e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ: ΒΑΝΑΤΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΠΑΣΧΑ 2022

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Ποιμαντική Πατριαρχική Επίσκεψη στην Επισκοπή Μπουκόμπα Τανζανίας


Στην επανιδρυθείσα Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας συνεχίζεται η ιεραποστολική περιοδεία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β', τον οποίο συνοδεύουν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ελπιδοφόρος Λημναίος.

Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, ο Μακαριώτατος μετά από ένα κοπιαστικό και πολύωρο ταξίδι, αφίχθη στην Μπουκόμπα και συγκεκριμένα στην Ενορία του Αγίου Φανουρίου, στην συνοριακή διάβαση της Μουτουκούλα, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πατριαρχικό Επίτροπο Μπουκόμπας Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Αρούσας κ. Αγαθόνικο, αλλά και από πλήθος κληρικών και λαϊκών.

Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, ο Πατριάρχης μετέβη στον Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Επισκοπείο Μπουκόμπας, όπου τον περίμενε ο κλήρος της Επισκοπής, επιστήμονες, νεολαία και ευσεβείς χριστιανοί, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή είχαν και οι πρεσβυτέρες της Επισκοπής.

Εκεί τελέστηκε Δοξολογία επί τη αφίξει του Πατριάρχη της Αφρικανικής Ηπείρου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Πατριαρχικό Επίτροπο Μπουκόμπας π. Χρυσόστομο και τους Αρχιερείς για την προσφορά τους προς το Πατριαρχείο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θεσμό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο εδώ και 2000 χρόνια κρατά ασάλευτο το Ορθόδοξο Δόγμα και μεταλαμπαδεύει, ανόθευτα, τα νάματα της Ορθοδοξίας στους λαούς της Αφρικής.

«Θα ήθελα να ανοίξω τα χέρια μου και να αγκαλιάσω τα παιδιά μου τους ιερείς. Σας ευχαριστώ παιδιά μου που είστε κοντά μου. Θέλω να είστε υπερήφανοι που ανήκετε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Είμαστε πραγματική εκκλησία δεν είμαστε κάτι ψεύτικο που έρχεται και φεύγει. Όσες δυσκολίες κι αν έχουμε μείναμε όρθιοι 2000 χρόνια, κρατήσαμε ασάλευτο το Ορθόδοξο Δόγμα και μεταλαμπαδεύουμε ανόθευτα τα νάματα της Ορθοδοξίας σε όλη την Αφρική. Ήρθαν αιρέσεις, ήρθαν διχοστασίες, ήρθαν τόσα προβλήματα, αλλά η ορθοδοξία παρέμεινε. Γιατί; Γιατί είναι έργο του Χριστού και δεν θα μπορέσει κανείς να το εξαλείψει. Πάντα θα έρχονται εχθροί, από μέσα και από έξω, αλλά το έργο μας συνεχίζεται γιατί ο Χριστός είναι ανάμεσά μας».

Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος, ετέλεσε την ακολουθία της ρασοφορίας 17 Ιεροσπουδαστών, από τους οποίους ζήτησε να βάλουν μέσα στην καρδιά τους τον Χριστό και να γίνουν σπορείς του Ευαγγελίου, οι οποίοι θα υψώνουν τα χέρια και θα αγκαλιάζουν με αγάπη τους συνανθρώπους τους.

Ακολούθως, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, θεμελίωσε την Ιερατική Σχολή «SAINT MARK ORTHODOX SEMINARY» της Μπουκόμπας, η οποία θα φέρει το όνομα του Ιδρυτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Ευαγγελιστή Μάρκου.

Έπειτα, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη με τους κληρικούς της Ιεράς Επισκοπής Μπουκόμπας, όπου ο Πατριάρχης μεταξύ των άλλων τόνισε: «Ξέρω ότι τα έξοδα σας είναι πολλά, έχετε παιδιά, υπάρχουν ασθένειες. Η Εκκλησία όμως δεν θα σας αφήσει ποτέ. Θέλω να ζείτε με αξιοπρέπεια, δεν θέλω ποτέ να αισθάνεστε ότι είστε μόνοι. Στην εκκλησία μας έχουμε δυσκολίες, αλλά με αγάπη, ο ένας κοντά στον άλλο, θα τα αντιμετωπίσουμε. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος σας αγαπάει, δεν σας ξεχνάει και μεριμνά έμπρακτα για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής σας».

Μετά το πέρας της Ιερατικής Συνάξεως, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο «ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ», όπου τέλεσε τον αγιασμό επί τη ενάρξει των έργων της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, η όποια με την περάτωση της θα δώσει μεγάλη ανάσα στο υγειονομικό σύστημα της περιοχής.

Κλείνοντας την δεύτερη ημέρα της Ιεραποστολικής του πορείας στην Μπουκόμπα, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την περιοχή Καγιάγκα, όπου έτυχε θερμή υποδοχής από τον κόσμο. Εκεί τέλεσε τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Γυμνάσιο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Των Θυρανοιξίων ακολούθησε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν του Προκαθημένου της Αφρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: