e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ανακοινωθέν Φαναρίου για Πατριαρχική Επίσκεψη στο Κίεβο. Μέλη Συνοδείας Βαρθολομαίου

Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, ἀνταποκρινόμενος εἰς τιμητικήν πρόσκλησιν τοῦ Προέδρου τῆς Οὐκρανίας Ἐξοχ. κ. Volodymyr Zelenskyy, πραγματοποιεῖ ἐπίσημον ἐπίσκεψιν εἰς τήν χώραν αὐτήν μεταξύ 20-24 τ.μ. Αὐγούστου, διά νά συμμετάσχῃ εἰς τούς ἑορτασμούς τῶν 30 ἐτῶν ἀνεξαρτησίας τῆς Οὐκρανίας ὡς κυριάρχου κράτους.

Όλοι οι πρόεδροι της Ουκρανίας, πλην Γιαννουκόβιτς, είχαν επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Λεονίντ Κραβτσούκ, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ουκρανίας, έγινε και ο πρώτος εκ των προέδρων της Ουκρανίας, ο οποίος απευθύνθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ζητώντας την παραχώρηση του αυτοκέφαλου στην Ουκρανική Εκκλησία. 

Η Ηγεσία των 100 εγκρίνει 200.000 $ για εξισωτική ενίσχυση προσπαθειών Αρχιεπισκοπής Αμερικής για Πυρόπληκτους Ελλάδας

            Η εκτελεστική επιτροπή της Ηγεσίας των 100, σε έκτακτη συνεδρίαση, την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021, ενέκρινε μια επείγουσα εξισωτική ενίσχυση 200.000 δολαρίων για την υποστήριξη των προσπαθειών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για συγκέντρωση κεφαλαίων προς ανακούφιση των πυρόπληκτων. Η ενίσχυση αυτή έρχεται μετά από έκκληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και θα προστεθεί στο συνολικό ποσό που θα μοιραστεί στην Ελλάδα με τη βοήθεια του IOCC, για να ενισχύσει μακροπρόθεσμα στην ανακούφιση από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο Κιέβου Επιφάνιος έδωσε κατευθύνσεις προς τον λαό για την Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου

Ως γνωστόν, η Ουκρανία, μέσω του Προέδρου της χώρας και της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας του τόπου, αναμένει τις επόμενες ημέρες τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για επίσημη Επίσκεψη. 

Ομιλώντας σήμερα, 19.8.2021, κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (με το ιουλιανό ημερολόγιο) ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, μεταξύ άλλων, ομίλησε για την Πατριαρχική Επίσκεψη, δίνοντας μάλιστα γενικές κατευθύνσεις προς το εκκλησίασμα της ημέρας. Είπε συγκεκριμένα:

Εορτή 2021 στον Ναό Θείας Μεταμορφώσεως πάρκου Yelizavetinsky εν Κιέβω [video - photos]


Πρωί της εορτής της Θείας Μεταμορφώσεως, σήμερα, 6/19 Αυγούστου 2021 (με το ιουλιανό ημερολόγιο), στον φερώνυμο Ναό του Κιέβου. Σημειωτέον ότι ο εν λόγω Καθεδρικός Ναός βρίσκεται σε μιαν όμορφη τοποθεσία πάνω από μια μικρή τεχνητή λίμνη στο πάρκο Yelizavetinsky. 
     Εκεί έγινε Αρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnitskiy και Vyshneve κ. Αλέξανδρος (Drabinko), δυναμικός Ιεράρχης ανήκων στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, υπό τον Προκαθήμενο Μακ. κ. Επιφάνιο. Συλλειτούργησαν και άλλοι δύο Αρχιερείς της εν λόγω επίσημης Εκκλησίας της χώρας. Ακολούθησε η ευλογία των καρπών της γης εκ της νέας εσοδείας, ως είθισται για την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Εορτή Θείας Μεταμορφώσεως 2021 στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό Βίνιτσα Ουκρανίας

Πρωί της Πέμπτης, 19ης Αυγούστου 2021, εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (με το ιουλιανό ημερολόγιο) στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Βίνιτσα της Ουκρανίας, τελέστηκαν δύο θείες Λειτουργίες. 
     Στην δεύτερη προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών. Νωρίς το πρωί και μετά την πανηγυρική Ευχαριστιακή Σύναξη ευλογήθηκαν -κατά την τάξη της ημέρας- οι καρποί της γης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας εόρτασε Θεία Μεταμόρφωση 2021. Παρών ο Γέρων Χαλκηδόνος [video-photos]


Πρωί 19ης Αυγούστου 2021, εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήριος με το ιουλιανό ημερολόγιο, στην καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ήτοι τον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, έγινε Ευχαριστιακή Σύναξη με ευλόγηση των καρπών της γης εκ της νέας συγκομιδής, όπου προεξήρχε ο Προκαθήμενος της εν λόγω επίσημης Εκκλησίας του κράτους, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, συμμετέχοντος δε του Σεβ. Γέροντος Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο Κίεβο εν αναμονή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μήνυμα καί εὐκαιρία μέ τήν ἐπίσκεψη τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου στήν Οὐκρανία

Γρηγορίου Λαρεντζάκη, Καθηγητοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Graz Αὐστρίας, Ἄρχοντος Μεγάλου Πρωτονοταρίου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου

Τό μέλλον τῆς χριστιανικῆς Ἐκκλησίας στήν Οὐκρανία, ἀργά ἤ γρήγορα, εἶναι ἕνα: «Εἰς ἑνότητα πάντας ἐκάλεσεν». Πεποίθηση καί ἐλπίδα μου εἶναι, τό ἐπαναλαμβάνω καί πάλι, ὅτι ὅλες οἱ ἐκκλησιαστικές δικαιοδοσίες στήν Οὐκρανία, ἡ Αὐτοκέφαλη Ἐκκλησία, τό μέρος ὑπό τήν δικαιοδοσία τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας, ἀλλά καί τό Ἑλληνο/Καθολικό μέρος , ἔχουν τήν ἴδια ἔκφραση πνευματικῆς καί λειτουργικῆς ζωῆς, παρά τίς ὑφιστάμενες ἰδιομορφίες των. Ἔχουν τήν ἴδια προέλευση, τήν ἴδια Μητέρα Ἐκκλησία, τίς ἴδιες ρίζες, τήν ἴδια βασική ἐκκλησιαστική συνείδηση, παρά τίς διαφορετικές ἱστορικές ἐξελίξεις καί διαφορετικές διοικητικές συγκυρίες. Ὅμως τά θεμέλια εἶναι τά ἴδια, βαθειά καί σταθερά, ἴσως νά καλύπτονται, νά ἀλλοιώνονται, ὅμως δέν καταστρέφονται, ὅπως δέν χάνεται ἡ ἐξ αἵματος συγγένεια σέ μιά οἰκογένεια, ἡ ὁποία, παρά τίς οἰκογενειακές διαφορές, τίς ἐχθρικές ἐξελίξεις μέχρι καί ἐγκληματικῶν πράξεων. Ὅμως αὑτήν τήν ἐξ αἵματος συγγένεια δέν μπορεῖ κανείς καί τίποτα νά καταστρέψει ἤ νἀ ἐξαφανίσει.

Συγκινητική ανταπόκριση στον έρανο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για τους Πυρόπληκτους της Ελλάδας [gr-en]

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να γνωστοποιήσει ότι, χάρη στην αθρόα και συγκινητική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία διενέργειας εράνου για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των πυρόπληκτων αδελφών μας στην Ελλάδα, μέχρι τώρα έχει προσφερθεί χρηματικό ποσό που υπερβαίνει το ύψος των 400.000 δολαρίων. 

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση, με ευχαριστήρια δήλωση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου: 

Πατριαρχική Νυκτολειτουργία για τη Θεία Μεταμόρφωση 2021 στο Όρος Θαβώρ

Κατά τη νύκτα που μας πέρασε, 18 προς 19 Αυγούστου 2021 τελείται, με το ιουλιανό ημερολόγιο, η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μονή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Όρος Θαβώρ, όπου το πάλαι συνέβη το εν λόγω υπερφυές και θαυμαστό γεγονός. Προέστη ο αρχηγός της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ΄.

Πρόγραμμα Τελετών Εορτής Αγίου Διονυσίου (Ζάκυνθος, 23-26.8.2021)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

Κατά το τριήμερο από 23 έως 26 Αυγούστου 2021 η Ζάκυνθος με κάθε επισημότητα και εναρμονιζόμενη με την Κ.Υ.Α. για την αποφυγή μετάδοσης του Covid-19, εορτάζει την Μετακομιδή εκ Στροφάδων του σεπτού Σκηνώματος του Προστάτη και Πολιούχου της Αγίου Διονυσίου, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: