e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Εκκλησία της Ουκρανίας: Κατοχυρωμένη νομικά η μετάβαση των ενοριών στην Εκκλησία μας

Του Κώστα Ονισένκο

Οι κατηγορίες που εξαπολύει το Πατριαρχείο Μόσχας κατά της Εκκλησίας της Ουκρανίας για δήθεν αρπαγές ναών από τους εκπροσώπους της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας είναι εντελώς αβάσιμες, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο νομικά αλλά και με δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ουκρανίας.

Αυτό αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Στις 6 Απριλίου εκδικάστηκε σε ανώτατο επίπεδο η πρώτη από τις περίπου 100 δικαστικές υποθέσεις, στις οποίες το Πατριαρχείο Μόσχας στρέφεται κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας για υποθέσεις “μεταβάσεων” ενοριών προς την Τοπική Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Στην ανακοίνωση της Ουκρανικής Εκκλησίας τονίζεται ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για δήθεν αρπαγή ναών της Ρωσικής Εκκλησίας καθώς βάση την ουκρανική νομοθεσία, οι ναοί δεν ανήκουν στην Εκκλησία αλλά στην κάθε ενορία ξεχωριστά.

Η απόφαση να περάσουν στην Εκκλησία της Ουκρανίας, ανήκει στις ενορίες και λαμβάνεται έπειτα από γενική συνέλευση των ενοριτών.

Η δυνατότητα μετάβασης αυτή μάλιστα επιβεβαιώθηκε από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ουκρανίας, που ελήφθη στις 6 Απριλίου.

Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις που κάνουν οι “μειοψηφίες” που υποστηρίζουν την παραμονή στη Ρωσική Εκκλησία, αντιτίθενται στην ουκρανική νομοθεσία.

Τα συγκεκριμένα άτομα αρνούνται ακόμα και τη δυνατότητα που τους παρέχει η Ουκρανική Εκκλησία προκειμένου, με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης, να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα στους ίδιους χώρους σε διαφορετικό χρόνο.

Η Ουκρανική εκκλησία καλεί τις κεφαλές του Πατριαρχείου Μόσχας σε παραγωγικό διάλογο και σε αναγνώριση του Τόμου Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.














Πηγή: orthodoxtimes.gr | Φωτογραφίες: pomisna.info

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: