e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

"Lectures Αληθώς": Γοήτευσε η e-διάλεξη του π. Μιχαήλ Σταθάκη περί Ιερατικών Αμφίων (α΄ μέρος)


Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρόσφατη πρώτη από τις δύο τηλε-διαλέξεις του Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Σταθάκη, Αρχαιολόγου και Ιερατικώς Προϊσταμένου της δραστήριας Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο πρόγραμμα "Lectures Αληθώς", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Μπανάτου Ζακύνθου "Αληθώς" εν ημέραις Πανδημίας. 

Ο π. Μιχαήλ, ανέλαβε να παρουσιάσει, σε δύο ωριαίες e-διαλέξεις, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: "ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΑΜΦΙΑ. Η εξέλιξη των ιερατικών αμφίων. Θεολογικές και πρακτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις".

Το α΄ μέρος της ανωτέρω παρουσίασης είχε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας, 15ης Φεβρουαρίου 2021. Κατά την διάρκειά του ο π. Σταθάκης έκανε -μετ' επιστήμης και πειθούς- μια συνοπτική εισαγωγή για το τι ακριβώς είναι τα ιερατικά άμφια, πόσο είναι απαραίτητα στη θεία λατρεία, πότε και πώς καθιερώθηκαν, απαντώντας συνάμα στα ερωτήματα, αν έχουν μόνο θεολογικό χαρακτήρα και συμβολικό ή εξυπηρετούν πρακτικά θέματα; μήπως ακόμα ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις ιστορικών συνθηκών και αναγκαίων συγκυριών; κατά πόσο σχετίζονται, τώρα και στο παρελθόν, με την τρέχουσα μόδα; από τι υλικά είναι φτιαγμένα; τι έχουν να πουν σήμερα; ποιο είναι το μέλλον τους; κ.ά.. Ακολούθως αναφέρθηκε διεξοδικά -χρησιμοποιώντας πλούσιο εποπτικό υλικό- στο στιχάριο, το οράριο, το επιτραχήλιο, την ζώνη, τα επιμανίκια, το επιγονάτιο και το φελόνιο. 

Το β΄ μέρος θα παρουσιασθεί μετά από δύο εβδομάδες, κατόπιν σχετικής ανακοινώσεως. Πάντως τα μηνύματα που λαμβάνουμε είτε από Πατριαρχεία και Μητροπόλεις, είτε από μεμονωμένους ανθρώπους των Γραμμάτων, των τεχνών και λοιπούς τηλε-θεατές της εν λόγω διαλέξεως είναι πολύ θερμά και ενθαρρυντικά. Σημειωτέον ότι για την μαγνητοσκόπηση και μετάδοσή της εργάστηκαν φιλότιμα οι κ.κ. Γιώργος Αρβανίτης και Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν (ή να ξαναδούν) την βιντεοδιάλεξη αυτήν, είτε κατά την πρεμιέρα, είτε και μετέπειτα, μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube.


Δεν υπάρχουν σχόλια: