e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Μητροπολίτης Ζακύνθου και Στροφαδινοί Πατέρες στα Χιονάτα Κεφαλληνίας για Μνημόσυνο π. Γερασίμου Ρηγάτου


Πρωί Σαββάτου, 1ης Αυγούστου 2020, στον Ναό του Αγίου Διονυσίου Χιονάτων Κεφαλληνίας, Μετοχίου της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου. Έγινε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ και συμπαραστατουμένου από τον Ηγούμενο και Πατέρες εκ της Στροφαδινής  Αδελφότητος. Η Σύναξη έγινε για να μνημονευθεί ο εντεταλμένος του Μετοχίου Ιερομόναχος Γεράσιμος Ρηγάτος, ο οποίος προ σαράντα ημερών βρέθηκε νεκρός. Στο Μνημόσυνο παρέστη και ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος.

Ελένη Καρυοφύλλη. Από την Άνδρο και το Βανάτο Ζακύνθου μια ζωή προσφοράς στην Ομογένεια των ΗΠΑ


Του Σταύρου Μαρμαρινού | Εθνικός Κήρυξ1/8/2020   

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αθηναίων Φλόριδας, «Αττική», πριν μερικούς μήνες στην αίθουσα του Γκρικ-Αμέρικαν Μπενέβολεντ Ασοσιέισον στο «Ελληνικό Χωριό», Τάρπον Σπρινγκς, η Ελένη Καρυοφύλλη, μονοπώλησε το ενδιαφέρον. Χαμογελαστή, αυστηρή όταν έπρεπε, καλοπροετοιμασμένη με στοιχεία, επιχειρήματα και προτάσεις, έκανε την αναφορά της ως πρόεδρος, έδωσε το λόγο σε όσους ζήτησαν να μιλήσουν και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με συγκεκριμένες αποφάσεις και σχέδιο μελλοντικών ενεργειών της οργάνωσης. Ούτε λόγια περιττά, ούτε χρόνος χαμένος.

50 φωτοστιγμές από την εορτή της Αγίας Σολομονής στο Φανάρι


Σήμερα, 1η Αυγούστου 2020, στο Φανάρι και δη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, τιμήθηκε ευλαβικά η μνήμη της Αγίας Σολομονής, μητέρας των επτά Μακκαβαίων Παίδων, το ιερό λείψανο της Οποίας θησαυρίζεται στο νότιο κλίτος του Πατριαρχικού Ναού. Ως είναι καθιερωμένο, για την σημερινή εορτή το Λείψανο μεταφέρθηκε στο κεντρικό κλίτος για προσκύνημα. Στην Ευχαριστιακή Σύναξη προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, ο δε Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ προσήλθε και προσκύνησε το Λείψανο.
Φωτογραφίες: Marina Akdeniz

Η... χαρά και η... λύπη του Πρωθιερέως Νικολάου Μπαλασόφ για την Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά


Άρθρο του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ σε δηλώσεις του στο Sputnik, μας …υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους ότι «οι Θείες Λειτουργίες για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά είχαν γίνει και το 2010 μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στην Τουρκία το 2009». 

Ο Ιησούς Χριστός, πολλαπλασιαστής υλικών και πνευματικών αγαθών

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής Η΄ Ματθαίου 
2 Αυγούστου 2020 
(Ματθ. δ΄ 14-22)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Έλεος και ευσπλαχνία χαρακτηρίζουν πάντα τον Δημιουργό και Παντοδύναμο Θεό. Τούτο αποδεικνύεται και δηλώνεται περίτρανα στη σημερινή περικοπή, όπου εκεί περιγράφεται με σαφήνεια και γλαφυρότητα, από τον ιερό Ευαγγελιστή, ο θαυματουργικός πολλαπλασιασμός των άρτων και των ιχθύων καθώς και ο χορτασμός πλήθους ανθρώπων.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την εκδημία του ιστορικού Eusebio Leal Spengler, πνευματικής προσωπικότητας της Κούβας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος εκφράζει την βαθύτατη λύπη της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την εκδημία του Eusebio Leal Spengler, σημαντικής πνευματικής προσωπικότητος της Κούβας, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του προγράμματος αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου της παλαιάς πόλης της Αβάνας, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.