e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Μήνυμα Επιφανίου, Μητροπολίτη Κιέβου, προς τον ουκρανικό λαό εν μέσω της ρωσικής απειλής

Μέσα σε συνθήκες θανάσιμης απειλής για την Ουκρανία ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος απηύθυνε μήνυμα προς τον Ουκρανικό λαό. Στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, στην κατεχόμενη Κριμαία και στη Λευκορωσία έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες και τεράστιος αριθμός στρατιωτικού εξοπλισμού, απειλώντας με εισβολή, νέες δολοφονίες αθώων Ουκρανών, περαιτέρω κατάληψη εδαφών. Πολλοί Ουκρανοί αγωνιούν για το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, φοβούνται για τα παιδιά τους, για τις ζωές τους. Φοβούνται ότι ξανά η χώρα τους θα βρεθεί υπό τον ρωσικό ζυγό, όπως στο παρελθόν. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θυμίζει στους Ουκρανούς τους λόγους για τους οποίους αγωνίζονται τα τελευταία οκτώ χρόνια αλλά και τους προηγούμενους αιώνες και ζητάει τη βοήθεια του Θεού σε αυτό τον δίκαιο αγώνα. Το μήνυμα του Προκαθημένου έχει ως εξής: 

Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές

Η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων δίπλα στα σύνορα της χώρας μας, η διάδοση πληροφοριών για τα σχέδια του επιτιθέμενου να ξεκινήσει εισβολή, άλλες εχθρικές δηλώσεις και πράξεις των επικεφαλής της Ρωσίας απαιτούν την απάντησή μας. 

Καταρχήν, πρέπει να τονιστεί ότι η εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία έχει ήδη γίνει, ξεκίνησε τον χειμώνα του 2014 με επίθεση από τα  «πράσινα ανθρωπάκια» (σ.σ. έτσι αποκαλούσαν τους Ρώσους στρατιωτικούς χωρίς διακριτικά) στην Κριμαία. Αν και δεν κηρύχθηκε επίσημα από το Κρεμλίνο, ο πραγματικός πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζεται εδώ και οκτώ χρόνια. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου είναι η κατάληψη της Κριμαίας και τμημάτων του Ντονμπάς, ο καθημερινός βομβαρδισμός του ουκρανικού εδάφους από τα ρωσικά στρατεύματα, οι συνεχείς υβριδικές επιθέσεις από τη Ρωσία σε οικονομικό, διπλωματικό, πληροφοριακό, θρησκευτικό και άλλους τομείς.

Ο σκοπός αυτής της επίθεσης είναι γνωστός και κατανοητός: Να μετατραπεί ολόκληρη η χώρα μας, ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της, σε κατεχόμενο έδαφος που κυβερνάται για λογαριασμό του Κρεμλίνου από προδότες, τρομοκράτες και εγκληματίες. Να μετατραπεί η Ουκρανία σε μια άβυσσο, στην οποία η Ρωσία μετέτρεψε την Κριμαία, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ. Σε βάρος μας, να επιχειρηθεί η αναβίωση του σάπιου και νεκρού σοβιετικού τέρατος, τη φυλακή των εθνών, την αυτοκρατορία του κακού, για να αναγκάσουν τους ελεύθερους λαούς της Ευρώπης να υποταχθούν στις επιθυμίες των σημερινών ηγεμόνων του Κρεμλίνου.

Είναι ιστορικό γεγονός ότι η Ουκρανία, σε πολύ χειρότερες συνθήκες το 2014-15, απέκρουσε τις επιβουλές του επιτιθέμενου, ο οποίος και τότε σκόπευε να δημιουργήσει «Νοβορόσια» στα εδάφη μας, από το Χάρκοβο μέχρι την Οδησσό. Ειδικά τώρα, με έναν ανανεωμένο και ικανό στρατό, με την ακλόνητη υποστήριξη των συμμάχων μεταξύ των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο, είμαστε σε θέση να αντισταθούμε επιτυχώς στον επιτιθέμενο και να ανατρέψουμε τα σχέδιά του.

Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στην Αμερική, τις ευρωπαϊκές χώρες και όλους τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξή τους, τη διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική βοήθειά τους. Τα διδάγματα του παρελθόντος δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ειρήνευση του επιτιθέμενου, η προσπάθεια να τον «καταλάβουμε», «λαμβάνοντας υπόψη» τις ιδιοτροπίες του δεν οδηγούν στην ειρήνη, αλλά στη γιγάντωση των ορέξεων και στη διεύρυνση της επιθετικότητας. Αυτό συνέβη τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι λαοί πλήρωσαν τρομερό τίμημα για τα λάθη εκείνης της εποχής. Ελπίζουμε ότι αυτά τα πικρά διδάγματα έχουν κατανοηθεί και έχουν εξαχθεί συμπεράσματα από αυτά.

Για τον ουκρανικό λαό, τα λόγια του εθνικού ύμνου «Θα καταθέσουμε τις ψυχές και τα σώματά μας για την ελευθερία μας» δεν είναι κενά λόγια, αλλά μια βαθιά πεποίθηση που επιβεβαιώνεται από αιώνες αγώνα για το δικό του ανεξάρτητο ενωμένο κράτος. Για περισσότερα από τριακόσια πενήντα χρόνια υπό την κυριαρχία της Μόσχας, έχουμε υποφέρει πολύ από την αυτοκρατορική και τη σοβιετική σκλαβιά. Η υποδούλωση των Ουκρανών και η καταστροφή των Κοζάκων, η εξάλειψη της εθνικής συνείδησης, το κύμα καταστολής και πείνας, συμπεριλαμβανομένου του φρικτού εγκλήματος της γενοκτονίας του 1932-33, η πνευματική κατοχή λόγω της προσάρτησης της Ουκρανικής Εκκλησίας – το θυμόμαστε καλά και δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί το παρελθόν!

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές συμπολίτες!

Εμείς, ο ουκρανικός λαός, δεν επιδιώκουμε (να πάρουμε) το ξένο, παρά μόνον υπερασπιζόμαστε το δικό μας: Την πατρογονική γη, το σπίτι μας, την οικογένεια και τους οικείους μας. Για αυτό η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Και εκεί που είναι η αλήθεια είναι και η βοήθεια του Θεού και η νίκη.

Ο εχθρός θέλει να μας εκφοβίσει, να μας διχάσει, να αναγκάσει τους Ουκρανούς να καταστρέψουν το σπίτι τους με τα ίδια τους τα χέρια, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν μας. Συνειδητοποιώντας αυτό, πρέπει να διατηρήσουμε την κοινή λογική, να μην υποκύψουμε σε προκλήσεις, να αναβάλουμε εσωτερικές μικροδιαφορές μπροστά στην εξωτερική απειλή.

Στην ενότητα η δύναμή μας!

Ο επιτιθέμενος επιτίθεται όταν ελπίζει να πετύχει τον στόχο του. Το κοινό μας καθήκον είναι να δείξουμε στους Ρώσους κυβερνώντες: Είναι αδύνατο να νικήσουν την Ουκρανία, θα πολεμήσουμε και θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την πατρίδα μας μέχρι τη νίκη!

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ουκρανικέ λαέ!

Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών από την αποκατάσταση της κρατικής μας ανεξαρτησίας, εσείς και εγώ έχουμε επανειλημμένα αντιμετωπίσει προκλήσεις που έμοιαζαν ανυπέρβλητες. Ωστόσο, κάθε φορά τα ξεπερνούσαμε, με τη βοήθεια του Θεού και ενώνοντας τις δυνάμεις μας στον αγώνα για αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελευθερία. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα – και με τη βοήθεια του Παντοδύναμου θα πετύχουμε τη νίκη και μια δίκαιη ειρήνη.

Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης, στις εκκλησίες μας ακούγονται προσευχές για την αποδέσμευση από την εισβολή των ξένων, για τη φροντίδα του Θεού προς τους υπερασπιστές μας στο μέτωπο, για την ελάφρυνση της μοίρας και την απελευθέρωση αιχμαλώτων και ομήρων. Την ερχόμενη Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, ευλογώ όλες τις εκκλησίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας να προσφέρουν πρόσθετες ειδικές προσευχές για την Πατρίδα μας.

Καλώ τη Θεία ευλογία για τον ουκρανικό λαό, για τον στρατό και το κράτος μας:

Θεέ Μεγάλε, Μοναδικέ, διαφύλαξε την Ουκρανία για μας!

Επιφάνιος,

Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας

24 Ιανουαρίου 2022

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: