e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Τα Εγκαίνια της Έκθεσης "ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ" του εικαστικού Χρήστου Μπάρλου στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς"


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου Ενορίας Βανάτου εν Ζακύνθω "Αληθώς", επιμένοντας πολιτισμικά, πασχίζοντας μάλιστα να επανακάμψει στη σχέση του με τους πολυπληθείς φίλους και θιασώτες του, μετά τη μακρά περίοδο εγκλεισμών και περιορισμών λόγω Πανδημίας, πραγματοποιεί Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής του εικαστικού Χρήστου Μπάρλου.

Ευχές προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τα ονομαστήριά του

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά την ημέρα των ονομαστηρίων του, την Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, δέχθηκε, στην Αίθουσα Ακροάσεων, τις ευχές από τους εν τη Πόλει Ιεράρχες του Θρόνου και, ακολούθως, από την Πατριαρχική Αυλή, υπό τον Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος Εξοχ. κ. Κωνσταντίνου Βλάση, του Πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα Εξοχ. κ. Μιχαήλ-Χρήστου Διάμεση, του πρώην Υφυπουργού κ. Αντώνη Διαματάρη, της Γεν. Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Ευγεν. κ. Γεωργίας Σουλτανοπούλου, καθώς και κληρικών και λαϊκών.

Κυριακή Αγ. Πατέρων Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στην Παναγούλα εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής των Αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, 13ης Ιουνίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω, η Θεία Λειτουργία της ημέρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, π. Παναγιώτη Καποδίστρια. 
     Κατ' αυτήν, ισχυούσης ακόμη της εορτής της Θείας Αναλήψεως, τιμήθηκε μεθεορτίως ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, Εικόνα του Οποίου φυλάσσεται στον Ναό.
     Το ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος, το δε κήρυγμα έκανε ο κ. Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας, αναφερθείς συνοπτικά στο -καθοριστικό για την εξέλιξη της Εκκλησίας μες στους αιώνες- έργο της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και στην διαχρονική εκζήτηση της Ενότητας μεταξύ των μελών του Σώματος του Χριστού.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά από το Πατριαρχείο Μόσχας: αλλού συμπολίτευση και αλλού... αντιπολίτευση


Ο Ονούφριος καλεί τους πιστούς να μην εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους αν έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους του Θεού

Δύο μέτρα και δύο σταθμά επιδεικνύει το Πατριαρχείο Μόσχας στην αντιμετώπιση ορισμένων κρίσιμων ζητημάτων, όπως, για παράδειγμα, οι σχέσεις κοινωνίας – κράτους – Εκκλησίας. Στο πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία Μητροπολίτης Ονούφριος δήλωσε πως θεωρεί ότι η εφαρμογή της ουκρανικής νομοθεσίας μπορεί να μην είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια κηρύγματος στις 6 Ιουνίου, ο Ονούφριος προέτρεψε τους πιστούς να αγνοήσουν τους κοσμικούς νόμους εφόσον αυτοί «εμποδίζουν την εκτέλεση της Θείας βούλησης και τον βίο σύμφωνα με τις Εντολές».

Η ρωσική παραπληροφόρηση στην Ουκρανία στοχεύει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Οι δημοσιογράφοι της ιστοσελίδας texty.org.ua ανέλυσαν τις βασικές κατευθύνσεις της ρωσικής παραπληροφόρησης, η οποία διέρρεε τις τελευταίες εβδομάδες στα ουκρανικά ΜΜΕ. Προέκυψε ότι, η ρωσική προπαγάνδα -μεταξύ άλλων- ασχολήθηκε διεξοδικά και με τα τεκταινόμενα στο Φανάρι αλλά και με την «καταπίεση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία».

Οι μυστικές σάλπιγγες

“Τάς μυστικάς σήμερον τοῦ Πνεύματος σάλπιγγας, τούς Θεοφόρους Πατέρας ἀνευφημήσωμεν, τούς μελωδήσαντας ἐν μέσῳ τῆς Ἐκκλησίας, μέλος ἐναρμόνιον θεολογίας, Τριάδα μίαν, ἀπαράλλακτον οὐσίαν τε καί Θεότητα, τούς καθαιρέτας Ἀρείου καί ὀρθοδόξων προμάχους, τούς πρεσβεύοντας πάντοτε Κυρίῳ, ἐλεηθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν” (Δοξαστικό στιχηρών του Εσπερινού της Κυριακής των Αγίων Πατέρων)

Κυριακή Αγ. Πατέρων Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στο Φανάρι [video]

Χοροστασία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου σήμερα, Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, κατά την Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη ιερά μνήμη των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α' Οικουμενικής Συνόδου. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: