e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εγκαινίασε το νέο "σπίτι" των Καστελλοριζιών στο Σύδνεϋ


Τα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού Κέντρου της Καστελλοριζιακής Αδελφότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, το οποίο βρίσκεται στο Kingsford του Σύδνεϋ, τέλεσε το Σάββατο, 15 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος, αφού τέλεσε τον Αγιασμό, έκοψε την κορδέλα των Εγκαινίων από κοινού με την Κυβερνήτρια της ΝΝΟ, κ. Margaret Beazley, και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό προς τη διοίκηση και τα μέλη της Καστελλοριζιακής Αδελφότητας. 

Καταρχάς, επαίνεσε τον Πρόεδρο της Αδελφότητας, κ. Γεώργιο Πιζάνη, και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για τη σκληρή δουλειά τους και για τις θυσιαστικές τους προσπάθειες με σκοπό την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου "The Castellorizian", το οποίο διαδέχεται το "Cazzie Club" που είχε αναστείλει τη λειτουργία του πριν από μερικά χρόνια. Οι νέες εγκαταστάσεις, όπως παρατήρησε, θα εξυπηρετήσουν ακόμα πιο ολοκληρωμένα τον στόχο της διατήρησης των παραδόσεων και των εθίμων, του ήθους και των αξιών, καθώς επίσης της ιστορίας της πατρίδας και των ιστοριών των μεταναστών πρώτης γενιάς στην Αυστραλία.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, μνημονεύοντας την μετανάστευση των πρώτων Καστελλοριζιών στους Αντίποδες, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά και την ίδρυση, το έτος 1912, της πρώτης Καστελλοριζιακής Αδελφότητας στην Πέρθη. Διέκρινε δε ότι η παρουσία και η πορεία της Καστελλοριζιακής Διασποράς στην Αυστραλία καθορίστηκε έντονα από την αφοσίωση στις ρίζες της, ενώ τα μέλη αυτής, για πάνω από έναν αιώνα, έχουν εργαστεί ακούραστα ώστε να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με το πατρογονικό τους νησί. 

"Ατενίζοντας το μέλλον, η πρόκληση παραμένει να διασφαλίσουμε ότι οι νεότερες γενιές θα διατηρήσουν ζωντανή στη συνείδησή τους την ελληνική τους κληρονομιά", υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, για να εκφράσει τη βαθιά πεποίθησή του ότι το νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Καστελλοριζιακής Αδελφότητας ΝΝΟ θα συμβάλει καταλυτικά προς την επίτευξη αυτού του ευγενούς σκοπού. Κλείνοντας, ευχήθηκε εγκάρδια στον Πρόεδρο, τη Διοίκηση και τα μέλη της Αδελφότητας να επιτύχουν όλους τους στόχους τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: