e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Αρχιερατικός Εσπερινός στο Μαχαιράδο Ζακύνθου για τη θερινή εορτή των Αγ. Τιμοθέου και Μαύρας [photos-video]


Εσπέρας Σαββάτου, 10ης Ιουλίου 2021, στον Ναό Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου Ζακύνθου, για τον Αναστάσιμο Εσπερινό της θερινής εορτής των Αγίων, κατά την οποία ετελείτο -στα προ Πανδημίας χρόνια- μεγαλοπρεπές το πατροπαράδοτο Πανηγύρι της Ενορίας, αγαπητό σε ολόκληρο το νησί. 
     Φέτος, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων και υπό την σκιά του νέου κύματος Κορονοϊού, έγινε προσπάθεια να γίνει η Γιορτή μέσα στα επιτρεπτά όρια. 
     Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ομίλησε κατάλληλα ο θεολόγος κ. Σταμάτιος Ζούλας, ενώ έψαλε καλλίφωνος Χορός Ιεροψαλτών, υπό τον Πρωτοψάλτη Κατασταρίου κ. Νικόλαο Λειβαδά. Παραβρέθηκαν οι τοπικές Αρχές, με επικεφαλής τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονύσιο Ακτύπη.
[Ενδεικτικές φωτογραφίες: Γιάννης Παπαδάτος]

Η Εξόδιος Ακολουθία του Πρωτοπρεσβυτέρου Αλεξάνδρου Παπαδόπουλου, θύματος Covid-19

Σε κλίμα βαθύτατης θλίψης τελέσθηκε σήμερα, το απόγευμα Σάββατο 10 Ιουλίου 2021, η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Αλεξάνδρου Παπαδόπουλου στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Τρίπολης, όπου και εφημέρευσε για πολλά έτη.

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως για εμβόλια κατά Covid-19: "Ζητώ από τους Χριστιανούς μας να εμπιστευθούν την Εκκλησία τους"


Ο καθαρός εκκλησιαστικός λόγος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου για τα εμβόλια: "Ζητώ από τους Χριστιανούς μας να εμπιστευθούν την Εκκλησία τους".

Εύγε στο Σεβασμιώτατο κ. Άνθιμο! Με λόγο καθαρό, ευθύ, θεολογικά και εκκλησιολογικά άρτιο, ορθόδοξο, θεανθρώπινο, λέγει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι.

Οι θέσεις του Σεβασμιωτάτου είναι η φωνή της Εκκλησίας, ο λόγος του Χριστού, της Εσταυρωμένης Αγάπης, του Θεανθρώπου που θυσίασε τον Εαυτόν Του για όλους τους ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός στο Φανάρι προς τιμήν της Αγίας Ευφημίας [video]


Ως γνωστόν, το Λείψανο της Αγίας πανευφήμου Ευφημίας θησαυρίζεται στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Φαναρίου. Κατ' έτος, κατά το διήμερο 10-11 Ιουλίου, τίθεται στον σολέα, όπου προκευνείται και προς τιμήν Της, κυρωσάσης τις αποφάσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, πραγματοποιείται Ευχαριστιακή Σύναξη.
    Έτσι και σήμερα το απόγευμα, 10.7.2021, κατά τον Αναστάσιμο Εσπερινό, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

«Λίαν εὔφρανας τούς ὀρθοδόξους καί κατῄσχυνας τούς κακοδόξους»

 

«Λίαν εὔφρανας τούς ὀρθοδόξους καί κατῄσχυνας τούς κακοδόξους, Εὐφημία Χριστοῦ καλλιπάρθενε. Τῆς γάρ τετάρτης Συνόδου ἐκύρωσας, ἅ οἱ Πατέρες καλῶς ἐδογμάτισαν. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος» (Απολυτίκιο της εορτής της Αγίας Ευφημίας, 11η Ιουλίου και 16η Σεπτεμβρίου)

«Πολύ ευχαρίστησες τους ορθοδόξους και καταντρόπιασες εκείνους που είναι κακόδοξοι, Ευφημία, η πανέμορφη παρθένος του Χριστού. Διότι επικύρωσες της τετάρτης Οικουμενικής Συνόδου τις δογματικές αποφάσεις που καλώς οι Πατέρες έλαβαν. Ένδοξε μάρτυς, ικέτευε τον Χριστό τον Θεό μας, να μας δωρίζει το μέγα έλεός Του»

Ναι, υπάρχει διχασμός

Σχόλιο του π. ΡΩΜΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Σε 10 χρόνια θα πεθάνετε όσοι έχετε εμβολιαστεί, ισχυρίζονται χαιρέκακα οι καμένοι και ψεκασμένοι (αν)εγκέφαλοι των αντιεμβολιαστών. 

Αν τους παρακολουθήσω στον κατήφορό τους, θα πρέπει να πανηγυρίζω κάθε φορά που ένας από αυτούς θα πεθαίνει πριν από εμένα...

Και μετά κάποιοι ανόητοι μιλάνε για "διχασμό". 

Ναι, υπάρχει διχασμός. Είναι ο διχασμός, το διαζύγιο, που έχουν πάρει όλα αυτά τα επικίνδυνα ανθρωπάκια από την κοινή λογική, από την ενσυναίσθηση, από την ανθρωπιά.

«Αφήστε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς τους» (Ματθ. 8:22).