e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Αρχιερατική Λειτουργία Σαββάτου της Τυροφάγου 2021 στη Σμύρνη


Καθώς τα μέτρα περιορισμού έναντι του Κορωνοϊού καταργήθηκαν για την ημέρα του Σαββάτου, αξιοποιούμε αυτή για την τέλεση Θείας Ευχαριστίας με τη συμμετοχή πιστών, οι οποίοι, μη εργαζόμενοι, μπορούν να εκκλησιαστούν. Έτσι λειτουργήσαμε το Σάββατο της Τυροφάγου, 20 Μαρτίου 2021, και ευχηθήκαμε σε όλους ευλογημένο το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Λίγες ταπεινές σκέψεις, εν όψει της Σαρακοστής


Του π. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΕΣΗ 

Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια περίοδος άγνωστη για πολλούς στον αιώνα του απατεώνα που διερχόμαστε, ακόμη και για τους βαπτισμένους Χριστιανούς. Αλλά για τον πιστό Χριστιανό ένα ταξίδι όμορφο, μια περίοδος για σωματικούς και πνευματικούς αγώνες, που τόσο στοχευμένα η Μητέρα Εκκλησία μας προσφέρει. 

Καιρός να αναλογιστούμε την αμαρτωλότητα μας και να εισέλθουμε στο στάδιο των αγωνισμάτων, μιμούμενοι τον Κύριο μας που νήστευσε σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες και επειράζετο από τον Διάβολο. Έτσι και εμείς με την νηστεία, την προσευχή, την μετάνοια, την εξομολόγηση, την συμμετοχή μας στην μυστηριακή και λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας, έχοντας αποβάλει κάθε τι που μας χωρίζει από την αγάπη Του και σηκώνοντας το δικό μας Σταυρό αγόγγυστα, ας ανέβουμε το δικό μας Γολγοθά και, απαλλαγμένοι πλέον από τα πάθη μας, να συναναστηθούμε μαζί Του. 

«Τον αγώνα τον καλόν αγωνίσασθαι, τον δρόμον της νηστείας εκτελέσαι, την πίστιν αδιαίρετον τηρήσαι, τας κεφαλάς των αοράτων δρακόντων συνθλάσαι, νικητάς τε της αμαρτίας αναφανήναι και ακατακρίτως φθάσαι προσκυνήσαι και την αγίαν Ανάστασιν».

Καλή και ευλογημένη Τεσσαρακοστή! Καλή Μετάνοια!


Συγγνώμη


Βρισκόμαστε ήδη εμπρός στην θύρα της αγίας τεσσαρακοστής, η οποία είναι διάπλατα ανοιχτή και καλούμαστε να εισέλθουμε.

Αρχίζει η πλέον κατανυκτική περίοδος του πνευματικού αγώνα για τον χριστιανό.

Τι είναι, όμως, ο πνευματικός αγώνας; Γιατί αγωνίζεται ο χριστιανός; Τι θέλει να πετύχει και πρέπει να αγωνιστεί; Γιατί πρέπει με αυτόν τον τρόπο μόνο να πετύχει αυτό που θέλει;

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη [video]

Στην έβδομη διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», μια παραγωγή της ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 
Επιμέλεια – παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην συνέντευξη αναφέρεται στην προσωπική του πορεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις προοπτικές της Ενωμένης Ευρώπης, στην αντιμετώπιση σύγχρονων κρίσεων, όπως η οικονομική και το προσφυγικό. 
Επίσης, αναφέρεται σε εκκλησιαστικές προσωπικότητες του καιρού μας (Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας), αλλά και στην ενορία του, τον Άγιο Γεώργιο Ν. Ψυχικού. 
Την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η νηστεία ως κόσμημα και μνήμη

«Κόσμος γεγονώς τῶν Μοναστῶν ἤθροισας ἀνείκαστον πλῆθος ὑμνεῖν τόν Κύριον, ὅσιε πατήρ ἡμῶν, καί πρός τήν οὐράνιον πάντας τρίβον ὡδήγησας καλῶς ἑπομένους σου θείοις διδάγμασι καί μιμουμένους σου βίον τόν ἐνάρετον μάκαρ. Οὕς καί πάλι ἅμα συνῆξας ἐν τῇ μεταστάσει σου, Βενέδικτε» (από τα στιχηρά του Εσπερινού της εορτής του οσίου Βενεδίκτου, 14 Μαρτίου) 

«Κόσμημα έγινες για τους μοναχούς και συγκέντρωσες απερίγραπτο πλήθος για να υμνείτε μαζί τον Κύριο, όσιε πατέρα μας, και οδήγησες όλους προς την οδό του ουρανού, όσους ακολουθούσαν τα θεία σου διδάγματα και μιμούνταν τον ενάρετο βίο σου, μακάριε. Αυτούς όλους πάλι συγκέντρωσες μαζί στην μετάστασή σου, Βενέδικτε».

Συγχωρώντας τον πλησίον ["Φωνή Κυρίου", 14.3.2021]