e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Η Ζάμπια τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μνημονεύοντας Διονύσιο Σολωμό (+9.2.1857)


Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021. Ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και στη μνήμη του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων της εθνικής μας Παλιγγενεσίας η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα και τών Ελληνικών κοινοτήτων Λουσάκας και Copperbelt έχει προγραμματίσει μια σειρά δραστηριοτήτων για τον εορτασμό της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της γέννησης του Ελληνικού Κράτους.
Στo πλαίσιo αυτό και σε στενό κοινοτικό κύκλο λόγω της πανδημίας του covid-19 σήμερα, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική γλώσσα και εις μνήμην του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας Ιωάννης τέλεσε στο Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεία Λειτουργία και αρχιερατικό μνημόσυνο παρουσία των παροικιακών αρχών.

Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του "Ποιητή της Ελευθερίας" στον προαύλιο χώρο της Επισκοπής που έχει προσωρινώς τοποθετηθεί.

Η επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2021 από εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης. Φόρο τιμής απέδωσαν ο Γενικος Προξένος της Ελλάδος στη Λουσακα κ. Μιχαήλ Κρούπνικ, ο Γενικος Πρόξενος της Κύπριακης Δημοκρατίας στη Λουσάκα, κ. Χρήστος Σπαιρον, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Γιώργος Λιακόπουλος και η μικρή Αιμιλία Μαρκατου από το Ελληνικό σχολείο της Λουσάκα.

Στο μήνυμα του ο Μητροπολίτης Ιωάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: Σήμερα ημέρα μνήμης τού Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού ο απανταχού Ελληνισμός εορτάζει με υπερηφάνεια για τέταρτη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας "Ο Σολωμός δεν ήταν απλώς ένας Μεγάλος Ποιητής. Έθεσε τη λύρα του στην υπηρεσία της ελληνικής επανάστασης, καθιστώντας τον αγώνα των προγόνων μας σύμβολο των πανανθρώπινων ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο Ύμνος εις την Ελευθερία υιοθετήθηκε ως ο εθνικός ύμνος του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, αποτελεί δε έκτοτε διαχρονικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και συνδέει τους Έλληνες όπου γης. Ενέπνευσε και αποτέλεσε το σημείο αναφοράς και πίστης στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα κατά τις δύσκολες ώρες του απαρτχάιντ (apartheid) και κατά την περίοδο της φυλακισης του στο Ρόμπεν Άιλαντ.

Στα 59χρόνια της ζωής του, ο Σολωμός σημάδεψε με το μεγαλείο του ποιητικού του έργου την ιστορία του ελληνικού πνεύματος και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πνευματικό του έργο συνεχίζει να εμπνέει τους απανταχού Έλληνες -όσο λίγοι- με την ίδια δύναμη, όπως πριν από δύο αιώνες από εκεί, από το λόφο του Στρανη, όταν έγραφε το Μεγάλο Τραγούδι. Μάλιστα, τη σημερινή παγκόσμια ημέρα για την ελληνική γλώσσα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του Σολωμου -που αναγράφονται και στο κενοτάφιο- "μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα;». Αυτόν λοιπόν σήμερα θυμηθήκαμε εδω στη Ζάμπια, τον Μεγάλο άνδρα του Έθνους που φρόντισε να δώσει σάρκα και οστα στην ιδέα του "Κλεισε μες στην ψυχή σου βαθιά την Ελλάδα και θα νιώσεις κάθε είδους μεγαλείο".

Ακολουθώντας πιστά την τήρηση των συστάσεων των εθνικών υγειονομικων αρχών της χώρας για την αναχαίτιση της πανδημιας, η Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας αποφάσισε να αναβάλει τις λοιπές δραστηριότητες που είχε προγραμματίσει μέχρι και τον προσεχή Μάιο. (Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο UNZA με θέμα: "η Ελευθερία των Λαών και ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία", θεατρική παράσταση προς τιμήν του Δημητρίου Τσαφέντα, με τίτλο: "Ο Έλληνας Τσε Γκεβάρα της Αφρικής", Καλλιτεχνική Συναυλία με τραγούδια λευτεριάς από όλο τον κόσμο και άλλα).
Δεν υπάρχουν σχόλια: