e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Αύριο, Θ. Λειτουργία για τους Αγ. Κωνσταντίνο και Ελένη στο Βανάτο Ζακύνθου

Αύριο, Παρασκευή, 21η Μαΐου 2021, ημέρα μνήμης των Αγίων θεοστέπτων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, θα τελεσθεί Θεία Ευχαριστιακή Σύναξη στον νεοΐδρυτο μικρό Παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλουμένου του Αγιοταφίτου, πίσω ακριβώς από το ιερό Βήμα του Ναού της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου. Η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 8.30 το πρωί. 

Αγρυπνία τιμώντας τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στη Μητρόπολη Αξώμης

Αγρυπνώντας απόψε προς τιμήν των Μεγάλων Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γρηγεντίου επισκόπου Αιθιοπίας, εντός του Μητροπολιτικού Οίκου, στην Αδδίς Αμπάμπα, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ.

Η Ιερά Μητρόπολη τιμά τους Ισαποστόλους, διότι εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Δημοκρατία του Τζιμπουτί. Η επίσημη πανήγυρις θα τελεσθεί την ερχόμενη εβδομάδα Παρασκευή 28η Μαΐου 2021, οπότε ο οικείος Μητροπολίτης θα ιερουργήσει εκεί.

Παραμονή της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα η ακολουθία του Εσπερινού της εορτής των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού στο ναΰδριο της Σχολής. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ανεγνώσθη επί του τάφου του Πατριάρχου Κωνσταντίνου Ε΄, κειμένου στο κοιμητήριο της Σχολής, νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού ομού μετά των μακαριστών Μητροπολιτών Σταυρουπόλεως Κωνσταντίνου Τυπάλδου, πρώτου Σχολάρχου της Θεολογικής Σχολής, και Νικαίας Κωνσταντίνου, αποφοίτου, διατελέσαντος Επιμελητού και Καθηγητού αυτής.
Αιωνία η μνήμη αυτών!
Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

Επίσκεψη της συζύγου του Υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα, 20.05.2021, η ερίτιμος σύζυγος του Υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας Pervin Ersoy μαζί με συνεργάτες της στην Θεολογική Σχολή. Η υψηλή επισκέπτρια έγινε δεκτή από τον Καθηγούμενο, Θεοφ. Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό και την περί αυτόν αδελφότητα, από τον οποίο ενημερώθηκαν για την ιστορία της Σχολής, αλλά και για το σημερινό καθεστώς δράσεως και λειτουργίας της. Έπειτα ξεναγήθηκαν στο ναΰδριο, την βιβλιοθήκη και τους λοιπούς χώρους της Σχολής.
Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης

Πατριαρχικά Εσπέρια στον Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου ΚΠόλεως [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, στον Μεγάλο Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Κοινότητος Σταυροδρομίου. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πνεύμα μαθητείας


«Η ακρόαση των κατορθωμάτων των αγίων και των πνευματικών μας πατέρων δημιουργεί στον νου και στην ψυχή φλογερό ζήλο. Η ακρόαση όμως των διδασκάλων είναι αυτή που καθοδηγεί τους ζηλωτές στην επιτυχημένη μίμηση των πατέρων» (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Είναι αρκετή η εξήγηση ότι για την έλλειψη πνεύματος μαθητείας στους καιρούς μας αιτία είναι η μετανεωτερική τάση ο άνθρωπος να έχει κριτήριο της αλήθειας τον εαυτό του και μόνο; Θα μας βόλευε μία τέτοια θεώρηση, καθότι θα άφηνε στην άκρη την πτώση του ανθρώπου από την σχέση με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Από την αρχή της ιστορίας μας στον κόσμο παλεύουμε με την γνώμη μας. Ζούμε τον θάνατο τού να τα θέλουμε όλα για μας. Και όλος ο αγώνας της ζωής έχει ως κλειδί  το να μπορέσουμε, διά της αγάπης, να χτίσουμε ως κριτήριο νοήματος την συνάντηση με τον Θεό και τον συνάνθρωπο στην προοπτική του «εμείς». Για να γίνει αυτό χρειάζεται πνεύμα μαθητείας. Ανάγκη να ακούσουμε. Ανάγκη να δούμε ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να γίνουν οι αληθινοί πνευματικοί μας πατέρες και όχι μόνο στην εκκλησιαστική μας πορεία.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την 80ή Επέτειο της Μάχης της Κρήτης [gr-en]


Μια μέρα σαν τη σημερινή, πριν από 80 χρόνια, ξεκίνησε να γράφεται μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας του σύγχρονου Ελληνισμού και ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.