e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Κυριακή, 1.11.2020, με Δοξολογία για το "ΟΧΙ" των Ελλήνων στην πόλη Pretoria, South Africa [video]


Πρωί Κυριακής Ε΄ Λουκά, 1ης Νοεμβρίου 2020, στον Ναό του Ευαγγελισμού της Θεροτόκου της πόλεως Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Λειτούργησε ο οικείος Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης και ακολούθως έγινε η Δοξολογία για την εθνική επέτειο του "ΟΧΙ" των Ελλήνων, ενώ υπήρξε και σχετική ομιλία.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Εορτή των Αγίων Αναργύρων στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Σήμερα, Κυριακή 1.11.2020, Εορτή των Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, τελέστηκε στο ναΰδριο της Μονής και Σχολής της Χάλκης ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία υπο του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, συμπροσευχομένου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη. Μετά το πέρας της Λειτουργίας τελέστηκε Αγιασμός επί τη ενάρξει του νέου μηνός. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

"Ἅγιοι Ἀνάργυροι καὶ θαυματουργοί, ἐπισκέψασθε τὰς ἀσθενείας ἡμῶν, δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε ἡμῖν".

Κυριακή, 1.11.2020, στον Καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire


Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία τιμάται από την Αγία μας Εκκλησία η μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων τέλεσε την Θεία Λειτουργία και κήρυξε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire.

Αρχιερατική Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή της σεισμόπληκτης Σμύρνης


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΜΥΡΝΗΣ 

Κανονικῶς ἐτελέσθησαν ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν Ἁγ. Φωτεινῆς Σμύρνης, σήμερον Κυριακήν, 1ην Νοεμβρίου, ἱερουργοῦντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου. 

Κυριακή Ε΄ Λουκά, 1.11. 2020, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής Ε΄ Λουκά, 1ης Νοεμβρίου 2020, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και μνεία του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος για την απαλλαγή της νήσου Κερκύρας από τον λοιμό της Πανώλους, ήτοι το λεγόμενο "Πρωτοκύριακο". 

Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε σχετικά με το Συναξάριο της ημέρας, αλλά και για την παραβολή του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου, που αναγνώσθηκε κατ' αυτή την Κυριακή, ενώ έψαλαν οι κ.κ. Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Σπυρίδων Σαρατσένος και Διονύσιος Μούσουρας. 

Στο τέλος, έγινε Αγιασμός επί τη ενάρξει του νέου μηνός και αγιασμόν ψυχών, σωμάτων και σπιτικών.

4+1 ερωτήματα για τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και η εκμετάλλευση της μεγαλοθυμίας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου


Του Αριστείδη Χ. Βικέτου 

Ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, με δηλώσεις ξένες προς την Ορθόδοξη εκκλησιολογία και την πρακτική της Εκκλησίας μας, συνεχίζει τις επικριτικές αναφορές του σχετικά με την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο ως τον κανονικό Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΑΟΕ) Ουκρανίας. 

Με αφορμή τα ονομαστήρια του Ελπιδοφόρου

Από την άφιξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Νέα Υόρκη για την ενθρόνιση, συνοδεία του Μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνου. Τα παιδιά της Ομογένειας τον ραίνουν με ροδοπέταλα. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Κώστας Μπέη.

Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ, 1/11/2020   

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου γιορτάζει την ονομαστική του εορτή ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, επί τη μνήμη του αγίου μάρτυρος Ελπιδοφόρου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη και την αγάπη του Χριστού το έτος 330 μ.Χ., μαζί με άλλους τέσσερις συμμάρτυρές του, τους Ακίνδυνο, Αφθόνιο, Πηγάσιο και Ανεμπόδιστο.

Αρχιερατική Λειτουργία και Δοξολογία για το "ΟΧΙ" των Ελλήνων στη Lusaka της Zambia


Για τις ελληνικές κοινότητες της Διασποράς ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Αυτή η ημέρα συμβολίζει τη δυναμική του ελεύθερου κόσμου έναντι του φασισμού και αποτελεί την πρώτη νίκη των Συμμάχων απέναντι στον Άξονα. Κι αυτό το κατάφεραν!

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η επέτειος αυτή στην Ιερά Μητρόπολη της Ζάμπια. Σήμερα Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2020, στον Ναό Αγίου Αλεξάνδρου στη Λουσάκα τελέστηκε Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννου. ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Φωτοθήκη από το "Πρωτοκύριακο" της Κέρκυρας 2020, τιμώντας τον Άγιο Σπυρίδωνα, υπό σκιάν Covid-19

Εντός του Ιερού Ναού, λόγω της πανδημίας, και με τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, έγινε το πρωί της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, για την ανάμνηση του θαύματος με το οποίο ο Άγιος διέσωσε το νησί από την πανώλη το 1673.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Ναό Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης


Την συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας προς τους σεισμοπλήκτους της Σμύρνης και της Σάμου εξέφρασε για άλλη μία φορά ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε, την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2020, στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης. “Θρηνούμε μαζί με τους γονείς των δύο παιδιών, των δύο μαθητών που έχασαν την ζωήν των τόσο πρόωρα εις την Σάμον”, είπε ο Παναγιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε και στους δεκάδες νεκρούς στην Σμύρνη. Εξέφρασε δε την ευχή, ο Θεός να ενδυναμώνει τους αρμοδίους παράγοντες, Κρατικούς και τοπικούς φορείς, να βοηθήσουν τους πληγέντες, ώστε σύντομα να σταθούν στα πόδια τους.

Κυριακή, 1.11.2020, με Πατριαρχική Χοροστασία στον Ναό Αγ. Δημητρίου Ξηροκρήνης Βοσπόρου [video]


O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σήμερα, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020, εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, χοροστάτησε  κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη στον προ ολίγων ημερών πανηγυρίσαντα Ναό του Αγίου Δημητρίου της Κοινότητος Ξηροκρήνης Βοσπόρου. 

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο:

"Πρωτοκύριακο" 2020. Η Ευχαριστιακή Σύναξη μετά Λιτής του Αγίου Σπυρίδωνος εντός του Ναού Του εν Κερκύρα [live]


Πρωί Κυριακής 1ης Νοεμβρίου 2020, ήτοι "Πρωτοκύριακου", στον περικαλλή και περίπυστο ναό του Αγίου Σπυρίδωνος εν Κερκύρα. Η Λιτανεία του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου πραγματοποιείται εντός του Ναού, λόγω του φόβου εκ του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: