e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Πανηγυρικός Εσπερινός για τη Μετακομιδή του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717)

Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, βράδυ 23ης Αυγούστου 2021, με πολλά περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19
     Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ.  Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Ομίλησε δι' ολίγων ο Δωδώνης. Παρών ήταν και ο νέος Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας κ. Γεώργιος Αλτουβάς.
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Θερινή εορτή Αγ. Διονυσίου 2021. Η Κάθοδος από τη Μονή στον Ναό και η Λιτή του Σκηνώματός Του

Δειλινό Δευτέρας, 23ης Αυγούστου 2021 και υπό την αυτοσυγκράτηση λόγω Κορονοϊού. Σύμφωνα με τα παραδεδομένα, Κάθοδος του Ιερού Κλήρου από το Αρχονταρίκι της Μονής στο Καθολικό της, για τα εσπέρια του Αγίου Διονυσίου επί τη αναμνήσει της Μετακομιδής του σεπτού Σκηνώματός Του από τα νησάκια Στροφάδες στη Ζάκυνθο (1717). 
     Άμα τη εισόδω στον Ναό έγινε η καθιερωμένη Λιτή του σεπτού Σκηνώματος τρις, εναπόθεσή Του στη "Θύρα" της προσκυνήσεώς Του και Δέηση. 
     Κατά την παράδοση, σε όλα τα ανωτέρω προΐσταται ο οικείος πάντα Μητροπολίτης, εν προκειμένω ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Απόψε συμπαρίσταντο οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Αξώμης κ. Δανιήλ.

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου από τη Ζάκυνθο [live]

Σήμερα, 23.8.2021, στις 7 το εσπέρας, πραγματοποιείται η επίσημη κάθοδος του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Διονυσίου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό. Αμέσως μετά, τελείται λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου, εναπόθεσή Του στη "Θύρα", όπιυ θα προσκυνείται, Δέηση ενώπιόν Του και ο Αρχιερατικός Εσπερινός.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΜΕΣΩ IONIAN TV:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε στο Κίεβο τον πρώτο Ουκρανό Άρχοντα της Μεγάλης Εκκλησίας

Με πρόταση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου, στις 23 Αυγούστου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε τον τίτλο του Άρχοντα Ρεφερενδαρίου στον Προστάτη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Andriy Matsola.

Η ειδική Ακολουθία της Χειροθεσίας και η σχετική απονομή πραγματοποιήθηκαν στον Μητροπολιτικό Οίκο (κατοικία του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φύτεψε δέντρο στο πάρκο "Vladimir Hill" του Κιέβου

Μετά από μια συνάντηση με μέλη του Παν-Ουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων στις 23 Αυγούστου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φύτεψε σφενδάμια στο πάρκο Volodymyrska Hirka της πρωτεύουσας, σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην Ουκρανία.

Ο Παναγιώτατος είναι γνωστός στον κόσμο ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», γιατί από την αρχή της διακονίας του δίνει μεγάλη σημασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Εθνικού Πανεπιστήμιου Kyiv-Mohyla Academy [photos]

Ακολουθεί η ομιλία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Εθνικού Πανεπιστήμιου Kyiv-Mohyla Academy (Κίεβο, 22 Αυγ. 2021):

Your Eminences and Excellencies, 

Distinguished Faculty and Students of the National University of Kyiv-Mohyla Academy,

Ladies and Gentlemen,

It is with much gratitude and joy that we accept the National University of Kyiv-Mohyla Academy’s bestowal of a Doctorate Honoris Causa upon our humble person. We consider this gesture a tribute paid to the Ecumenical Patriarchate, the Great Church of Christ, in recognition of its many initiatives, especially on matters related to dialogue, unity, creation care, solidarity and peace.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με μέλη του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων

Στις 23 Αυγούστου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με μέλη του Παν-Ουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων.

Ο Μακ. Μητροπολίτης Επιφάνιος είπε στον εκλεκτό προσκεκλημένο ότι μετά από χρόνια συνύπαρξης Χριστιανών διαφορετικών δογμάτων, Μουσουλμάνων και Εβραίων, καθώς και λόγω μακροχρόνιων αντιθρησκευτικών διώξεων, αναπτύχθηκε μια μοναδική διαθρησκευτική ατμόσφαιρα στην Ουκρανία. Το VRCiRO υπάρχει και συνεργάζεται εδώ και 25 χρόνια για λόγους ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης. Χάρη σε αυτήν την ιστορική εμπειρία, εκπρόσωποι διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων μπορούν να συνεργαστούν με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα ίσα δικαιώματα, ξεπερνώντας τις αντιφάσεις και βρίσκοντας συναίνεση παρά τις διαφορετικές απόψεις.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με τους Έλληνες της Ουκρανίας

Συνάντηση με τους Έλληνες ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία είχε σήμερα, Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Εκκλησιαστικής Σχολής της Ουκρανικής Εκκλησίας, στο μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς τρούλους. 

Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που έφτασε στην Ουκρανία για τους εορτασμούς των 30 ετών ανεξαρτησίας της χώρας. Στην συνάντηση επίσης συμμετείχαν ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, ο Αλέξανδρος Μπουδούρης, Α΄ σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουκρανία κ.ά. 

Πανήγυρις Παναγίας της Φανερωμένης στην Κύζικο [video-photos]

Σήμερα, Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, η αγιοτόκος γη της Κυζίκου, επί τη Αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τίμησε ιεροπρεπώς την Κυρά τη Φανερωμένη, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά μετά την πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία το 2015.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, αφού φέτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία.

Έψαλε ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Παναγιώτης Νεοχωρίτης.

Πιστοί από τη Νέα Αρτάκη – με παρόντες πάντοτε τους φιλοπόνους και εραστές της ιστορίας της περιοχής, Ιωάννη Ρίζο και Πέτρο Ποδάρα – την Πόλη, την Αθήνα, τη Χαλκιδική και από άλλες περιοχές βίωσαν στην Ιερά Μονή το θαύμα της πανηγύρεως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ποροσένκο ευχαριστεί Βαρθολομαίο για τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και την αγάπη του στην Ουκρανία [photos]

23.8.2021. Ο πέμπτος Πρόεδρος της Ουκρανίας, αρχηγός του Ευρωπαϊκού Κόμματος Αλληλεγγύης, Πέτρο Ποροσένκο, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Ποροσένκο ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τον Τόμο Αυτοκεφαλίας και την αγάπη του για την Ουκρανία.

Θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμι· μὴ φοβεῖσθε!

Μεγάλη θαλασσοταραχή επικρατεί στην λίμνη της Τιβεριάδος, τα κύματα αγριεμένα, έτοιμα να κατασπαράξουν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές. Ο φόβος του πνιγμού ορατός, η απελπισία έχει κυριεύσει τις ψυχές τους. Τίποτα πλέον δεν τους σώζει.

Αυτόν τον φόβο έρχεται να τον αυξήσει και να τον μετατρέψει σε τρόμο η θέα μιας ανθρώπινης φιγούρας, να περπατά επάνω στα μανιασμένα κύματα. Ο τρόμος, μαζί με τον πανικό που επικρατούσε, έκανε τους μαθητές να φωνάξουν δυνατά, νόμιζαν ότι έβλεπαν φάντασμα.

Ζάκυνθος, 23.8.2021, 11 πρωί, "σηκώθηκε" ο Άγιος Διονύσιος από την Λάρνακά Του [video-photos]


23 Αυγούστου 2021, ώρα 11 το πρωί ακριβώς, στο Ιερό Βήμα του Καθολικού της Ιεράς Αυτοκρατορικής και Σταυροπηγιακής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, κατά τα παραδεδομένα θέσμια, η Αδελφότητα της εν λόγω Μονής "σήκωσαν το Άγιο Κορμάκι"! 

Το σεπτό Σκήνωμα του Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου, Αγίου της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας, ετέθη όρθιο ενώπιον της Αγίας Τραπέζης, αναμένοντας το απόγευμα την λιτή Του εντός του Καθολικού και την τοποθέτησή Του στην Θύρα Του, για προσκύνημα από τους πιστούς! Για δεύτερη χρονιά εφέτος με πολλούς περιορισμούς και προφυλάξεις εξαιτίας του πανδημικού Θανατικού εκ του Covid-19. 
     
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε στον Άγιό μας, σύντομα ν' απαλλαγούμε και από αυτό τον κίνδυνο, που από πέρυσι τρομοκρατεί την οικουμένη!

Απόδοση Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2021 στα ερείπια της Μονής Φανερωμένης Κυζίκου

Η αγιοτόκος γη της Κυζίκου τιμά σήμερα, Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, ιεροπρεπώς την δική της Παναγία, την προσφυγομάνα, την Κυρά τη Φανερωμένη, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά μετά την πρώτη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία το 2015, με λειτουργό, υπαιθρίως επί του ερειπιώνος του Μοναστηρίου της Παναγιάς, τον ορισθέντα υπό του Πατριάρχου, Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο.

Απόδοση της εορτής Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2021 στο Φανάρι

Στη φωτό: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αναχωρώντας στις 20.8.2021 για Ουκρανία, προσκύνημα ευλαβικά την Παναγία της Κυζίκου.

Επί τη Αποδόσει της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθ’ ήν τιμάται η εν τω πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ φυλασσομένη θαυματουργός ιερά εικών της Παναγίας Φανερωμένης, τελεί την Θείαν Λειτουργίαν της σήμερον, Δευτέρας, 23ης Αυγούστου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων.