e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Εορτάζοντας Θεοφάνια 2021 στον Ποταμό Ζαμπέζη της Ζάμπιας για πρώτη φορά [video-photos]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, της Ζάμπιας, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021 επισκέφθηκε το Τσιρούντου στη Νότια Ζάμπια. Το Τσιρούντου είναι μια ακριτική πόλη μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε και ο Μητροπολίτης έφθασε εκεί για την εορτή των Θεοφανίων και την ευλογία των υδάτων του ποταμού Ζαμπέζου. Ήταν μια πολυσήμαντη και σπάνια εμπειρία για τους εντόπιους στο Χιρούντου, να παρακολουθήσουν την ευλογία των υδάτων κατά την ορθόδοξη παράδοση. 

Ωστόσο, λόγω της Πανδημίας του Κορονοϊού και σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κυβέρνησης, η παρακολούθηση περιορίστηκε μόνο σε λίγους ανθρώπους. Είναι η πρώτη φορά, που οι ενορίτες του Τσιρούντου έγιναν μάρτυρες αυτής της μεγάλης ευλογίας. Ο Μητροπολίτης, μετά τον Μεγάλο Αγιασμό ηγήθηκε πομπής προς τον ποταμό Ζαμπέζη, όπου ευλόγησε τα νερά του μεγαλύτερου ποταμού της Ζάμπιας για να αναπαραστήσει τον εξαγιασμό του ποταμού Ιορδάνη. Εκεί πέταξε λευκά περιστέρια. Η κίνηση αυτή είχε διπλή σημασία: Αφενός μεν ότι παραπέμπει στο Άγιο Πνεύμα, το Οποίο παραστάθηκε στην Βάπτιση του Κυρίου "εν είδει περιστεράς", αφετέρου δε στην πνευματική ελευθερία και λευκότητα την οποία αποκτάμε όλοι μέσω του Μυστηρίου του Βαπτίσματος, απελεύθεροι πλέον από τα δεσμά του διαβόλου, γενόμενοι συνάμα τέκνα Θεού. Επίσης μια τρίτη σημασία: Ότι η Ζάμπια είναι μια ελεύθερη και ειρηνική χώρα.

Σημειωτέον ότι εκείνος που ανέσυρε τον Σταυρό κρίθηκε ευλογημένος καθ ' όλη τη διάρκεια του έτους και έλαβε συμβολικό δώρο από τον Μητροπολίτης, ο οποίος εντέλει της εορτής ευχαρίστησε την Οικογένεια Βλαχάκη για τη βοήθειά της στην Εκκλησία που παροικεί τη Ζάμπια και εξήγγειλε ότι κατ' έτος θα τελείται αυτή η όμορφη και πνευματοφόρα Τελετή στην περιοχή.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια: