e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Λιτή, λόγω Covid-19, η πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας

Ανταπόκριση: Ιερέως Νικολάου Κατσηδήμα

Ευρισκόμενοι μέσα στην ανεκλάλητη χαρά και ευφροσύνη της Αναστάσεως του Κυρίου, σε κλίμα απόλυτης θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και πνευματικής περισυλλογής, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2021, με ιεροπρέπεια και λιτά λόγω της υφιστάμενης πανδημίας του Covid-19, στο παμπελοποννησιακό Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, (το οποίο υπάγεται Εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας), οι ετήσιες Θρησκευτικές εκδηλώσεις, για την πάροδο των Τιμίων και Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας εις το Μπάρι της Ιταλίας κατά το έτος (1087). Με την μετακομιδή των λειψάνων του από τα Μύρα στην Ιταλία και στην συνέχεια την διασπορά τους στις Ανατολικές Εκκλησίες, θεωρείται ο Άγιος που αδελφοποίησε τους Χριστιανούς σε Ανατολή και Δύση. Στην Ελλάδα σήμερα είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περίπου 400 Ιεροί Ναοί, που φέρουν το όνομά του και το οποίο σημαίνει Νίκη του Λαού!

Με τις ευλογίες του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, την παραμονή της εορτής Κυριακή 9 Μαΐου 2021, τελέσθηκε ο υπαίθριος Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασιών, χοροστατούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείον λόγον, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Χριστοφόρο Κωλλέτη και άλλους Ιερείς. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής Δευτέρα 10 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η υπαίθρια πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά θείου κηρύγματος υπό του Θεοφ. Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου. Παρέστη δε ο εντιμότατος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρος Μυλωνάς, Αντιδήμαρχοι της περιοχής και ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Σπάτα κ. Ανδρέας Γεωργόπουλος. Στο πλαίσιο των προληπτικών υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού, δεν έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της θαυματουργής και περίπυστης Εικόνας του Αγίου Νικολάου. Τους Αναστάσιμους αλλά και εορτίους Εκκλησιαστικούς Ύμνους, κατά την διάρκεια των Ιερών αυτών ακολουθιών απέδωσε θαυμάσια, χορωδία Ιεροψαλτών της περιοχής Βουπρασίας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.  

Αξίζει να τονισθεί ότι χάρις το αμέριστο ενδιαφέρον του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και την άοκνη  φροντίδα του π. Γρηγορίου Μεσμπούρη Διευθυντού του Ιερού Προσκυνήματος, του Προέδρου του Τ. Δ. Σπάτα, καθώς επίσης με την πολύτιμη  και την διακριτική παρουσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και του Α.Τ. Δυτικής Αχαΐας, αρκετοί Χριστιανοί από την Αχαΐα και την Ηλεία, ψάλλοντας τον ύμνο της Αναστάσεως το “Χριστός Ανέστη” και δίνοντας τον Πασχαλινό χαιρετισμό, προσήλθαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τηρώντας μάλιστα πιστά τα υγειονομικά μέτρα για την μη διασπορά του κοροναϊού, προκειμένου να προσκυνήσουν την χαριτόβρυτη εικόνα του Αγίου Νικολάου και να λάβουν την ευλογία, του γνήσιου φίλου του Αναστάντος Κυρίου και αδάμαντα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεώς μας ο οποίος είναι ένα ευωδιαστό λουλούδι στο περιβόλι του Ουρανού!  


Δεν υπάρχουν σχόλια: