e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Οικουμενικός Πατριάρχης προς Ουκρανούς προσκυνητές: "Θα επισκεφθώ την Ουκρανία"

Στους μακραίωνας και ακατάλυτους δεσμούς του Ουκρανικού λαού με τη Μητέρα του Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και στην πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ουκρανία, το ερχόμενο καλοκαίρι, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, αναφέρθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε ομιλία του την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021, στο Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, απευθυνόμενος σε ομάδα προσκυνητών από το Λβιβ της Ουκρανίας.

"Οι δεσμοί μεταξύ του Κιέβου και της Πόλης, του Tsarhorod [σ. όπως ονομαζόταν η Πόλη στα ουκρανικά], παρέμειναν στενοί για αιώνες, παρά τις πολλές κατά καιρούς προκλήσεις. Ακόμα και αφού παραχώρησε στον Πατριάρχη Μόσχας το δικαίωμα να χειροτονεί τον Μητροπολίτη Κιέβου, που εκλέγονταν από την τοπική κληρικόλαϊκή συνέλευση [του ουκρανικού λαού], το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν ξέχασε την θυγατέρα του [Εκκλησία], και οι Ουκρανοί ηγέτες προσπάθησαν να διατηρήσουν επαφή με την ιστορική Μητέρα Εκκλησία τους.

Δυστυχώς, η εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, η οποία προκλήθηκε από το πολιτικό σκηνικό στη Σοβιετική Ένωση και την επακόλουθη πτώση της, οδήγησε στο θλιβερό σχίσμα που ταλάνισε την πατρίδα σας. Για δεκαετίες εκατομμύρια Ορθόδοξοι Ουκρανοί έμειναν άδικα έξω από την κοινωνία με τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Γι' αυτό, όταν η Ουκρανία ήταν πλήρως ώριμη και έτοιμη για μια αυτοδιοικούμενη Εκκλησία, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης ενήργησε δίκαια με τη χορήγηση της αυτοκεφαλίας ως τρόπου για να θεραπεύσει αυτό το σχίσμα και να ενώσει όλους τους Ουκρανούς.

Γι 'αυτό είμαστε χαρούμενοι που ένας από τους καρπούς της παραχώρησης του Τόμου και της αυτοδιοίκησεως είναι ο αυξημένος αριθμός προσκυνητών στους ιερούς τόπους, όχι μόνο εδώ στη Βασίλιδα των Πόλεων, στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο.

Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι καθώς η πανδημία υποχωρεί, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί θα επισκέπτονται αυτόν τον ιερό και ιστορικό τόπο και ότι μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους μακραίωνας δεσμούς μας".

Ο Παναγιώτατος, καταλήγοντας, δήλωσε ότι προγεύεται της χαράς της επίσκεψής του στην όμορφη και φιλόξενη Ουκρανία, το επόμενο καλοκαίρι, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της.

Αμέσως μετά ευλόγησε τους προσκυνητές και τους προσέφερε μικρά αναμνηστικά και βιβλία για την ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην ουκρανική γλώσσα.
________
Φώτο: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: