e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ενθρονίσθηκε ο νέος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων [photos]


Η Ιερά Μητρόπολις Ισπανίας και Πορτογαλίας, με τις δέουσες τιμές εν ημέραις Πανδημίας, δέχτηκε ενθρονιζόμενο τον νέο Ποιμενάρχη της, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Βησσαρίωνα, το Σάββατο, 27η Μαρτίου 2021, τη 1 το μεσημέρι στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Ανδρέου και Δημητρίου Μαδρίτης (Calle Nicaragua 12, 28016). 
     Εκ προσώπου του Οικουµενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολοµαίου, προσεφώνησε καταλλήλως τον ενθρονιζόµενο, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιµος. Απηύθυνε επίσης χαιρετισµό ο Σεβ. Ρωµαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μαδρίτης, καρδινάλιος Carlos Osoro. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι θρησκευτικών, διπλωµατικών και στρατιωτικών αρχών των χωρών Ισπανίας και Πορτογαλίας, ο πρέσβης της Ουκρανίας και εκπρόσωποι των πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου. 
     Την επομένη μέρα, 28η Μαρτίου τρ. έ., Κυριακή Β΄ των Νηστειών, ο Σεβ. Ισπανίας και Πορτογαλίας τέλεσε στον ίδιο Ναό την πρώτη Θεία Λειτουργία στην Καθέδρα του.

Η Μόσχα θέλει να διώξει τους Έλληνες από την Ιερουσαλήμ – Γεωθρησκευτική μηχανορραφία

Του Theodor Petrov*

Ο συντάκτης του παρόντος σημειώματος ζητά εκ των προτέρων συγνώμη από τους αναγνώστες της φιλόξενης ΚΑΘΕΔΡΑΣ, διότι δια μια εισέτι φορά σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τον τίτλο του «ειδικού επί γεωθρησκευτικών ζητημάτων», τον οποίο του αποδίδει με περισσή γενναιοδωρία η παρούσα ιστοσελίδα, για να παραδώσει στην κρίση του υπομονετικού αναγνώστη της ένα σχόλιο που αφορά στις σχεδόν «ερωτικές» (με την καλή έννοια!) εξομολογήσεις της «γ΄ Ρώμης» προς το πρόσωπο του Πατριάρχου Ιεροσολύμων.

Ίσως να θυμούνται οι αναγνώστες της ΤΡΙΜΠΟΥΝΑΣ (αλλά ακόμα και αν δεν θυμούνται δεν πειράζει, ούτως ή άλλως το γεγονός στο οποίο θα αναφερθώ δεν είχε καμία απολύτως σημασία) ότι, το Φεβρουάριο του 2020 ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος με δική του πρωτοβουλία, παρακάμπτοντας τον έχοντα την ευθύνη του πανορθοδόξου συντονισμού Οικουμενικό Πατριάρχη, συνεκάλεσε στο Αμμάν της Ιορδανίας μια «παρασυναγωγή» προκαθημένων των Ορθοδόξων-δορυφόρων-της-«αγίας Ρωσίας» Εκκλησιών, για να συζητήσουν τα προβλήματα της ορθοδόξου ενότητας που προέκυψαν από την χορήγηση του αυτοκέφαλου στην Εκκλησία Ουκρανίας.

THEOLOGICAL MUTATIONS


Archbishop Job of Telmessos

The pandemic we are going through is an opportunity for us to become aware of the various crises that affect us and to think deeply about their causes. If we reflect carefully and take a critical look at the speeches we hear and the writings we read, we will be able to observe the changes, or even the drifts, of certain theological statements, of which we must be critical and into which we must not sink.

π. Παν. Καποδίστρια: Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ "ΩΣ ΑΛΗΘΗΣ ΠΟΙΜΗΝ ΚΑΙ ΟΥ ΜΙΣΘΩΤΟΣ"

[Το κείμενο αυτό του π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ είναι γραμμένο το 2006 και προέρχεται από τα Πρακτικά του Η΄Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου (Αθήνα 2009, τόμος ΙΙ Α, σελ. 503-526). Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στα Κύθηρα από 21 έως 25 Μαΐου 2006. 

Αναδημοσιεύεται εδώ ως συμβολή στις δράσεις Ι.Μ.Ζ. για την 200ετηρίδα από την Εθνεγερσία του 1821, δεδομένου ότι ο Μητροπολίτης Νικόλαος Κοκκίνης υπήρξε ενεργό μέλος της Φιλικής Εταιρείας στη Ζάκυνθο, κατά την περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821. Τότε, ως Νικογεώργιος Κοκκίνης, εφημέριος του Ι. Ν. Οδηγητρίας Ζακύνθου.]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Παρουσίαση βιβλίου «Η Ορθόδοξη Εκκλησία απέναντι στην κλιματική κρίση»

The Orthodox Church Addresses the Climate Crisis,

επιμέλεια Θεοδότα Νάντσου και Νικόλαος Ασπρούλης, Αθήνα & Βόλος 2021

Δευτέρα 29 Μαρτίου, 2021

11.00 π.μ.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς έχει την ιδιαίτερη χαρά να σας προσκαλέσει στη διαδικτυακή παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο «Η Ορθόδοξη Εκκλησία απέναντι την κλιματική κρίση», η οποία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, 2021 στις 11.00 π.μ. Ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα (της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του αείμνηστου Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κυρού Ειρηναίου, της διευθύνουσας συμβούλου του European Climate Foundation κ. Laurence Tubiana, του Γενικού Διευθυντή του WWF International κ. Marco Lambertini, των Μητροπολιτών Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Κοζάνης κ. Παύλου, κ.ά.) που αναφέρονται σε προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική κρίση σε διαφορετικές χώρες των Βαλκανίων (Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία), εκφράζοντας παράλληλα το κοινό όραμα των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι οποίες είναι σε θέση να αφουγκράζονται τον στεναγμό της δημιουργίας του Θεού και έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση του πόνου των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της γης.

Στη διαδικτυακή παρουσίαση θα προβληθεί βίντεο της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων με σύντομες παρεμβάσεις ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Επίσκοπος Ποζάρεβιτς και Μπρανιτσέβου Ιγνάτιος, Θεοδότα Νάντσου, Νικόλαος Ασπρούλης, κ.ά. Τον συντονισμό θα έχει ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό με προηγούμενη εγγραφή. Η φόρμα της εγγραφής βρίσκεται εδώ:

https://zoom.us/webinar/register/WN_FzdgEXCtTfaQZTJrDizP6A

Θα υπάρχει ταύτοχρονη μετάφραση ελληνικά και αγγλικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: