e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Εκοιμήθη από Covid-19 ο π. Λουκάς Λαλόπουλος, ιεροκήρυκας Ι. Μ. Λαγκαδά


Ένας ακόμη κληρικός της Μητροπόλεως Λαγκαδά έφυγε από κοντά μας, χτυπημένος από τον κορονοϊό. Ο αρχιμανδρίτης π. Λουκάς Λαλόπουλος, ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Λαγκαδά. Ο π. Λουκάς νοσηλευόταν εδώ και αρκετό καιρό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης σε κρίσιμη κατάσταση.

Δημοπρατείται μια Παναγούλα Βανάτου από το Μουσείο Μπενάκη


Ο Ναός Παναγούλας Μπανάτου αποτυπωμένος σε μια υδατογραφία, η οποία διατίθεται σε ηλεκτρονική δημοπρασία του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο -ως έχει ανακοινωθεί- εκποιεί κάποια έργα τέχνης από το αρχείο του, για να ορθοποδήσει οικονομικά εν καιρώ Πανδημίας.

Συμβολή στην συζήτηση για την Θεία Κοινωνία


To τελευταίο διάστημα, εν μέσω πανδημίας, ως μη ώφειλε, γίνεται πολλή συζήτηση για την Θεία Κοινωνία, για το αν μπορεί κάποιος να κολλήσει κορωνοϊό ή όχι μεταλαμβάνοντας. Το θέμα τέθηκε στο ξεκίνημα της πανδημίας από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους. Η συζήτηση συντηρείται για μήνες με πλήθος άρθρων και δηλώσεων και από τις δύο πλευρές. Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη πως είναι αναρμόδια να ομιλεί για το θέμα. Η μεν για ιατρικά θέματα και η δε για θέματα πίστεως.

Τα Χριστούγεννα του «Καπετάν Θανάση»


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ από τη Μελβούρνη

Δεκέμβρης μήνας στην Αθήνα, γύρω στο 1958. Σε μιαν Αθήνα μικρή κι ανθρώπινη ακόμα, αλλά με φτώχεια!  Όμως τότε, επικρατούσε φτώχεια σε όλη την Ελλάδα λίγο-πολύ! Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν δική τους ιδιόκτητη μονοκατοικία ή διαμέρισμα. Οι περισσότεροι έμεναν σε ενοίκιο και πολλοί, πάρα πολλοί, ιδιαίτερα στα εσωτερικά προάστεια της Αθήνας, έμεναν σε «αυλή». Για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν, ιδιοκτήτης μονοκατοικίας, κυρίως φτωχικών περιοχών όπου είχε σχετικά μεγάλο χώρο, έχτιζε όπως-όπως, από ένα δωμάτιο γύρω-γύρω, μερικές φορές κι ένα κουζινάκι μικρό που μόλις και χωρούσε να μπεις μέσα, σε κάπως κυκλικό ή μακρόστενο χώρο, ανάλογα με το σχήμα της αυλής με κοινόχρηστους τους περισσότερους χώρους, όπως βρύση για νερό, τουαλέτα, σκοινιά για να απλώνουν τα ρούχα και λίγο χώρο για να βάζει κάθε νοικοκυρά την σκάφη έξω από το δωμάτιό της και να πλένει. Το ενοίκιο, συνήθως προσιτό για μικρές ή μεγάλες οικογένειες, ακόμα και αντρόγυνα με 4 παιδιά, έμεναν σε τέτοια αυλή!

Η δράση του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ" για τον Ευγένιο Βούλγαρη σε διάφορους ιστότοπους


Η 5η δράση του 
"LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", του εν ημέραις Πανδημίας διαδικτυακού προγράμματος  του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", έκανε πρεμιέρα την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου  2020. Ο φιλοξενούμενος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΘΥΜΗΣ, Θεολόγος – Μάστερ Ιστορίας, διαπραγματεύτηκε το θέμα: «Ο ΛΟΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ "ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ" (Οικουμενικό Πατριαρχείο, 30 Νοεμβρίου 1759)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τηλε-διάλεξη αυτή ασχολήθηκαν, προτείνοντάς την, διάφοροι έγκριτοι ιστότοποι: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ AGENCY, ZANTE TIMES, ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ. Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους για την καλοσύνη τους να μας προτείνουν! 

Ο Κων. Θύμης παρουσίασε στο "Lectures Αληθώς" τον Ευγένιο Βούλγαρη ως ομιλητή στη Θρονική Εορτή του Φαναρίου, 1759


Η πέμπτη κατά σειράν δράση του φετινού διαδικτυακού προγράμματος  του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", του τιτλοφορούμενου "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", έκανε πρεμιέρα την Κυριακή, 29 Νοεμβρίου  2020. Ευάριθμοι ιντερνετικοί θεατές την παρακολούθησαν.

Αυτή τη φορά φιλοξενούμενος ήταν ο κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΘΥΜΗΣ, Θεολόγος – Μάστερ Ιστορίας, ο οποίος διαπραγματεύτηκε το θέμα: «Ο ΛΟΓΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ "ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΑΝΔΡΕΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΝ" (Οικουμενικό Πατριαρχείο, 30 Νοεμβρίου 1759)».

Ρεθύμνης Ευγένιος: Να βοηθήσουμε όλοι, εφαρμόζοντας τα μέτρα, ώστε να ανοίξουν οι Εκκλησίες μας τα Χριστούγεννα


Ρεθύμνης Ευγένιος: Να βοηθήσουμε όλοι, εφαρμόζοντας τα μέτρα, ώστε να ανοίξουν οι Εκκλησίες μας τα Χριστούγεννα

- Οι αρμόδιοι να εξηγήσουν με αγάπη στον κόσμο τα πάντα σχετικά με τα εμβόλια και γενικά την πανδημία, ώστε να καθησυχάσουν τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

- Το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας είναι αδιαπραγμάτευτο για τους πιστούς. Δεν πιέζουμε κανένα να πιστεύει, αλλά και όσοι δεν πιστεύουν να μην προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους άποψη στους πιστούς.

- Η λατρεία της Εκκλησίας μπορεί να συνεργήσει με την επιστήμη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι άνθρωποι εκτός από τα νοσοκομεία χρειάζονται και πνευματική, ηθική και ψυχολογική ανάταση και υποστήριξη.

Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Καλαϊτζάκη και στο ραδιοσταθμό του Ρεθύμνου TEAM FM 102, το πρωί της Τρίτης 1 Δεκεμβρίου 2020.