e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Αναζητώντας διορατικούς Αγίους


«Τῶν θαυμάτων εἴληφας τήν θείαν χάριν θεόφρον, ἱερέ Παρθένιε, θαυματουργέ θεοφόρε, ἅπαντα τά τῶν πιστῶν πάθη ἀποκαθαίρων, πνεύματα τῆς πονηρίας, Πάτερ, ἐλαύνων. Διά τοῦτό σε ὑμνοῦμεν ὡς μέγαν μύστιν Θεοῦ τῆς χάριτος» (Κοντάκιο της εορτής τοῦ Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, 7η Φεβρουαρίου)

«Έλαβες την χάρη από τον Θεό να κάνεις θαύματα, ιερέ Παρθένιε, θαυματουργέ, θεοφόρε, καθαρίζοντας όλα ανεξαιρέτως τα πάθη των πιστών και διώχνοντας τα πνεύμα της πονηρίας. Γι’  αυτό και σε υμνούμε ως έχοντα μυηθεί κατά πολύ στην χάρη του Θεού».

Για τον αυριανό κυριακάτικο εκκλησιασμό στην Ενορία Μπανάτου (7.2.2021)


Δεδομένων των ασταθών συνθηκών του κοινοτικού βίου μας, εξαιτίας του επάρατου Κορονοϊού που μάς ταλαιπωρεί και της ευμετάβολης κατάστασης ως προς τους εκκλησιασμούς μας, γνωρίζουμε στους Ενορίτες μας ότι για αύριο, Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνει η Ευχαριστιακή Σύναξή μας στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, με την παρουσία των πρώτων εννέα (9) πιστών που θα φθάσουν προς εκκλησιασμόν. Έτσι ορίζει η τελευταία ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

Εάν δεν αλλάξει κάτι εν τω μεταξύ, το ίδιο θα γίνει και την ερχόμενη Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποίαν η Ενορία μας συνεορτάζει σεμνοπρεπώς τους Αγίους Χαράλαμπο και Βλάσιο, στον ανωτέρω Ναό της Φανερωμένης μας. 

ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ: Πρακτικές εφαρμογές μιας διαχρονικής αρετής [video]

Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή συμμετοχή διοργανώθηκε στις 4.2.2021, από τις Εκδόσεις Εν Πλω, η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Συγχώρηση: πρακτικές εφαρμογές μιας διαχρονικής αρετής».

Μηνύματα των Χριστιανών Ηγετών ΚΠόλεως για την Ενότητα των Χριστιανών


Όπως κάθε χρόνο, η «Εβδομάδα Προσευχής για την Ενότητα των Χριστιανών», μέσα στον Ιανουάριο, καλεί τους χριστιανούς να αφιερώσουν λίγο πνευματικό χρόνο υπέρ του ιερού σκοπού της χριστιανικής ενότητας. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το βίντεο με τους Χριστιανούς ηγέτες της Κωνσταντινούπολης να απευθύνουν το δικό τους μήνυμα για την Ενότητα των Χριστιανών. 
Πρώτος ομιλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Ευ δούλε αγαθέ!


Η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο φανερώνεται στην μοναδικότητα τού προσώπου. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα.

Δύσκολα γίνεται αντιληπτό από τον άνθρωπο το μέγεθος της αγάπης του Θεού, να του χαρίσει την μοναδικότητα, ανάμεσα στο πλήθος των ανθρώπων.

Αυτή η μοναδικότητα έχει εμπλουτιστεί με διάφορα χαρίσματα, ξεχωριστά πάλι για κάθε άνθρωπο.

Πατριαρχικό Τρισάγιο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Συμπροσευχόμενος παρέστη από του ιερού βήματος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά την τελεσθείσα σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2021, κεκλεισμένων των θυρών λόγω των ισχυόντων περιορισμών κυκλοφορίας, Θεία Λειτουργία στο ναΰδριο της Σχολής, μετατεθείσης της πανηγύρεως του Ιερού Φωτίου και εορτασθείσης την 5ην Φεβρουαρίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων Πατριάρχου Φωτίου Β΄ και Μητροπολίτου Ηρακλείας Φωτίου, του από Ίμβρου και Τενέδου.

Εκκλησιάστηκαν επίσης ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και ο Καθηγούμενος, Θεοφ. Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός.