e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Εσπερίζοντας για τον Άγιο Φιλούμενο στο Παρεκκλήσιό Του εν Βανάτω Ζακύνθου


Την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020, η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Νεοϊερομάρτυρα Φιλουμένου, του ανηλεώς μαρτυρήσαντος από σληροτράχηλους σιωνιστές παρά το Φρέαρ του Ιακώβ στη Σαμάρεια, το 1979. 

Ο Εφημέριος της Ενορίας μας έχει ευλογηθεί να κατέχει απότμημα του Δέρματος του Αγίου, προερχόμενο από την β΄ Ανακομιδή του 1984. Παρότι επί πολλά χρόνια το φύλαγε ως πολύτιμο θησαυρό, αμέσως μετά την αγιοκατάταξή του (2009) το έθεσε σε κοινή προσκύνηση. Μάλιστα πριν λίγο καιρό στην Ενορία μας έχει ιδρυθεί ένα μικρό Παρεκκλήσιο επ' ονόματι του Αγίου Φιλουμένου, για να στεγάσει την Ιερά Εικόνα Του και το Λείψανό Του. 

Φέτος, ο εκ του Κορονοϊού φόβος, που ταλανίζει ολοένα την οικουμένη, δεν επιτρέπει ιδιαίτερους πανηγυρισμούς. Συνεπώς, τα λειτουργικά και για τον Άγιο Φιλούμενο τελέσθηκαν, δίχως την παρουσία εκκλησιαζομένων και μάλιστα με Εσπερινή θεία Λειτουργία απόψε, Σαββατόβραδο, 28.11.2020. 

Έτσι, κατ' αρχήν, το απόγευμα έγινε ο Αναστάσιμος Εσπερινός της Κυριακής στο νεοϊδρυθέν Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλουμένου, πίσω από τον Ναό της Φανερωμένης. Μετά το πέρας της Ακολουθίας, η Εικόνα και το Λείψανό Του μεταφέρθηκαν από το Παρεκκλήσιο στον παρακείμενο κεντρικό Ναό της Φανερωμένης, για να αρχίσει εκεί ο Όρθρος της Κυριακής και η Νυκτολειτουργία. 

Τον Εσπερινό έκανε ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Ρένεσης, στο δε ψαλτήρι ήταν ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο θεολόγος κ. Βασίλειος Χρυσοβιτσιώτης.

ROWAN WILLIAMS, “ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΕΝΟΣ ΑΘΩΟΥ- η δίκη του Χριστού και η δική μας”

σε μετάφραση Χρήστος Μαρκόπουλος, εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ


Το βιβλίο του πρώην αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι και προκαθημένου της αγγλικανικής Εκκλησίας Rowan Williams  “Στο πλάι ενός αθώου- η δίκη του Χριστού και η δική μας” (μετάφραση Χρήστου Μαρκόπουλου, εκδόσεις ΕΝ ΠΛΩ) δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από το χέρι μόλις ξεκινήσεις να το διαβάζεις. Ξεχνάς το δόγμα του συγγραφέα πολύ γρήγορα. Δεν αναρωτιέσαι τι είναι. Καταλαβαίνεις ότι είναι χριστιανός με την κυριολεκτική σημασία του όρου. Γιατί είναι ένα βιβλίο, το οποίο δεν ασχολείται με δόγματα και υπεροχές, αλλά σου μιλά για τον Χριστό βάζοντας σε στην θέση Του. Δεν δικάζεται μόνο ο Χριστός το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αλλά και ο καθένας μας. Δικάζονται οι προσδοκίες μας για την ζωή, οι αλήθειες στις οποίες πιστεύουμε, οι ελπίδες μας για τον Θεό και τον κόσμο, αλλά και το σε ποια πραγματικότητα έχουμε κληθεί να ζούμε.

Βαρθολομαίος: "Ευχαριστούμεν τον Θεόν που μετά την αδικίαν της Χάλκης ωδήγησε τα βήματα πολλών νέων κληρικών και υποψηφίων κληρικών εις την Πόλιν"


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά τον Μ. Εσπερινό, σήμερα, Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, στο τέλος του οποίου απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου στον Ιερομ. κ. Ελευθέριο Αλούκο, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος.

Πατριαρχικός Αναστάσιμος Εσπερινός στο Φανάρι [video]

Πατριαρχική Χοροστασία από του παραθρονίου, κατά την Ακολουθία του Αναστάσιμου Εσπερινού του Σαββάτου, 28ης Νοεμβρίου 2020, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν τω Φαναρίω.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσευχήθηκε για τα θύματα του Μεγάλου Λιμού στην Ουκρανία


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τέλεσε, σήμερα, Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020, στον Π. Πατριαρχικό Ναό, μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία παρέστη συμπροσευχόμενος, Ιερό Μνημόσυνο, με αφορμή την 87η επέτειο του “Holodomor”, της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσης στην Ουκρανία, μιάς από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πείνα. 

Σκέψεις για το παρασκήνιο και τις συνέπειες της απόφασης της Εκκλησίας Κύπρου


Του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τσέρνιχιφ κ. Ευστρατίου, 

Εκπροσώπου της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας 
Για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει στην Κύπρο σήμερα, πρέπει να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας μερικά βασικά πράγματα. Το οποίο και προτίθεμαι να κάνω για τους αναγνώστες μου. 

Να πασχίζουμε για τους ουράνιους θησαυρούς

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής ΙΓ΄ Λουκά

29 Νοεμβρίου 2020

(Λουκ. ιη΄ 18-27)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης


Πολλές φορές πασχίζουμε στην ζωή να συμβιβάζουμε τα ασυμβίβαστα. Την αγάπη προς την ύλη με το πνεύμα, την κοσμικότητα με την ευσέβεια, τον Χριστό με τον Μαμμωνά. Επιθυμούμε να κάνουμε αυτό που κάθε φορά μάς συμφέρει και μας βολεύει, χωρίς να θέλουμε να κουραστούμε, να στεναχωρηθούμε και να στερηθούμε τίποτε. 

Ο Ευγένιος Βούλγαρης στη Θρονική Εορτή Φαναρίου, 1759. "Lectures Αληθώς" με τον Κων. Π. Θύμη [Πρεμιέρα: 29.11.2020, 6 μμ]


Η πέμπτη κατά σειράν δράση του φετινού διαδικτυακού προγράμματος  του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", το τιτλοφορούμενο "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", έχει ήδη ετοιμασθεί και θα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου  2020, στις 6 μ.μ.

Φιλοξενείται ο κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΘΥΜΗΣ, Θεολόγος – Μάστερ Ιστορίας, ο οποίος θα διαπραγματευθεί το θέμα: «Ο ΛΟΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ "ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ" (Οικουμενικό Πατριαρχείο, 30 Νοεμβρίου 1759)».

Η προγραμματισθείσα αυτή τηλε-διάλεξη θα γίνει στο πλαίσιο της Θρονικής Εορτής του Οικουμενικού Θρόνου (κατ' έτος 29-30 Νοεμβρίου) και ως συμβολή στην Ιστορία τόσο των μεγάλων μορφών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όσο και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Προσεχείς τηλε-διαλέξεις του προγράμματος “Lectures Αληθώς”


Έχουμε τη χαρά να δημοσιοποιούμε σήμερα τις προσεχείς πέντε τηλε-διαλέξεις του προγράμματος "Lectures Αληθώς" του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς". Πνευματικοί άνθρωποι περιωπής συνεισφέρουν την επιστημοσύνη τους στην προσπάθεια του Κέντρου Λόγου μας εν ημέραις Πανδημίας. Τους ευχαριστούμε θερμά! Δείτε ακολούθως τον σχετικό κατάλογο: