e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Β΄ Χαιρετισμοί 2021 στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω [photos]


Βράδυ Παρασκευής, 26ης Μαρτίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, εψάλη η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών, των θυρών κεκλεισμένων λόγω Κορονοϊού. 
     Τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος μάλιστα ομίλησε επίκαιρα, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Δημήτριος Παπαδάτος. 
     Λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης εκκλησιαζομένων, η Ακολουθία μεταδόθηκε διαδικτυακά, μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ΕΔΩ!

"Χαίρε αμνού και ποιμένος μήτηρ, χαίρε αυλή λογικών προβάτων"


Μία από τις πιο όμορφες εικόνες του Ακαθίστου ύμνου είναι αυτή που αναφέρεται στην Παναγία ως μητέρα του Χριστού που είναι αμνός και ποιμένας. Αντιφατική η εικόνα. Ο ποιμένας έχει στην κατοχή του  τα πρόβατα. Είναι ο επικεφαλής τους. Είναι αυτός που τα φροντίζει και έχει επάνω τους απόλυτη εξουσία. Είναι αυτός που τα προστατεύει, αλλά και μπορεί να λάβει από αυτά τα πάντα, ακόμη και την ζωή του. Ο αμνός είναι το μικρό αρνί, το οποίο στέκεται άφωνο μπροστά σ’  αυτόν που τον κείρει, τον κουρεύει, τον ακολουθεί με αθωότητα και εμπιστοσύνη, χαίρεσαι να το βλέπεις και έχει μια μορφή παιδικότητας που του χαρίζει μοναδική ομορφιά. Εδώ ακριβώς έγκειται το μυστήριο. Ότι ο Χριστός από ποιμένας, από Θεός- Δημιουργός μας, από επικεφαλής της δημιουργίας και των δημιουργημάτων, δηλαδή και ημών των ανθρώπων, γίνεται ένας από εμάς και μάλιστα αμνός, ταπεινός, υπάκουος, με προορισμό να θυσιαστεί, να σφαχτεί για όλους εμάς, όπως οι ενιαύσιοι, οι μονοετείς αμνοί στο Πάσχα του Ισραήλ, οι οποίοι θύμιζαν στους Εβραίους την έξοδό τους από την Αίγυπτο, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την τελευταία μεγάλη πληγή στον Φαραώ:  όλα τα πρωτότοκα της Αιγύπτου θανατώθηκαν, εκτός από αυτά των Ισραηλιτών, οι οποίοι έσφαξαν έναν αμνό και έβαψαν με το αίμα του τους παραστάδες της πόρτας του σπιτιού τους, ενώ έφαγαν από αυτόν για να πάρουν δύναμη και να περάσουν στην γη της ελευθερίας, στην γη της επαγγελίας, αφήνοντας πίσω την σκλαβιά της Αιγύπτου, όσο και την άβυσσο της Ερυθράς θάλασσας, την άβυσσο του Άδη και του θανάτου.

Β΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [video EPT2]


Βράδυ Παρασκευής, 26ης Μαρτίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, με την παρουσία ελάχιστων πιστών, σύμφωνα με τα ορισθέντα από την ισχύουσα ΚΥΑ έναντι του κινδύνου εκ του Κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΤ2:

Β΄ Χαιρετισμοί στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Εσπέρας Παρασκευής, 26ης Μαρτίου 2021, στον εν τη πόλει των Κορφών Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης, η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα, υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ:

Β΄ Χαιρετισμοί 2021 στην Πατριαρχική Σκήτη Αγ. Σπυρίδωνος Χάλκης


Στην Ιερά Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος, της οποίας η φροντίδα έχει ανατεθεί στην Θεολογική Σχολή τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 26.3.2021, η ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμῶν προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το Νησί, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Β΄ Χαιρετισμοί 2021 στο οικογενειακό Παρεκκλήσι του Μητροπολίτου Δωδώνης, κεκλεισμένων των θυρών

 
Εσπέρας Παρασκευής, 26ης Μαρτίου 2021, στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην οικία του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Ο ίδιος ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος έψαλε την Β΄ Στάση των Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα, σε πολύ στενό κύκλο παρισταμένων, εξαιτίας του κινδύνου εκ του Κορονοϊού. Παρών ήταν και ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος έκανε χρέη ιεροψάλτου. 

Τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως στο Παρίσι


ΠΑΡΙΣΙ. Του Ανταποκριτή μας.

Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως 1821-2021 εορτάσθηκαν στο Παρίσι την 25η Μαρτίου 2021, με εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Κεντρική Δημαρχεία του Παρισιού (La Maire de Paris). 

Ο Αντιδήμαρχος Hermano Sanches Ruivo, υπεύθυνος για την Ευρώπη και η Αντιδήμαρχος Carine Rolland, υπεύθυνη Πολιτισμού υποδέχθηκαν στο σημαιοστόλιστο Δημαρχείο με τις σημαίες της Ελλάδος και της Γαλλίας την Εξοχ. Πρέσβυ της Ελλάδος στην Γαλλία κ. Αγλαΐα Μπαλτά και τον Πατριαρχικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο.

Οι Β' Χαιρετισμοί από τον Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ


Της ακολουθίας των Β' Χαιρετισμών εις την Υπεραγία Θεοτόκο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ σήμερα το μεσημέρι, στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος.

Η ακολουθία ετελέσθη νωρίτερα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στην χώρα από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Παρέστησαν Μέλη της Εφοροεπιτροπής και Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και ο Ποινικολόγος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, καθώς και πολλοί πιστοί της περιοχής που με συγκίνηση υποδέχθηκαν τον νεοεκλεγέντα Ποιμενάρχη τους.

Τηρήθηκαν με αυστηρότητα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και οι ανάλογες αποστάσεις ασφαλείας.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος αναφέρθηκε στον ρόλο της Παναγίας στην σωτηρία του ανθρώπου και συνέδεσε το κήρυγμά του με την εορτή του Ευαγγελισμού που γιορτάσαμε χθές. Εν συντομία εξήγησε τα του Ακαθίστου Ύμνου και αναφερθηκε στο πλούσιο θεολογικό περιεχόμενό του.

Στη συνέχεια ακολούθησε το καθιερωμένο κέρασμα στην κοινοτική αίθουσα.

Live: Β΄ Χαιρετισμoί από τη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω [26.3.2021, 7μμ]


Δεδομένων των απαγορεύσεων εκκλησιασμού, εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του τόσο επικίνδυνου Covid-19 στη Ζάκυνθο, η Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών στην Ενορία μας και μάλιστα στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, απόψε 26η Μαρτίου 2021, θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και, για τους ενδιαφερόμενους, θα μεταδοθεί απευθείας, μέσω του καναλιού μας στο YouTube. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ από 7 έως 8 το βράδυ απόψε:


"Προς Εκκλησιασμόν" με την συγγραφέα Αθηνά Κακούρη για το 1821 [video]


Στην σημερινή (25-3-2021), διαδικτυακή μας εκπομπή "Προς Εκκλησιασμόν", μία παραγωγή της Ενορίας του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ψυχικού, ένα αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Συζητούμε με την συγγραφέα κ. Αθηνά Κακούρη, με αφορμή το επίκαιρο βιβλίο της "1821 - Η αρχή που δεν ολοκληρώθηκε", το οποίο κυκλοφορεί και στα αγγλικά. 

Επιμέλεια - Παρουσίαση: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Κάμερα: Κατερίνα Λεονάρδου. 

Β΄ Χαιρετισμοί στο Φανάρι [video]


Σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, εψάλη στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, οι Β΄ Χαιρετισμοί προς την Παναγία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:  

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ, δραστήριος Φιλικός κατά την Επανάσταση του 1821 και Μητροπολίτης Ζακύνθου

 [Το κείμενο αυτό προέρχεται από το βιβλίο του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, Ζάκυνθος 2004, σ. 29-36. 

Αναδημοσιεύεται εδώ ως συμβολή στις δράσεις Ι.Μ.Ζ. για την 200ετηρίδα από την Εθνεγερσία του 1821]

Ελαιογραφία διά χειρός Γ. Συρίγου, από την Πινακοθήκη του Μητροπολιτικού Μεγάρου Ζακύνθου.

Νικόλαος (κατά κόσμον Νικογεώργιος) Κοκκίνης, γιός τοῦ Διονυσίου καί τῆς Βικτωρίας Μιχαλίτση γεννήθηκε στή Ζάκυνθο στά τέλη Ἰουνίου 1791 κι ἔμαθε τά πρῶτα γράμματα στό σχολεῖο τοῦ Ἱερέα Γερασίμου (κατά κόσμον Γεωργίου) Ἰωαννούλη, ξακουστοῦ δασκάλου καί ὑμνογράφου ἀπό τό Γαϊτάνι.

Ἡ ἐποχή πού ἔζησε ὁ Κοκκίνης ὑπῆρξε ἰδιαίτερα περίπλοκη καί δυσχερής. Στά Ἑπτάνησα οἱ Ἄγγλοι παρεῖχαν στούς Ἰόνιους τήν κατ' ὄνομα μόνο "προστασία" τους, ἐνῶ ἡ ἄλλη ὑπόδουλη Ἑλλάδα προετοιμαζόταν γιά τό "πλήρωμα τοῦ χρόνου", τό "ποθούμενο", τήν ἡμέρα δηλαδή τῆς Ἄνοιξης-Ἀνάστασής της.