e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας τίμησε την Αγία Βαρβάρα [video-photos]


Στις 17 Δεκεμβρίου 2020 (4/12, με το ιουλιανό ημερολόγιο, ήτοι ημέρα μνήμης της Αγίας Βαρβάρας) έγινε μεγάλο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ναό του Αγίου Μιχαήλ Κιέβου, Καθεδρικό της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τιμώντας την Μεγαλομάρτυρα και Αθληφόρο του Χριστού. Προέστη ο Προκαθήμενος, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, επικεφαλής Αρχιερέων, Ιερέων και Διακόνων. Στο κέντρο του Καθεδρικού δέσποζε Εικόνα της Αγίας και Λείψανό Της.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Αρχιερατική Παράκληση προς τον Άγιο Διονύσιο απόψε στη Ζάκυνθο κεκλεισμένων των θυρών


Απόγευμα 17ης Δεκεμβρίου 2020, κυριώνυμης ημέρας της ιερής μνήμης του Αγίου Διονυσίου, στη Μονή Του εν Ζακύνθω. Απόψε εψάλη Αρχιερατική Παράκληση, κατά παράδοσιν "ζακυνθινά" (δηλαδή, κατά το ζακύνθιο ύφος της ψαλτικής), χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, κεκλεισμένων των θυρών του Ναού, εξαιτίας του μεγάλου φόβητρου του καιρού μας, δηλαδή του Κορονοϊού.

Τεκμήρια λατρείας του Πολιούχου Αγ. Διονυσίου στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων


* Οικόσημο Οικογένειας Σιγούρων 
* Ξυλόγλυπτο Οικόσημο Οικογένειας Σιγούρων 
* Αμαλίας Νταγιάντα, "Φωταγωγημένη εκκλησία", παστέλ, 1970 
* Λειψανοθήκη σε κορνίζα, με την κοίμηση του Αγ. Διονυσίου, Αίθουσα Κολυβά. 
* Χρήστου Ρουσέα, «Ο Άγιος Διονύσιος», 1971 
* Χαρίκλειας Ξενοπούλου, «Το καστρομονάστηρο των Στροφάδων» και «Πέτρα στα Στροφάδια από την οποία ψάρευε ο Άγιος Διονύσιος», ελαιογραφίες σε γυαλί

Γαλλίας Εμμανουήλ: «Ο διάλογος δεν διαχωρίζει αλλά ενώνει»


Στο διήμερο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών "Ελπίδα για Κοινωνία: 1920-2020" συμμετείχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ το οποίο έλαβε χώρα διαδικτυακά, όπως απαιτούν οι καιροί, και ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εκκλησιών κατά το παρελθόν.

Αρχιερατική Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών, ευλαβικά τιμώντας τον Άγιο Διονύσιο στη Ζάκυνθο


Πρωί Πέμπτης, 17ης Δεκεμβρίου 2020, στο πανηγυρίζον Καθολικό της Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν τη πόλει της Ζακύνθου, ημέρα μνήμης και τιμής του Αγίου Διονυσίου, Πατρός, Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου. Φέτος η Ευχαριστιακή Σύναξη της εορτής έγινε κεκλεισμένων των θυρών, όπως ορίζουν οι διατάξεις των κυβερνητικών οδηγιών για την μη διάδοση του Covid-19. 
     Στη θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος ομίλησε εμπνευσμένα απ' άμβωνος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. 
     Πριν από την απόλυση αναπέμφθηκε ειδική δέηση ενώπιον του σεπτού Σκηνώματος του Πολιούχου για την απαλλαγή της οικουμένης εκ του φονευτού Κορωνοϊού. 
     Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, ως άγων τα ονομαστήριά του, εδέχθη μόνο τις ευχές των παρισταμένων ολίγων συλλειτουργών. 
     Αξίζει να σημειωθεί ότι εξόχως παρηγορητική και ανακουφιστική, για τους απανταχού της γης φιλαγίους και κυρίως του Ζακυνθίους, ήταν η τηλεοπτική και διαδικτυακή μετάδοση της θείας Λειτουργίας μέσω του καναλιού ΙΟΝΙΑΝ CHANNEL. Έτσι η αγαπημένη εορτή έφθασε στα σπιτικά των Απουσιαζόντων, η δε θαυματουργική Πνοή του Αγίου της Ανεξικακίας αγκάλιασε εκ του μακρόθεν κάθε πιστό!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Καμπιώτης κατά κύριο λόγο. Χρησιμοποιήθηκαν και ελάχιστες φωτός του Αντώνη Κλάδη και Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια]

Εορτή του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω στην Πατριαρχική Σκήτη του Αγ. Σπυρίδωνος Χάλκης


Στην Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος στη Χάλκη, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στη Θεολογική Σχολή, τελέστηκε σήμερα, 17.12.2020, η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού. 

Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί, τηρουμένων των μέτρων προστασίας προν αποτροπήν εξαπλώσεως  της πανδημίας.

Εόρτια Αρχιερατική Λειτουργία τιμώντας τον Άγ. Διονύσιο εν Ζακύνθω κεκλεισμένων των θυρών [live]


Πρωί Πέμπτης, 17ης Δεκεμβρίου 2020, ημέρας μνήμης του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης, Πατρός και Προστάτου Ζακύνθου και παντός φιλαγίου, στην Μονή Του εν Ζακύνθω, όπου θησαυρίζεται το σεπτό Λείψανό Του από το 1717. Τελείται Αρχιερατική Λειτουργία προς τιμήν Του, προεστώτος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
     Ως γνωστόν, όλα τα λειτουργικά δρώμενα του τριημέρου τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, εξαιτίας του κοινού φόβου για την διάδοση του θανατηφόρου Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ μέσω του ΙΟΝΙΑΝ TV: