e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Η Ρωσική Εκκλησία συνδέει το ζήτημα του εορτασμού του Πάσχα με το Ουκρανικό


Το ρωσοκίνητο site Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, παραπέμποντας στο κείμενο του Αρχιεπισκόπου Τελμησσού Ιώβ που δημοσιεύσαμε, σχετικά με τον κοινό εορτασμό του Πάσχα, βρήκε την ευκαιρία να διακηρύξει πως «Το Φανάρι υπέρ μεταρρύθμισης ημερολογίου και κοινού Πάσχα με Καθολικούς». 
Στην ρωσική αυτή «λογική» απάντησε ουκρανικό site που βάζει τα πράγματα στη θέση τους, σε σχέση με την πρακτική της Μόσχας. 
Παραθέτουμε, στη συνέχεια την ελληνική μετάφραση του εν λόγω διαφωτιστικού κειμένου. 

Θυρανοίξια του Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Χαλκηδόνα [video-photos]

Κεκλεισμένων των θυρών ετελέσθη σήμερα το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κανδυλλί, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. 

Ετελέσθησαν επίσης τα Θυρανοίξια του ανακαινισμένου Ι. Ναού καθώς και πάνδημο ιερό μνημόσυνο των κεκοιμημένων της Κοινότητος. 

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ομίλησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητος και Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ιωάννης Δεμιρτζιόγλου και στη συνέχεια ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η κατά παράδοσιν ανάγνωση του κατά Λουκάν Θείου Πάθους από τον Κιέβου Επιφάνιο [video-photos]

Απόγευμα Παρασκευής της Γ΄ Εβδομάδος της Τεσσαρακοστής, ήτοι την 2α Απριλίου 2021, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, στον Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ των χρυσών τρούλων, τέλεσε το λεγόμενο "Μικρό Δείπνο και το Πάθος", με την ανάγνωση του Ευαγγελίου του Πάθους από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά, συνεπικουρούμενος από Αδελφούς της Μονής.

Η τελετή του Πάθους συντέθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από τον Μητροπολίτη Κιέβου Πέτρο (Mohyla), ο οποίος είναι επίσης ο δημιουργός και άλλων λειτουργικών τύπων.

Σημειωτέον ότι σύνολη η εν λόγω Ακολουθία περιλαμβάνει τέσσερα μέρη, με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Ευαγγέλιο που περιγράφουν τα παθήματα του Χριστού. Στο πρώτο - τα 26ο και 27ο κεφάλαια του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου, στο δεύτερο - τα 14ο και 15ο κεφάλαια του κατά Μάρκον Ευαγγελίου, στο τρίτο - τα 22ο και 23ο κεφάλαια του κατά Λουκάν Ευαγγελίου και στο τέταρτο - τα 18ο και 19 κεφάλαια του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου.

Υπηρεσία Τύπου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (PCU)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Σάββατο Γ' Νηστειών, με Αρχιερατική Λειτουργία, στην Θεολογική Σχολή Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα, 4.3.2021, στο ναΰδριο της Σχολής Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, μετά την οποία αναγνώστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων Αθανασίου Σιμιτζίογλου και Κυριάκου Κουτρούλη. Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν οι Σεβ. Αρχιερείς Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου ενταύθα.
Εκκλησιάστηκαν πιστοί από τα Πριγκηπόννησα και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Μετά των πέρας της Λειτουργίας ακολούθησε τράπεζα για όλο το εκκλησίασμα.

Σταυρός, Αίμα και Ύδωρ

«Προσελθόντες ἀρύσασθε μή κενούμενα νάματα τοῦ Σταυροῦ τῇ χάριτι προερχόμενα, ἰδσύ προκείμενον βλέποντες τό Ξύλον τό ἅγιον χαρισμάτων τήν πηγήν ἀρδομένην τῷ Αἵματι καί τῷ Ὕδατι τοῦ Δεσπότου τῶν ὅλων, τοῦ ἐν τούτῳ ἑκουσίως ὑψωθέντος καί τούς βροτούς ἀνυψώσαντος» (Στιχηρό τῶν Αἴνων τοῦ Ὄρθρου τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυροπροσκυνήσεως)

«Αφού προσέλθετε, αντλήστε ύδατα που δεν είναι κενά νοήματος και ζωής, αλλά το αντίθετο, καθώς προέρχονται από την χάρη του Σταυρού, καθώς βλέπουμε μπροστά μας το Ξύλο το άγιο να γίνεται πηγή χαρισμάτων που τα αντλεί από το Αίμα και το Ύδωρ που ξεχύθηκαν από την πλευρά του Δεσπότη των όλων , αυτούς που με την θέλησή Του υψώθηκε επάνω στον σταυρό και ανύψωσε όλους τους ανθρώπους μαζί Του»

Δήλωση Αρχιεπισκόπου Αμερικής κάνοντας το εμβόλιο κατά Covid-19


Grateful to the brilliant scientists and health care workers who, through hard work and by the Grace of God, produce and deliver life-saving vaccines. We have a moral obligation to make vaccines available to everyone in the world. 

Είμαστε ευγνώμονες στους λαμπρούς επιστήμονες και το ιατρικό προσωπικό, που με σκληρή εργασία και τη Χάρη του Θεού, παράγουν τα εμβόλια. Αποτελεί δε ηθική μας υποχρέωση, να είναι διαθέσιμα για όλους, σε όλες τις χώρες του κόσμου.
 

Ο π. Ανανίας Κουστένης διασωληνωμένος παλεύει με τον Covid-19

Οι πληροφορίες που φθάνουν έως εμάς και αφορούν στον διακεκριμένο Αρχιμανδρίτη και πνευματικό οδηγό πλήθους πιστών, Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, δεν είναι ευχάριστη, καθώς μάχεται, ήδη διασωληνωμένος, με τον Covid-19.

Έτσι, πάμπολλοι φίλοι που τον ευλαβούνται και τον σέβονται καλούν σε συστράευση προσυχής υπέρ ενισχύσεώς του, όπως ο εκ Κερκύρας π. Αντώνιος Σουέρεφ, ο οποίος μάς γράφει μέσω facebook: 

Ο Σταυρός, η μοναδική μας οδός ["Φωνή Κυρίου" Κυριακής Σταυροπροσκυνήσεως 2021]

Μητρόπολη Ζακύνθου: 5η διάλεξη 200ετηρίδας για τους Καλαρρυτινούς Αργυροχόους πρόσφυγες στη Ζάκυνθο [πρεμιέρα: 4.4.2021, 8μμ]


Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 και των σχετικών διαδικτυακών διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", την ερχόμενη Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, 4 Απριλίου 2021, ώρα 8 το βράδυ, ο Αρχιμανδρίτης ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΥΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, Ιεροκήρυκας Ι.Μ.Ζ. - υποψήφιος διδάκτωρ Θεολογία ΕΚΠΑ, θα παρουσιάσει το ενδιαφέρον θέμα: 
“ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΝΟΙ ΑΡΓΥΡΟΧΟΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ.

Η ομιλία θα έχει πρεμιέρα (4.4.2021, 20:00) μέσω YouTube.