e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ναό του Αγ. Παντελεήμονος Λόγγου Αγ. Διονυσίου στο Ξηροκάστελο Ζακύνθου


Εσπέρας Κυριακής, 26ης Ιουλίου 2020, στο πανηγυρίζον Μετοχιακό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παντελεήμονος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στον Λόγγο του Αγίου - Ξηροκάστελο Ζακύνθου. Στον εόρτιο Εσπερινό για τον Ιαματικό Άγιο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου, 26.7.2020, στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό


Πρωί Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου, 26ης Ιουλίου 2020, εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Φανάρι. Στη θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων.
Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Κυριακή, 26.7.2020, στην Pretoria (South Africa) με θύμηση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (1974)


Πρωί Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου, 26 Ιουλίου 2020 και ημέρα μνήμης της Αγίας Παρασκευής, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην μεγαλούπολη Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Στην κυριακάτικη θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός, Εφημέριος στο Γιοχάνσεμπουργκ. Κατ' αυτήν την ημέρα έγινε Επιμνημόσυνη δέηση των θυμάτων εκ της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.
     Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι οι ιερές Ακολουθίες συνεχίζουν να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, οι δε πιστοί παρακολουθούν μέσω τηλε-μεταδόσεως από τα σπίτια τους, επειδή ο κίνδυνος της λοιμικής Πανδημίας δεν έχει παρέλθει, αλλ' αντίθετα ογκούται ολοένα στη χώρα με πολλές χιλιάδες ασθενούντες και νεκρούς. Από τις επίσημες πηγές προκύπτει ότι συγκεντρωτικά η South Africa αριθμεί 445.433 κρούσματα και θρηνεί ήδη 6.769 νεκρούς εκ του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Αρχιερατική Λειτουργία για την εορτή της Αγίας Παρασκευής Χάσκιοϊ ΚΠόλεως


Πρωί Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου, 26ης Ιουλίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Παρασκευής Πικριδίου Χάσκιοϊ Κωνσταντινουπόλεως, λειτουργούντος του Θεο. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, Ηγουμένου της Μονής και Σχολής της Χάλκης.

Η Χειροτονία του Επισκόπου Πατάρων Αθηναγόρου στον Καναδά


Ναός του Αγίου Νικολάου Τορόντο Καναδά, σήμερα, Κυριακή Ζ΄ Ματθαίου, 26 Ιουλίου 2020, τελέσθηκε η εις Επίσκοπον Χειροτονία του Αρχιμανδρίτου Αλεξάνδρου Σαλμά. 
     Κατά την χειροτονία του, στην οποία προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος, μετονομάσθηκε "Αθηναγόρας", προς τιμήν α) του Αγίου Αθηναγόρου του φιλοσόφου και ομολογητού (2ου μ.Χ. αιώνος), β) του Ελαίας Αθηναγόρου - πρώτου Επισκόπου στον Καναδά και γ) του μεγάλου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου, του διατελέσαντος Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής, "μεγάλου απολογητού" (κατά την χαρακτηριστική έκφραση Σωτηρίου), του πολλά συκοφαντηθέντος από τους λεγομένους ζηλωτάς, με την κατηγορία του "οικουμενιστού".
     Ο Θεοφ. Επίσκοπος Πατάρων κ. Αθηναγόρας θα είναι βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Καναδά. 
     Σημειωτέον ότι η εκλογή του είχε γίνει στις 14 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, αλλά είχε αναβληθεί εξαιτίας του επαπειλούντος την οικουμένη Κορονοϊού.

Η συνάφεια του Οικουμενικού Πατριάρχου με τους Κεκοιμημένους της Τενέδου


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες στην Τένεδο και αμέσως μετά την Χοροστασία του στην εορτή της Αγίας Παρασκευής στο φερώνυμο ναΰδριο (26.7.2020) δεν λησμόνησε τους Κεκοιμημένους, αυτό το πλήθος των Ρωμιών που τον αναμένουν να μελετήσει τ' όνομά τους και να λάβουν ανάψυξη ανακουφιστική. 
     Στο Κοιμητήριο της νήσου, σκόρπιοι σταυροί μαρτυρούν ληγμένες μικρές-μεγάλες ιστορίες, στις οποίες ο Πατριάρχης (ξανα)δίνει μεγίστη σημασία και διάρκεια!

Αρχιερατική Λειτουργία στο Μπελούσι Ζακύνθου τιμώντας την Αγία Παρασκευή


Πρωί Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου, 26ης Ιουλίου 2020, για την μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, στον πανηγυρίζοντα Ναό Της στο Μπελούσι (νεωτεριστί: Κυψέλη) Ζακύνθου, γραφικό και φιλοπρόοδο χωριό. Λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄.

Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Παρασκευής Μέσω Βολιμών Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου, 26 Ιουλίου 2020, εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, στον φερώνυμο Ναό Μέσω Βολιμών, γραφικού και φιλοπρόοδου κεφαλοχωρίου της ορεινής Ζακύνθου. Λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος.

Συνεορτασμός των Αγίων Παρασκευής και Παντελεήμονος εν Βανάτω Ζακύνθου (Κυριακή, 26.7.2020)


Πρωί Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου 2020, στο Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, τιμήθηκε από κοινού η πανεύφημη μνήμη των Αγίων Μεγαλομαρτύρων Παρασκευής και Παντελεήμονος. Προτάθηκαν για προσκύνημα ιερά Εικονίσματα των Αγίων, όπως και απότμημα Λειψάνου της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Έγιναν και σχετικές Αρτοκλασίες, ευλαβικές προσφορές συντοπιτών.
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος μάλιστα ομίλησε περί των τιμωμένων Αγίων, πλαισίωσαν εκ του ιερού αναλογίου οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Ιωάννης Καραβάνης και Σπυρίδων Σαρατσένος.
     Σημειωτέον ότι μνημονεύθηκε, ένα χρόνο μετά την εκδημία του προς Κύριον, ο Ενορίτης μακαριστός Δημήτριος Αρκαδινός. Μνημονεύτηκε, εξάλλου, και ο Νικόλαος Π. Καποδίστριας, πατέρας του Εφημερίου, 12 ακριβώς χρόνια από την κοίμησή του.

Μητροπολίτης Γαλλίας: "Να πορευόμαστε στη ζωή μας με θάρρος και πίστη"


Με λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα η πανήγυρις της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. 

Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, στον οποίο φυλάσσεται απότμημα του ιερού λειψάνου της λαοφιλούς Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. 

Πατριαρχική Χοροστασία στην Αγία Παρασκευή νήσου Τενέδου [video]


Πατριαρχική Χοροστασία τελείται σήμερα, Κυριακή Ζ΄Ματθαίου, 26η Ιουλίου 2020, στο ταπεινό εξωκλήσιο της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στη νήσο Τένεδο. 
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ: