e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Πατριαρχικός Εσπερινός 15αύγουστου 2021 στην Τραπεζούντα, ύστερα από δεκαετίες [video]

Μ. Εσπερινός απόψε, παραμονή Δεκαπενταύγουστου 2021, για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στην Τραπεζούντα.

Η Ακολουθία πραγματοποιήθηκε στον ΡΚαθολικό Ναό της Παναγίας, που ευγενικά παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ο εσπερινός της εορτής στην Τραπεζούντα ύστερα από δεκαετίες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου 2021 στην Παναγούλα εν Βανάτω Ζακύνθου


Με τη συμμετοχή ικανού αριθμού ευλαβουμένων την Παναγία πιστών πραγματοποιήθηκε κατά το ζεστό δειλινό της 14ης Αυγούστου 2021, ο πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεομήτορος στον περικαλλή, χρυσοξυλόγλυπτο και ανθοστόλιστο Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, στο πλαίσιο του κοσμαγάπητου Πανηγυριού της κωμοπόλεως αυτής, κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, στον καταπράσινο Κάμπο του Τζάντε. Εννοείται ότι για δεύτερη χρονιά, ελπίζουμε και τελευταία, όλα πραγματοποιούνται υπό τους περιορισμούς για τη μη διάδοση του φονικού Κορονοϊού, που σημαίνει ότι τελείται Πανηγύρι δίχως την πατροπαράδοτη Λιτανεία.

Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός για την Κοίμηση της Θεοτόκου 2021 στη Φανερωμένη πόλεως Ζακύνθου [video-photos]


Εσπέρας 14ης Αυγούστου 2021, στον περικαλλή Ναό Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, τιμώντας την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ανθοστολίστηκε η Παναγούλα Βανάτου για τον Αρχιερατικό Εσπερινό του 15αύγουστου 2021

Οι δημοσιευόμενες εδώ ενδεικτικές φωτογραφίες προσπαθούν να αποδώσουν τη μεγαλοπρέπεια του περίοπτου Ναού της Παναγούλας μας, εδώ στο Βανάτο της Ζακύνθου, όπως υπέροχα ανθοστολίστηκε από πολλούς κοπιάσαντες και χορηγούς, εν όψει του Πανηγυριού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που, αν και υπό τους περιορισμούς λόγω Πανδημίας, θα αρχίσει απόψε το δειλινό, ώρα 8, με Αρχιερατικό Εσπερινό και τα Εγκώμια ενώπιον του Επιταφίου της Θεομήτορος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας κ. Ιωάννου. 
      Όσοι πιστοί και τηρητές των πατρικών παραδόσεών μας, προσέλθετε!!!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Συγκινητικός εορτασμός της επετείου των 60 ετών Ιερωσύνης του Οικουμενικού Πατριάρχου


Ο Παναγιώτατος εόρτασε στη γενέτειρά του Ίμβρο, μαζί με τους Προκαθημένους των Εκκλησιών Αλεξανδρείας και Ουκρανίας και εκπροσώπους των Εκκλησιών Κύπρου και Ελλάδος

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Ηγήτορας και ηνίοχος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ο απλούς και εν ταυτώ μεγαλοπρεπής Βαρθολομαίος"

Εορτάστηκαν στην Ίμβρο τα 60 χρόνια από την εις διάκονο χειροτονία του Οικουμενικού Πατριάρχη συλλειτουργούντων των Αλεξανδρείας, Κιέβου , Κιτίου και Μαρωνείας

“Απευθύνομεν τον εναγώνιον λόγον ημών προς άπαντας τους αδελφούς εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία: «Στώμεν καλώς, αδελφοί, στώμεν καλώς! Άπαντες, ομοθυμαδόν, επί τω άρματι της μιάς αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, με απλανή ηγήτορα και ηνίοχον τον απλούν και εν ταυτώ μεγαλοπρεπή Βαρθολομαίον, αφήνοντες όπισθεν ημών τας ψυχοφθόρους αποσκευάς των εγωισμών, των προσωπικών απόψεων και των εθνικών επιδιώξεων, ώστε να οδηγήση την του Χριστού Νύμφην, Εκκλησίαν εις νομάς σωτηρίους «έως εσχάτου της γης» (Πραξ. Α΄ 8)”. Με τους λόγους αυτούς έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ τον χαιρετισμό του για την σημερινή 60η επέτειο της εις διάκονον χειροτονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 

«Τήν ζωήν ἡ κυήσασα πρός ζωήν μεταβέβηκας»

«Τήν ζωήν ἡ κυήσασα πρός ζωήν μεταβέβηκας, τῇ σεπτῇ Κοιμήσει σου τήν ἀθάνατον, δορυφορούντων Ἀγγέλων σοι, Ἀρχῶν καί Δυνάμεων, Ἀποστόλων, Προφητῶν καί ἁπάσης τῆς κτίσεως, δεχομένου τε ἀκηράτοις παλάμαις τοῦ Υἱοῦ σου, τήν ἀμώμητον ψυχήν σου, Παρθενομῆτορ Θεόνυμφε» (Στιχηρό τῶν Αἴνων τοῦ Ὅρθρου τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου) 

«Εσύ που κυοφόρησες την Ζωή των Απάντων (τον Χριστό), έκανες την μετάβαση προς την αθάνατη ζωή, ενώ γύρω γύρω σου βρίσκονταν ως δορυφόροι σου οι Άγγελοι, οι Αρχές, οι Δυνάμεις, οι Απόστολοι, οι Προφήτες και όλη ανεξαιρέτως η κτίση, και δεχόταν στις αθάνατες παλάμες του την ακηλίδωτη ψυχή σου ο Υιός σου, Μητέρα και Παρθένε, Νύμφη του Θεού» 

22 Αυγούστου θα λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Κίεβο

Η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας ξεκινάει το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, οπότε και θα τελεσθεί πανηγυρική Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ, επί τη αφίξει του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου θα τελεσθεί υπαίθρια Θεία Λειτουργία στον χώρο του Ι. Ναού της Αγίας Σοφίας Κιέβου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης


Εξεδήμησε προς Κύριον ο Μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης σήμερα, 14 Αυγούστου 2021, σε ηλικία 67 ετών, όντας ασθενής από την επάρατη νόσο από μακρού χρόνου. Αιωνία αυτού η μνήμη!

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου χειροτόνησε νέο Πρεσβύτερο για την Ενορία Πλάνου Ζακύνθου


Το πρωί του Σαββάτου, παραμονής του Δεκαπενταύγουστου, 14ης Αυγούστου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ενορίας Πλάνου Ζακύνθου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, κατά την διάρκεια Θείας Λειτουργίας, χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον μέχρι τούδε Διάκονο Ιωάννη Μπούτη, ο οποίος αναλαμβάνει την εφημεριακή θέση του Πλάνου, κενωθείσα προσφάτως, μετά την αφυπηρέτηση του επί δεκαετίες Εφημερίου π. Νικολάου Αβούρη. Ο Μητροπολίτης νουθέτησε κατάλληλα τον νεοχειροτονηθέντα, ευχόμενος καλή ιεροσύνη! 

Πληρωμένες οι κινητοποιήσεις κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο

Μια από τις «πρωτοβουλίες» του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας για την υπονόμευση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία είναι η διεξαγωγή διαμαρτυρίας με την χαρακτηριστική ονομασία «Βαρθολομαίε – δεν σε καλέσαμε», μια ιδέα που γεννήθηκε στο Κρεμλίνο και εκτελείται υπάκουα από τους ιερείς και τους πιστούς του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία από τις 9 Αυγούστου.

Πρόγραμμα Δεκαπενταύγουστου 2021 στην πανηγυρίζουσα Παναγούλα Μπανάτου


 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΠΑΝΑΤΟΥ


Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ

ΙΕΡΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ

Π Α Ν Α Γ Ο Υ Λ Α Σ     Μ  Π  Α  Ν  Α  Τ  Ο  Υ


"Τήν θείαν ταύτην καί πάντιμον τελοῦντες ἑορτήν οἱ θεόφρονες τῆς Θεομήτορος,

δεῦτε τάς χεῖρας κροτήσωμεν, τόν ἐξ  αὐτῆς τεχθέντα, Θεόν δοξάζοντες".


Κατά τήν ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου, ἡμέρα κατά τήν ὁποία ἑορτάζει ὁ Ἱερός Ἐνοριακός Ναός

Π Α Ν Α Γ Ο Υ Λ Α Σ    Μ Π Α Ν Α Τ Ο Υ,

Προστάτιδος καί Πολιούχου τῆς περιοχῆς,

παρακαλοῦμε νά μᾶς τιμήσετε μέ τή χαρά τῆς παρουσίας Σας, σύμφωνα μέ τό ἀκόλουθο Πρόγραμμα: