]


Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία, 31.5.2020 | Orthros und Göttliche Liturgie. 
 Καθεδρικὸς Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίας Τριάδος Βιέννης | Kathedrale zur heiligen Dreifaltigkeit, Wien

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων στην περίοπτη Μονή και Θεολογική Σχολή Χάλκης


Πρωί Κυριακής των Αγίων Πατέρων της εν Νικαία Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 31 Μαΐου 2020, στη Μονή Αγίας Τριάδος της Χάλκης, λειτούργησε μόνος -λόγω απαγορεύσεων εκ του Κορωνοϊού- ο Ηγούμενος, Θεοφ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. 
     Στο τέλος έκανε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Χαλκίτη Ηγουμένου Μονής Χρυσορρογιατίσσης όρους Τροόδου Κύπρου, Αρχιμανδρίτου Διονυσίου, 40 ημέρες μετά την εκδημία του προς Κύριον.

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων στην αραβόφωνη Ενορία της Παναγίας Beit Jala Παλαιστίνης [video]


Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου, 18/31 Μαΐου 2020, έγινε η Ευχαριστιακή Σύναξη εν πληθούση Εκκλησία σην αραβόφωνη Ενορία της Παναγίας Μπετζάλλα της Παλαιστίνης, πλησίον της Βηθλεέμ. Παρέστησαν συμπροσευχόμενος ο Πατριαρχικός Επίτροπος της Μπετζάλλα, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος - Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Κυριακή Αγίων 318 Πατέρων Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στο Φανάρι [live]


Κυριακή των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 31η Μαίου 2020, στον εν Φαναρίω πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τελείται -κεκλεισμένων των θυρών λόγω Κορωνοϊού- η θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ψαλλόντων Κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ: