e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Covid-19: Τραγωδία για οικογένεια ιερέα από την Ηλεία – Μέσα σε ένα μήνα έφυγαν τρία μέλη της


πηγή: patrisnews.gr

Το χρονικό της τραγωδίας

Μέσα σε ένα μήνα έφυγαν… από τη ζωή ένας 54χρονος ιερέας από χωριό του Ηλειακού Κάμπου, ο πεθερός του ιερέα και η πεθερά του.

Όλα ξεκίνησαν όταν η πρεσβυτέρα, σύζυγος του 54χρονου ιερέα από την Ηλεία που πέθανε από κορωνοϊό, επισκέφθηκε τους γονείς τους στην Αθήνα χωρίς να γνωρίζει ότι νοσεί με αποτέλεσμα να κολλήσει τους δύο γονείς της.

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2021 Μητροπολίτου Μεσσσηνίας Χρυσοστόμου

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2021

Ἀριθ. 131                                                            25 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Πρός τό Χριστεπώνυμον Πλήρωμα τῆς καθ’ Ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Ἀγαπητά μου παιδιά,

Σέ καιρούς χαλεπούς, δοκιμασίας καί πανδημίας καί σέ περιόδους ἀμφισβήτησης καί ἀβεβαιότητας, ὅπου τά πάντα φαίνονται ὅτι ὁδηγοῦνται σέ μία ἀπέλπιδα κατάσταση, ἰδιαίτερα τά ζητήματα τῆς ἀνθρώπινης ζωῆς καί «τά τοῦ κόσμου πράγματα», οἱ Χριστιανοί συνεχίζουμε νά ἑορτάζουμε καί νά δοξολογοῦμε τήν Γέννηση τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Δικαιοφύλακος στον θεολόγο Παναγιώτη Ανδριόπουλο

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απένειμε την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021, στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου στο Φανάρι, το οφφίκιο του Άρχοντος Δικαιοφύλακος στον Εντιμολ. κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο, θεολόγο και ιδιοκτήτη-διαχειριστή της ιστοσελίδος “Φως Φαναρίου”.

“Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία επιβραβεύει σήμερον, εν τω ιστορικώ Παρεκκλησίω του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων Ανδρέου, την ειλικρινή αφοσίωσιν υμών εις τον Οικουμενικόν Θρόνον, απονέμουσα, ιδίαις ημών Πατριαρχικαίς χερσί, εις την υμετέραν Εντιμολογιότητα το οφφίκιον του Άρχοντος Δικαιοφύλακος. Ανήκετε από την στιγμήν αυτήν εις την χορείαν των Οφφικιαλίων της Μεγάλης Εκκλησίας, οι οποίοι πάμπολλα και πολυτιμότατα προσέφερον και προσφέρουν εις αυτήν και εις το Γένος, και συγκαταλέγεσθε μεταξύ των μελών της Αδελφότητος Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος», η οποία εφέτος συνεπλήρωσε τριάκοντα έτη ζωής και διακονίας.”

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Πατριάρχη από τα νήπια της Ρωμηοσύνης

Με χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια καλωσόρισαν τα νήπια της Ρωμηοσύνης, που φοιτούν στο Δημιουργικό Εργαστήρι στον αυλόγυρο της Αγίας Τριάδος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, τον πνευματικό τους πατέρα, Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Διάλεξη της Μαρίας Δίου για την ιστορία του Δέντρου των Χριστουγέννων στο "Lectures Αληθώς" [video]


Η νέα τηλε-διάλεξη του "Lectures Αληθώς", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" κατ' αυτό το β΄ έτος της Πανδημίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021, με επιτυχία. Φιλοξενούμενη ομιλήτρια ήταν η κ. ΜΑΡΙΑ ΔΙΟΥ, πτυχιούχος Δασολογίας - Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων - Δασοπόνος, η οποία παρουσίασε επιτυχώς το επίκαιρο θέμα: "ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ"

Στην πολύ ενδιαφέρουσα τηλε-διάλεξη της κας Δίουσε σχέση με το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δένδρου αλλά και τις καλλιέργειες των φυσικών εόρτιων δένδρων στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν συνοπτικώς τα κάτωθι: 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με το "ΑΛΗΘΩΣ". Αρχειακές Συναυλίες και Διαλέξεις για τη "μητρόπολη των Εορτών" [video]


Βιώνουμε όντως, για δεύτερη χρονιά, δύσκολο πνευματικό χειμώνα... Εξαιτίας του μεγάλου Θανατικού των ημερών μας και του φόβου, εκπορευόμενου από αυτό το Απρόβλεπτο που ενέσκηψε στην οικουμένη, όλα (και τα πολιτιστικά) προβληματίζονται ή τελούνται ακροθιγώς...
     Εμείς εδώ, στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", αντιστεκόμαστε και ήδη, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-22 ή, αλλιώς, δεύτερο έτος της Πανδημίας Covid-19, προσφέρουμε κάθε δεκαπενθήμερο από μία τηλε-διάλεξη, στο πρόγραμμα που τιτλοφορείται "Lectures Αληθώς"!
     Όμως για τα φετινά Χριστούγεννα του 2021, τί;;; Εε, λοιπόν, καταφεύγουμε ξανά στο πλούσιο Οπτικοακουστικό Αρχείο του "Αληθώς" και φέρνουμε στο προσκήνιο του διαδικτυακού δέκτη των φίλων και θιασωτών μας ό,τι Χριστουγεννιάτικο (συναυλίες και διαλέξεις) παρήγαγε κατά την πλήρη 11ετία  το "Αληθώς", καταγεγραμμένο ήδη μέσω του καναλιού μας στο YouTube.

Όλα, λοιπόν, τα αρχειακά "Αληθώς", με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε κάνοντας κλικ 

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ για τα Χριστούγεννα 2021

Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β΄ 

ΕΛΕΩι ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ, ΠΑΣΗΣ ΓΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ


«Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία»


Παιδιά μου ἀγαπητὰ καὶ εὐλογημένα,

Χριστὸς ἐτέχθη!

 Ὅπως κάθε χρόνο, ἔτσι καὶ ἐφέτος τὰ Χριστούγεννα ἔρχονται νὰ μᾶς βεβαιώσουν ὅτι, ἡ σωτηρία τοῦ κόσμου βρίσκεται μέσα στὴν ἀναγέννηση τῆς ψυχῆς μας, τῆς ψυχῆς τοῦ καθ' ἑνός.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι σαν τα ναρκωτικά» – Συνέντευξη στα «ΝΕΑ» 23/12/2021

Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στον δημοσιογράφο Μάνο Χαραλαμπάκη δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας και την στάση που ο ίδιος κρατά, ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι τον εξέφρασε η φράση του Οικουμενικού Πατριάρχου «δεν κινδυνεύει η πίστη μας αλλά οι πιστοί» και ότι «το εμβόλιο είναι δώρο Θεού». Μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλλεται στην Τοπική μας Εκκλησία να μειωθεί ο αριθμός των αντιεμβολιαστών, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την στάση ενίων Ιερέων, που προξενούν τεράστια ζημιά στους πιστούς. Η νοοτροπία αυτή τον ανάγκασε να αποστείλει και δεύτερη αυστηρότερη Εγκύκλιο στους Κληρικούς του, διά της οποίας απαγορεύει «κάθε αναφορά  στην ασθένεια covid-19 και στον εμβολιασμό, είτε σε κήρυγμα είτε σε άλλη περίσταση, καθώς επίσης και στο πλαίσιο της εξομολόγησης και της προσωπικές επικοινωνίας με τους ενορίτες. Ο ρόλος της Εκκλησίας», επεσήμανε, «είναι να τους οδηγήσει στον σωστό δρόμο με την πειθώ και με τα καλά παραδείγματα». Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη Χειροτονία του διαπρεπούς Επιστήμονα – Χειρουργού π. Δημητρίου Λινού, η περίπτωση του οποίου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ πίστης και επιστήμης.

Μήνυμα Χριστουγέννων 2021 Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου [κείμενο - video]

ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ! Οι καμπάνες χτυπάνε χαρμόσυνα και αν είναι η καταχνιά μεγάλη μέσα στις ψυχές μας τούτον τον καιρό, έρχεται το μυστήριο της γεννήσεως να μας φέρει τη χαρά.

Είναι χαρμόσυνο γεγονός ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να ξανασυναντήσει ο άνθρωπος την Αγάπη, που είναι ο Θεός. Γιατί είναι η γέννα του Χριστού, το μυστήριο της Αγάπης. Ιδιαίτερα τούτη την εποχή που τόση καχυποψία έχει επικρατήσει ανάμεσά μας, έρχεται το μυστήριο αυτό -Η γέννηση του Χριστού- για να μας πει: Ελάτε! Ελάτε να με εμπιστευτείτε! Ελάτε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλον! Ελάτε να εμπιστευτούμε τον Θεό! Τον ζωντανό και αληθινό. Για να ξαναφέρει στην καρδιά μας μία Ειρήνη, για να μας δώσει και πάλι την Ελπίδα της αληθινής ζωής, για να μας δείξει το δρόμο της ψυχικής ειρήνης αλλά και της ειρήνης ανάμεσα στους ανθρώπους.

Μελωδήματα Χριστουγέννων από τον π. Νικόδημο Καβαρνό [video-audio]


Προ αρκετών πια χρόνων, το 2009, βρέθηκε στη Ζάκυνθο ο καλλιφωνότατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός. Τότε φροντίσαμε να τού... αποσπάσουμε ορισμένα χριστουγεννιάτικα ψάλματα (το "Χριστός γεννάται, δοξάσατε..." και το "Δεύτε ίδωμεν πιστοί, πού εγεννήθη ο Χριστός..."), τα οποία ανεβάσαμε στο κανάλι μας στο YouTubeεπενδυμένα με όμορφες και κατανυκτικές εικόνες από τους δύο κεντρικούς της Ενορίας μας, αυτόν της Παναγούλας (βλ. α΄ βίντεο) και αυτόν της Φανερωμένης (βλ. β΄ βίντεο παρακάτω). Παρενθετικά αναφέρουμε ότι έκτοτε, το α΄ έχει ήδη περί τις 18.000 και το β΄ περί τις 31.000 προβολές. Άξιον και δίκαιον εστί!

Ευχαριστούμε θερμά τον αγαπητό μας π. Νικόδημο και τού ευχόμαστε να έχει μακρότητα ευλογημένων ημερών και διαρκή Χριστούγεννα στη ζωή και την διακονία του!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μήνυμα για τα Χριστούγεννα 2021 του Μητροπολίτου Καμερούν Γρηγορίου

Ὁ ἀεί ἀναμενόμενος, ἐρχόμενος καί προσδοκώμενος Σωτῆρας τοῦ κόσμου τῶν ἀνθρώπων, ὁ ἅπαξ καί ἀεί γεννώμενος ἐξ ἀειπαρθένου, ἀεί-μητέρας, σέ μιά αἰώνια λησμονημένη κι ἄσημη Βηθλεέμ, ἔρχεται στήν ὥρα Του κι ἐφέτος. 

Μήνυμα Χριστουγέννων 2021 Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου [κείμενο-video gr-en]

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2021

Θεοφιλεστάτους Επισκόπους, Ευλαβεστάτους Ιερατικώς Προϊσταμένους
Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες, Αξιότιμους Προέδρους και Εντιμότατα Μέλη των Διοικ. Συμβουλίων, Φιλοπτώχους Αδελφότητες, Διδασκάλους, Διδασκάλισσες,
Μαθητές και Μαθήτριες, Νεολαία των Κοινοτήτων και άπαν το ευλαβές πλήρωμα της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Καναδά

Μυστήριον Ξένον…

Αρχιεπισκόπου Καναδά Σωτηρίου

 

«H Παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει υιό και θα τον ονοµάσουν Εµµανουήλ» είπε ο προφήτης.

 

«Θα εξακολουθείτε να κοιµάσθε αν ο Θεός δεν στείλει κάποιον φροντίζοντας για σας» φιλοσόφησε ο Σωκράτης.

 

«Στη διηρεµένη ανθρωπότητα, η άσαρκη θεότητα θα λάβει σάρκα. Αυτή θα φέρει την απαλλαγή απ’ τα πάθη. Ο άσαρκος αυτός Θεός θα κρεµασθεί από αγνώµονα λαό και µε τη θέλησή Του θα υποστεί όλα τα πάθη» αποφθεγµάτισε ο Σόλων.

Ο λυτρωτής μου και Θεός

Σε έναν από τους πιο όμορφους προεόρτιους ύμνους των Χριστουγέννων ο υμνογράφος βάζει την Παναγία να σκύβει, αν και μητέρα, μπροστά στον Χριστό, όπως οι δούλοι μπροστά στον βασιλιά, και να αναρωτιέται: «Πώς ενεσπάρης μοι ή πώς μοι ενεφύης, ο λυτρωτής μου και Θεός;».