e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Ιερώθηκε ο Καθηγητής Χειρουργικής Δημήτριος Λινός, σύζυγος της Καθηγήτριας Επιδημιολογίας Αθηνάς Λινού

Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Λινός χειροτονήθηκε ιερέας  από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Ο σύζυγος της καθηγήτριας Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνάς Λινού, πατήρ Δημήτριος Λινός έγινε διάκονος το Σάββατο το πρωί (4.12.2021) στην Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς και ιερέας και πρωτοπρεσβύτερος την Κυριακή το πρωί (5.12.2021) στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο.

Πάνδημες εορτές του Αγίου Νικολάου στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]

Σε τέσσερις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Νικολάου. 

          Συγκεκριμένα, ο κ. Συμεών ιερούργησε προερτίως στον παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας και την κυριώνυμο ημέρα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης, ενώ προερτίως χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος και μεθεορτίως στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας Λαμίας και κατόπιν παραβρέθηκε στην 55η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία διοργάνωσε η Ενορία της Ν. Βράχας και η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας με θέμα: «Το 1821 στη Δημοτική Παράδοση».

Το αρχοντικό Νυμφαίο τίμησε τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο


Πρωί Δευτέρας, 6ης Δεκεμβρίου 2021, στο αρχοντικό χωριό Νυμφαίο Φλωρίνης, υπαγόμενο εκκλησιαστικώς στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, μάλιστα δε στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή και περίοπτο Ναό του Αγίου Νικολάου, έγινε επίσημη Ευχαριστιακή Σύναξη με Αρτοκλασία, προς τιμήν του κοσμαγάπητου Αγίου "της γης και του πελάου". Ιερούργησε ο ρέκτης του ωραίου και φιλόκαλος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ζέζιος.

Η γρήγορη βοήθεια

Σκέψεις του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ 

Πιστός συνοδοιπόρος σε όσους διοδεύουν την ατραπό της ανθρώπινης ταλαιπωρίας αναδείχτηκε, αιώνες τώρα, ο άγιος Νικόλαος. Και δικαίως, αφού «οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι» της ζωής βρήκαν στο πρόσωπό του τον κατάλληλο βοηθό και προστάτη. «Οι εν νόσοις τον ιατρόν, οι εν κινδύνοις τον ρύστην, οι αμαρτωλοί τον προστάτην, οι πένητες τον θησαυρόν, οι εν θλίψεσι την παραμυθίαν, τον συνοδίτην οι οδοιπόροι, οι εν θαλάσση τον κυβερνήτην, οι πάντες τον πανταχού θερμώς προφθάνοντα μέγιστον Ιεράρχην». Είναι ο «οξέως προφθάνων», αυτός που τρέχει αμέσως οπουδήποτε τον καλούν. Είναι θαυμασμού άξιο το φαινόμενο της ιδιαίτερης ευλάβειας και αγάπης του κόσμου προς τον άγιο Νικόλαο. Είναι ο άγιος του λαού. 

2003. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Μύρα της Λυκίας για την μνήμη του Αγίου Νικολάου [video αρχείου]

Τον Δεκέμβριο του 2003 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στα Μύρα της Λυκίας, για να ηγηθεί στις εορταστικές λειτουργικές - λατρευτικές τελετές επί τη ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων του θαυματουργού και μάλιστα στον εκεί περιώνυμο Ναό του Αγίου. 
    Ο εν λόγω Ναός είναι βασιλική μετά τρούλου, της Μέσης Βυζαντινής περιόδου, και κτίστηκε το 520 μ.Χ. πάνω στα ερείπια παλαιότερου πρωτοχριστιανικού ναού, στον οποίο λειτουργούσε ο Άγιος Νικόλαος ως επίσκοπος Μύρων, τον 4ο αιώνα μ.Χ.. Θεωρείται από τους ειδικούς ως το τρίτο σε σπουδαιότητα βυζαντινό κτίσμα της Ανατολίας.  
    Εκεί, το 2003, βρέθηκαν -στο πλαίσιο προσκυνηματικής περιηγήσεως- εκδρομείς από την Ρόδο, ο δε Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Πόκκιας, υπεύθυνος του τηλεοπτικού καναλιού ΘΑΡΡΙ, αποτύπωσε με τον φακό της τηλεόρασης τα συγκινητικά γεγονότα της ποιμαντικής αυτής επίσκεψης του Πατριάρχη του πολύπαθου Γένους μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αρχιερατική πανήγυρις στον Ναό του Αγίου Νικολάου νήσου Χάλκης

Εν μέσω πολλών πιστών εορτάσθη και εφέτος η ιερά μνήμη του σεπτού πολιούχου της νήσου Χάλκης Αγίου Νικολάου, του κατ’ Ανατολήν καί Δύσιν τιμωμένου θαυματουργού αυτού Αγίου του παγκοσμίου Χριστιανισμού. 
    Η Αυτού Σεβασμιότης, ο Ποιμενάρχης ημών, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, εχοροστάτησε κατά τον Εσπερινόν της εορτής, την Κυριακήν, 5ην Δεκεμβρίου, ετέλεσε δέ και την πανηγυρικήν Θ. Λειτουργίαν αυτής, σήμερον Δευτέραν, 6ην ιδίου, εν τώ ως άνω Ι. Ναώ της κατ’ αυτόν Επαρχίας, ευλογήσας κατ’ αυτήν την τε ειθισμένην αρτοκλασίαν καθώς και τά εις τιμήν και μνήμην του τιμωμένου Αγίου προτεθέντα κόλλυβα. 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Αγίου Νικολάου στο Λονδίνο

Πανηγυρικά τίμησε τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού η ομώνυμη Κοινότητα του Λονδίνου στο Shepherd's Bush.

Την πανήγυρη ελάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, συλλειτουργών μετά του Θεοφ. Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου.

Έλαβαν μέρος επίσης ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γεώργιος Καρβούνης, ο εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σταύρος Σολωμού και ο Διάκονος Γεώργιος Τσουρούς.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό, την παραμονή της εορτής, χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος.

Αρχιερατική Εορτή προς τιμήν του Αγίου Νικολάου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Για φωτογραφίες πατήστε εδώ: Εορτή Αγίου Νικολάου - Λαγυνά 6.12.2021

Με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον περικαλλή Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, εορτάσθη εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η μνήμη του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Επίσκεψη του Ομίλου Μουσικοφίλων Καλαμαριάς στην Θεολογική Σχολή Χάλκης

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, στην Θεολογική Σχολή μέλη του Ομίλου Μουσικοφίλων Καλαμαριάς "Βυζαντινό Αναλόγιο", υπό την ηγεσία του Διευθυντού Αντώνιου Πετρόπουλου, Μουσικοδιδασκάλου.

Οι επισκέπτες έγιναν δεκτοί στην Θεολογική Σχολή και μετά την ξέναγησή τους στις αίθουσες διδασκαλίας και την Βιβλιοθήκη, ενημερώθηκαν για την ιστορία της στην Αίθουσα Τελετών της Σχολής, όπου ακολούθησαν οι εκατέρωθεν προσήκουσες προσφωνήσεις και αντηλλάγησαν αναμνηστικά δώρα, μεταξύ των οποίων και δέκα μουσικοί δίσκοι από την δράση του Ομίλου.

Στεφανωμένη η γραφική "Κολόννα" του Άι Νικόλα Βανάτου

Δεν είναι μόνον οι κεντρικοί Ναοί ή τα ξωκλήσια των Ενοριών, οι τιμώμενοι επ' ονόματι του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μϋρων της Λυκίας, που γιορτάζουν ανά την οικουμένη τον κοσμαγάπητο Άγιο "τση γης και του πελάου". 

Αρχιερατική Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Μονή Αγίου Νικολάου νήσου Πριγκήπου

6.12.2021. Φωτοστιγμές από την σημερινή Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νικολάου στη νήσο Πρίγκηπο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ικονίου και υπερτίμου και εξάρχου πάσης Λυκαονίας κ. Θεολήπτου.

Αρχιερατική πανήγυρις του Αγίου Νικολάου στο Αντίρριο [photos-video]

Τήν Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, ἑόρτασε ἡ Ἐνορἰα τοῦ Ἀντιρρίου τόν προστάτη της  Ἅγιο Νικόλαο, Ἐπίσκοπο Μύρων τῆς Λυκίας, τόν Θαυματουργό. Προεξάρχων τῆς πανηγύρεως στόν Ἑσπερινό, τόν Ὄρθρο καί τήν θεία Λειτουργία ἦταν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, συμπαραστατούμενος ἀπό τόν Γενικό Ἀρχιερατικό Ἐπίτροπο τῆς Μητροπόλεώς μας, Πρωτ. Θωμᾶ Βαμβίνη, τόν Ἀρχιμ. Πρόδρομο Ἀσημακόπουλο, τόν π. Νικόλαο Δημόπουλο καί τόν Διάκονο Ἀντώνιο Ἀντωνιάδη.

Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για τη σκληρή ειλικρίνεια του λόγου του

Για τη «σκληρή ειλικρίνεια του λόγου του και για την αταλάντευτη υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης», ευχαρίστησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Πάπας Φραγκίσκο στη σημερινή συνάντησή τους, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανάρτηση του στο Facebook.

Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου


Πρωί εορτής του Αγίου Νικολάου, 6ης Δεκεμβρίου 2021, στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Στο τέλος έγινε η καθιερωμένη Αρτοκλασία εκ μέρους του Λιμεναρχείου Ζακύνθου.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Δεμέτης]

Η αναχώρηση του Πάπα Φραγκίσκου από την Ελλάδα [video-photos]

Video from Athens International Airport, Greece, Farewell Ceremony as Pope Francis concludes his Apostolic Voyage.

Βίντεο από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Ελλάδα. Τελετή Αποχαιρετισμού καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνει το Αποστολικό του ταξίδι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο Μαρούσι και το Σχολείο των Ουρσουλίνων [video-photos]

PHOTOS of Pope Francis' meeting with Young People at the Ursuline run St Dionysius School in Athens.

You can find more photos, along with video of the event (original sound) and the full the of the Pope's remarks, on this website:

Πατριαρχική Χοροστασία στον Άγιο Νικόλαο της Κοινότητος Τζιβαλίου [video]

Πατριαρχική Χοροστασία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τελείται ΤΩΡΑ στον πανηγυρίζοντας Ναό του Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Τζιβαλίου Κωνσταντινουπόλεως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Άγιο Νικόλαο Shepherd's Bush του Λονδίνου

Πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος ετελέσθη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Shepherd's Bush του Λονδίνου. Προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος και συμμετείχαν ο εφημέριος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος κ. Σταύρος Σολωμού και ο εφησυχάζων Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Γεώργιος Καρβούνης.

Εόρτασε ​τον Άγ. Νικόλαο, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, η Ελληνική Κοινότητα​ Southampton


Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ετελέσθη στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Southampton την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021.

Προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, συλλειτουργών μετά του Θεοφ. Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου.

Έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. κ. Νικόδημος Αναγνωστόπουλος, ο Πρεσβύτερος κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος και ο εφημέριος του Ναού Πρεσβύτερος κ. Ηλίας Γορανίτης.