e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου 2021 στην Παναγούλα εν Βανάτω Ζακύνθου


Με τη συμμετοχή ικανού αριθμού ευλαβουμένων την Παναγία πιστών πραγματοποιήθηκε κατά το ζεστό δειλινό της 14ης Αυγούστου 2021, ο πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεομήτορος στον περικαλλή, χρυσοξυλόγλυπτο και ανθοστόλιστο Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, στο πλαίσιο του κοσμαγάπητου Πανηγυριού της κωμοπόλεως αυτής, κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, στον καταπράσινο Κάμπο του Τζάντε. Εννοείται ότι για δεύτερη χρονιά, ελπίζουμε και τελευταία, όλα πραγματοποιούνται υπό τους περιορισμούς για τη μη διάδοση του φονικού Κορονοϊού, που σημαίνει ότι τελείται Πανηγύρι δίχως την πατροπαράδοτη Λιτανεία.

Η βραδιά ήταν εξόχως επίσημη, καθώς χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, επιστήθιος φίλος του Εφημερίου παλαιόθεν. Τον Εφημέριο της Ενορίας και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης (Αρχιερατικός Επίτροπος πόλεως) και ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Ρένεσης (Εφημέριος Φαγιά και Δράκα), ενώ διακόνησε ο Διάκονος Νικόλαος Μόνος.

Το ψαλτήρι τίμησαν οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες της Ενορίας με τους βοηθούς τους, υπό την έκτακτη διεύθυνση του εκ Ζακύνθου Πρωτοψάλτου Αθηνών κ. Παναγιώτου ΚάνδηλαΌλοι συνεισέφεραν το κατά δύναμιν και τον καλύτερο εαυτό τους για την άρτια απόδοση των ιερών εσπερίων της μεγάλης Εορτής.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Ιωάννης, με γλαφυρότητα και αυθορμητισμό, αναφέρθηκε στην γλυκυτάτη μορφή της Παναγίας, η οποία αποτελεί την όντως μητέρα μας, στα πόδια της Οποίας μπορούμε να εναποθέσουμε κάθε λυγμό της ψυχής μας. Κατ' αυτό τον καιρό μάλιστα είναι ανάγκη να εκζητήσουμε την απαλλαγή εκ της πανδημικής εισβολής στη ζωή μας του θανάτου μέσω του Covid-19,  που τόσο πια ταλανίζει τη ζωή και έργα της οικουμένης ολόκληρης.

Κατά τα ειθισμένα της Ενορίας, μετά την ευλόγηση των Άρτων και τα Απόστιχα, του Αρχιερέως και των Ιερέων φερόντων άπασα την στολή τους, λιτανεύτηκε το άπνουν “σώμα” της Παναγίας τρις εντός του Ναού, ψαλλομένης της γ΄ στάσεως των θεομητορικών Εγκωμίων: “Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή σου προσφέρομεν Παρθένε [...] Αι γενεαί πάσαι μακαρίζομέν Σε την μόνην Θεοτόκον [...]” κλπ. Τέλος, κατά την ώρα του Απολυτικίου “Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας...”, κρουομένων των καμπανών του Καμπαναρίου και υπό τους ήχους των ζακυνθινοπρεπών πυροτεχνημάτων, το πανίερο “Σώμα” εναπετέθη στον Επιτάφιο, ο δε Αρχιερέας προσέφερε άνθη και μύρα, εκφράζοντας έτσι την τιμή και την προσκύνηση πάντων και πασών στην εν τω τάφω Μητέρα του Θεού και των Ανθρώπων!

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]
Δεν υπάρχουν σχόλια: