e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΜΠΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

19/05/2021
Είναι εξαιρετικά σαφές πλέον σε όσους έχουν ασχοληθεί, έστω και κατ’ ελάχιστον, με την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού ότι τα ειδεχθή εγκλήματα που διεπράχθησαν εναντίον του από τους Τούρκους έχουν όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας, αφού με τρόπο συστηματικό, μαζικό και εξαιρετικά βίαιο στόχευαν στον ολοκληρωτικό αφανισμό του Ελληνισμού του Πόντου από τις προαιώνιες πατρογονικές του εστίες. Τα ιστορικά τεκμήρια είναι αδιαμφισβήτητα και οι μαρτυρίες όσων επέζησαν της λαίλαπας των Νεότουρκων δεν μπορούν να διαψευστούν. Οι εκατόμβες των θυμάτων –πλέον των 350000- ζητούν, όχι εκδίκηση ασφαλώς, αλλά δικαίωση…

Το αίμα των αθώων που πότισε την ευλογημένη ποντιακή γη, θυσία και αυτό στον βωμό της ρωμιοσύνης, βοά και η κραυγή των «εσφαγμένων αρνίων» δεν θα βρει ησυχία και ανάπαυση μέχρις ότου όλος ο πολιτισμένος κόσμος αναγνωρίσει αυτήν την άδικη και φρικαλέα σφαγή. Οι ζωές των ανθρώπων, η τιμή των βιασμένων θυγατέρων του Πόντου, τα σεβάσματα της Πίστεως, τα σπίτια και οι περιουσίες δεν θα γυρίσουν πίσω, αλλά το χρέος είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ, για να μην ξαναζήσουμε μια ακόμα γενοκτονία.

Η ελληνική Πολιτεία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και, βεβαίως, στα διεθνή φόρα οφείλει να αναδείξει όλες τις πτυχές του Ποντιακού ζητήματος, να γνωστοποιήσει τα τεκμηριωμένα και αδιάσειστα στοιχεία που πιστοποιούν τη διάπραξη της γενοκτονίας και να επιτύχει τη μαζική καταδίκη, εκ μέρους του συνόλου του πολιτισμένου κόσμου, αυτού το βάρβαρου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας που διέπραξαν οι ίδιοι θύτες, εναντίον του πολύπαθου και φιλειρηνικού Αρμενικού λαού, από τις Η.Π.Α αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την αίσια έκβαση και του Ποντιακού ζητήματος. Επιπρόσθετα, η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς μπορεί καταλυτικά να επιδράσει στη μαζική κινητοποίηση και την ειρηνική διεκδίκηση, αφού η λήθη είναι ο μεγάλος εχθρός στην υπόθεση του ποντιακού Ελληνισμού.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν είναι μια υπόθεση που αφορά στους Ποντίους –οι οποίοι προφανώς και πρέπει να πρωτοστατούν στην προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισής της- είναι ένα ζήτημα που αφορά σε όλη την ανθρωπότητα και τον κόσμο μας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η απόδοση της οφειλόμενης τιμής στα θύματα θα είναι ένα βήμα προς την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και στην εμπέδωση του σεβασμού προς τον άλλο. Έχει ήδη αργήσει πολύ, δεν πρέπει να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο…

Εξάλλου, η πρόσφατη συμβολική κίνηση της Διοίκησης Biden στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων έχει διδακτικό χαρακτήρα και αποδεικνύει ότι η αρετή της υπομονής είναι όπλο στα χέρια αυτού που τη διαθέτει. Θα έρθει σύντομα το πλήρωμα του χρόνου και για τη δικαίωση των ποντιακών ψυχών που χάθηκαν. Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί καλό συντονισμό και ικανούς διπλωματικούς χειρισμούς από μέρους του πολιτικού κόσμου και ιδίως από τις Κυβερνήσεις της Ελλάδος. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικές είναι οι εξαγγελίες των διαδοχικών Κυβερνήσεων της Ελλάδος των τελευταίων ετών, αναφορικά με την προώθηση της διεθνοποίησης του ζητήματος. Αυτές οι εξαγγελίες πρέπει να γίνουν πράξη.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύουμε ότι μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση, εμείς οι Πόντιοι είμαστε «ακόμη στο σταυρό» αναμένοντας την Ανάσταση.

Χριστός Ανέστη!


Δεν υπάρχουν σχόλια: