e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ιεροπρεπής και σεμνή η εορτή των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα Ηλείας

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: π. Νικόλαος Κατσηδήμας

Οι Άγιοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας. Γι’ αυτό να μελετάμε τους βίους των αγίων, καλά και συχνά. Να αγαπάμε τους αγίους. Να τους τιμάμε. Να τους μιμούμαστε. Να ζητάμε τη βοήθεια και τις πρεσβείες τους. Να πιάσουμε φιλία μαζί τους. Να μας συνδράμουν, να μας βοηθήσουν στην ανημποριά μας, στις δυσκολίες μας. Να μη μας αφήσουν να απογοητευτούμε, να απελπιστούμε από τις αδυναμίες μας. Είχαν κι εκείνοι πολλές δυσκολίες. Όμως δεν αποθαρρύνθηκαν. Δεν το έβαλαν κάτω ποτέ. Όπως η Ανάσταση του Χριστού, έγινε το ευαγγέλιο που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο έτσι και όλοι οι άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ευλογήθηκαν, χαριτώθηκαν και δοξάστηκαν από τον Τριαδικό Θεό μας!

Στις 21 Μαΐου 2021 , η Εκκλησία μας, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, εόρτασε και πανηγύρισε λαμπρά τη μνήμη των αγίων ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Τόσο ο Μέγας Κωνσταντίνος, όσο και η αγία μητέρα του Ελένη, ανήκουν στις μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας μας, διότι η συμβολή τους για την κατάπαυση των τριακοσίων χρόνων διωγμών κατά των Χριστιανών και την εδραίωση της Εκκλησίας υπήρξε καθοριστική. Επίσης ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν είναι μεγάλος μόνο για την Εκκλησία μας, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία, διότι ανήκει στους μεγάλους ηγέτες όλων των εποχών, έχοντας βάλλει τη δική του σφραγίδα στη ροή των ιστορικών πραγμάτων, και για τούτο δικαία του απονεμήθηκε ο τίτλος του μεγάλου!

Στην πόλη της Ανδραβίδας, την άλλοτε πρωτεύουσα της εύρωστης Σταυροφορικής Ηγεμονίας του φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας, που ιδρύθηκε το 1205 μ.Χ., με το ένδοξο μεσαιωνικό παρελθόν και στον ομώνυμο Ιερό Ναό των εορταζομένων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 20ή Μαΐου 2021 το εσπέρας, συμπαραστατούμενος από χορεία συνεορταστών Ιερέων, τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασιών και κήρυξε τον Θείον Λόγο, αναφερόμενος εκτενώς στους εορταζομένους Αγίους και στο θεάρεστο έργο τους, διότι συνδύασαν πάρα πολλά και ανέστησαν από τις Κατακόμβες την Εκκλησία του Χριστού! 

Την Παρασκευή 21η Μαΐου, ανήμερα της εορτής στον παραπάνω Ναό, τελέσθηκε η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο εντιμότατος Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Ιωάννης Λέντζας ο πρώην Δήμαρχος κ. Ναμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ, καθώς επίσης Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι και ευλαβείς κάτοικοι της πόλεως, τηρώντας απαρέγκλιτα τα υγειονομικά μέτρα κατά της σοβούσης πανδημίας του Covid-19, γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε δεν έγινε και η λιτάνευση της ιερής εικόνας των εορταζομένων Αγίων.Δεν υπάρχουν σχόλια: