e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, 60 χρόνια Μοναχός (Σινά, 15/28.8.1961) [video]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, στις 28 Αυγούστου 2021 συμπλήρωσε 60 χρόνια μοναχικής αφοσιώσεώς του, η οποία έγινε στην περιώνυμη Μονή Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά. Τρεις μήνες αργότερα (Νοέμβριο του 1961) χειροτονήθηκε Διάκονος. 
     Με αυτή την ευκαιρία, το Νυχθημερόν ζήτησε από τον Σεβ. Δωδώνης να κάνει μια αναδρομή σ' εκείνες τις ημέρες του 1961, διηγούμενος το πώς και το γιατί επέλεξε τον τόπο εκείνον τον ιερό για να μονάσει. 
     Ο Σεβ., μετά πολλής χαράς, αναφέρθηκε στα πρώτα του βήματα στον Μοναχισμό και την Ιερωσύνη, για τις συμβουλές που έλαβε από τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη (τότε Σιναΐτη), το 1962, σχετικά με την πορεία του εν τη Εκκλησία και άλλα αξιάκουστα. Τέλος, ο ίδιος εύχεται να έχει "χριστιανά τα τέλη της ζωής, ανώδυνα. ανεπαίσχυντα, ειρηνικά...", αναφερόμενος μάλιστα στο πώς σκέπτεται τα των εσχάτων του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:


Ως σχόλιο στο ανωτέρω βίντεο παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικές και δυσεύρετες φωτογραφίες από τη μοναστική ζωή του Σεβ. Δωδώνης στη Μονή Σινά. Έχουν δημοσιευθεί στο διάσημο περιοδικό National Geographic (τον Ιανουάριο του 1964) και αποτυπώνουν τον εκ Ζακύνθου Μοναχό του Σινά, αφενός μεν να μαγειρεύει στο κελί του, αφετέρου δε να μοιράζει φαγώσιμα στους Βεδουίνους της περιοχής. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: