e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Θεοφάνια 2022 στη Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Άγια Φώτα 2022


Με την δέουσα λαμπρότητα και πάσα ιεροπρέπεια μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα και παρά τις δύσκολες ημέρες που διέρχεται η Πατρίδα μας λόγω της πανδημίας, εορτάσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Μεγίστη και αρχαιότερη Δεσποτική Εορτή των Αγίων Θεοφανείων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Επίκεντρο του εορτασμού στην πόλη του Λαγκαδά, ήτο ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Παρασκευής, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία των Αρχών και Φορέων της Πόλεως με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Ταχματζίδη, εκπροσώπων των Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος ευσεβούς Λαού, τηρουμένων επ΄ ακριβώς όλων των προβλεπόμενων κανόνων υγειονομικής προστασίας έναντι του Covid-19.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η Κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των Υδάτων στο Κολυμβητήριο του Λαγκαδά και στη λίμνη της Βόλβης, όπου εφέτος δέκα τολμηροί κολυμβητές αψήφησαν τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά με σύμμαχο την μεγάλη τους Πίστη προς τον Επιφανέντα Κύριο και την αγάπη τους προς την Εκκλησία και τα έθιμα της Πίστεως μας, βούτηξαν στα κρύα νερά, για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, δίδοντας ένα μήνυμα ζωής, αγιασμού και ελπίδος.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυραν οι Ιωάννης Μπεσλίκας στο κολυμβητήριο των Λουτρών και Γεώργιος Κασανεύτης στη Λίμνη της Βόλβης, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος επίδωσε τον προβλεπόμενο έπαινο της Αγίας μας Εκκλησίας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων αναφέρθηκε στην σημερινή Δεσποτική εορτή, και στα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο Θεός δίδει στον άνθρωπο μέσα από το Μυστήριο του Βαπτίσματος την ευκαιρία της εσωτερικής αναπλάσεως. Παράλληλα συνεχάρη τα παιδιά για την τόλμη και την ψυχική δύναμη που επέδειξαν για να ανασύρουν τον Σταυρό, βεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την γενναία Μαρτυρία της Πίστεως μας, ενώ καταλήγοντας απεύθυνε για ακόμη μία φορά κάλεσμα ομονοίας και συμπορεύσεως προς όλους, καλώντας τον πιστό λαό να συνεχίζει να κρατά τις παραδόσεις της Πατρίδος μας και να μην ολιγοψυχεί, κυρίως τώρα όπου κάποιοι προσπαθούν να γκρεμίσουν κάθε τι που είναι Ελληνικό και Ορθόδοξο.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος εδέχθη εις το γραφείο του στην Μητρόπολη, μέλη του χορού Ιεροψαλτών του Ι.Μ.Ν. Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, με επικεφαλής τον μουσικοδιδάσκαλο και χοράρχη κ. Ματθαίου Γεώργιο, όπου και άκουσε τα παραδοσιακά κάλαντα των Φώτων του Λαγκαδά και της νήσου Πάτμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: