e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Επίσκεψη στον ανακαινισμένο χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου

Τον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης επισκέφτηκαν χθες το πρωί οι Μητροπολίτες Ζακύνθου Διονύσιος και Δωδώνης Χρυσόστομος υπογραμμίζοντας τόσο με την παρουσία τους εκεί, όσο και με όσα ανέφεραν ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους, την μεγάλη σημασία της Βιβλιοθήκης για τον τόπο μας αλλά και την ανάγκη να επισκευής και αποκατάστασης σε ολόκληρο το Πνευματικό Κέντρο.

Τους δύο Μητροπολίτες υποδέχτηκε στην είσοδο της Βιβλιοθήκης ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Φ. Συνετός, ο οποίος μαζί με τους υπαλλήλους  ξενάγησε τους καλεσμένους στην έκθεση που έχει οργανωθεί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, στο αναγνωστήριο που πρόσφατα επαναλειτούργησε, αλλά και στο Παιδικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης στο οποίο υπήρχε ήδη μια μικρή επισκέπτης!

Τόσο οι δύο Μητροπολίτες όσο και  ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας που τους συνόδευε, στάθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον  στα έγγραφα από τα πρακτικά της δίκης του Κολοκοτρώνη αλλά και στο κείμενο του Ύμνου εις την Ελευθερία που περιλαμβάνονται στα εκθέματα της Βιβλιοθήκης, ενώ θαύμασαν το πιάνο του Καρρέρ, την συλλογή με ζακυνθινές φορεσιές, αλλά και τα πορτρέτα των δωρητών της Βιβλιοθήκης που σήμερα κοσμούν την μεγάλη αίθουσα.

Την ξενάγηση ακολούθησε μια σύντομη συζήτηση στο χώρο των γραφείων και εκεί οι προσκεκλημένοι αντάλλαξαν απόψεις με τον Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου ζητώντας ενημέρωση για το έργο που έχει γίνει και τα επόμενα σχέδια. Ο κ. Συνετός ζήτησε από τους δύο Μητροπολίτες τις τακτικές τους επισκέψεις, την βοήθεια και τις συμβουλές τους για το έργο της Βιβλιοθήκης, ενώ ο Σεβασμιότατος Δωδώνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να λυθεί άμεσα το θέμα με τον τοποθέτηση ανελκυστήρα στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου για να μπορεί να είναι προσβάσιμο από  όλους τους πολίτες.

«Εγώ που έζησα την εποχή της Ζακύνθου πριν τους σεισμούς χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτόν το χώρο, όπου διατηρείται η παράδοση και ο πολιτισμός. Η ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης τουλάχιστον εσωτερικά είναι ένα γεγονός που αξίζει να συγχαρούμε και να ευχηθούμε γρήγορα να γίνει και εξωτερικά. Να σταματήσει το Πνευματικό Κέντρο να είναι μαγαζί και να σταματήσουν αυτά τα εκτρώματα γύρω από τον Σολωμό, αρκεί να βρει κανείς τη δύναμη να το κατορθώσει. Ξέρω ότι  αυτό είναι δύσκολο να γίνει, αν κάποιος έχει το προνόμιο να είναι υποψήφιος. Εγώ όμως δεν είμαι. Εύχομαι κάποια στιγμή οι Ζακυνθινοί να επιλέγουν τους άριστους που θα συνεχίζουν την παράδοση και τον πολιτισμό. Εύχομαι ακόμη πολύ γρήγορα να κάνει ο Θεός να εγκαινιάσουμε και το Θέατρο.. αλλά δεν το βλέπω», ανέφερε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος μετά το τέλος της επίσκεψης ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Φ. Συνετός ευχαρίστησε τους δύο Μητροπολίτες για την επίσκεψή τους.

«Η επίσκεψη τους μας δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε το έργο μας παρά τις δυσκολίες και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η δουλειά που έχει γίνει τους τελευταίους 6 μήνες είναι ορατή και αναγνωρίζεται από τους συμπατριώτες μας. Με ακόμη πιο σταθερά και γρήγορα βήματα θα συνεχίσουμε ώστε η Βιβλιοθήκη μας να γίνει ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο πνευματικό κέντρο, όχι μόνο για την Χώρα μας αλλά και έξω από αυτή. Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε για την απογραφή, την απεντόμωση και την ψηφιοποίηση και σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ημερών ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο για την ψηφιοποίηση του αρχείου μας», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Μ.Π.

πηγή: ermis.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια: