e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Η κατά παράδοσιν ανάγνωση του κατά Ιωάννην Θείου Πάθους από τον Κιέβου Επιφάνιο [video-photos]

Απόγευμα Παρασκευής της Δ΄ Εβδομάδος της Τεσσαρακοστής, ήτοι την 9η Απριλίου 2021, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, στον Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων, τέλεσε το λεγόμενο "Μικρό Δείπνο και το Πάθος", με την ανάγνωση του Ευαγγελίου του Πάθους από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, συνεπικουρούμενος από Αδελφούς της Μονής.

Η τελετή του Πάθους συντέθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από τον Μητροπολίτη Κιέβου Πέτρο (Mohyla), ο οποίος είναι επίσης ο δημιουργός και άλλων λειτουργικών τύπων.

Σημειωτέον ότι σύνολη η εν λόγω Ακολουθία περιλαμβάνει τέσσερα μέρη, με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Ευαγγέλιο που περιγράφουν τα παθήματα του Χριστού. Στο πρώτο - τα 26ο και 27ο κεφάλαια του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, στο δεύτερο - τα 14ο και 15ο κεφάλαια του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, στο τρίτο - τα 22ο και 23ο κεφάλαια του κατά Λουκάν Ευαγγελίου και στο τέταρτο - τα 18ο και 19 κεφάλαια του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου.

Υπηρεσία Τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (PCU)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

























Δεν υπάρχουν σχόλια: