e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ο Κιέβου Επιφάνιος καλεί σε ενότητα τον λαό, κυρίως τους πιστούς της εν Ουκρανία παρουσίας του Πατριαρχείου Μόσχας

Κάλεσμα ενότητας του ουκρανικού λαού έναντι του πολεμικού κινδύνου, εξαιτίας της επιθετικότητας του πουτινικού κράτους του Κρεμλίνου, απηύθυνε σήμερα (22.02.2022) ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, το οποίο δημοσιεύουμε (σε αυτόματη μετάφραση) ακολούθως. Εκεί πραγματοποιεί μια συνοπτική αναφορά στα δεινά που υποφέρει διαχρονικά η γη των Ουκρανών-Ρως από τη Μοσχοβία, παλαιόθεν μέχρι και σήμερα.

Αξίζει, από το μήνυμα αυτό να κρατήσουμε την έκκληση που κάνει προς τους αδελφούς και αδελφές, που ανήκουν στην εν Ουκρανία παρουσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Τους λέγει χαρακτηριστικά: 

"[...] Θα ήθελα να απευθυνθώ ξεχωριστά στους Ορθόδοξους αδελφούς και αδελφές που ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο επεκτείνει την επιθετικότητά του χρησιμοποιώντας ρητορική «υπεράσπιση της Ορθοδοξίας». Μην περιμένετε μέχρι οι ηγέτες σας να τολμήσουν να σπάσουν τη σιωπή και επιτέλους να πουν κάτι για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση της Ουκρανίας - κάντε το προσωπικά. Ο επιτιθέμενος πρέπει να ακούσει και να δει ότι δεν τον περιμένετε, δεν χρειάζεστε τα στρατεύματά του και τη δύναμή του. Είναι αστικό και χριστιανικό καθήκον του καθενός από εσάς προσωπικά. [...]"

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΜΗΝΥΜΑ, στα ελληνικά και ουκρανικά: 

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος ζήτησε την προστασία της Ουκρανίας από τη ρωσική επιθετικότητα

22 Φεβρουαρίου 2022



Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Ουκρανικέ λαέ!

Το 1169, το Κίεβο με Χρυσούς Τρούλλους λεηλατήθηκε και κάηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του ως αποτέλεσμα εισβολής από τα βορειοανατολικά με επικεφαλής τον πρίγκιπα του Σούζνταλ-Βλαντιμίρ Αντρίι Γιούριγιοβιτς. Ούτε ναοί ούτε μοναστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Pechersk, γλίτωσαν τη λεηλασία. Το 1708 τα στρατεύματα του τσάρου της Μόσχας κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Hetmanate Baturyn, κατέστρεψαν όλους τους κατοίκους και την έκαψαν. Το 1918, τα μπολσεβίκικα στρατεύματα για λογαριασμό της μαριονέτας «δημοκρατίας» που δημιουργήθηκε στο Χάρκοβο με εντολή της ρωσικής κυβέρνησης κατέλαβαν μέρος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, για αρκετούς μήνες, τρομοκρατώντας τους κατοίκους των κατεχόμενων εδαφών, συμπεριλαμβανομένου του κλήρου.

Αυτά είναι μόνο μερικά ζωντανά παραδείγματα της ιστορίας των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας και Μοσχοβίας, το μάθημα των οποίων είναι πολύ απλό: στην ενότητα του ουκρανικού λαού - η δύναμή μας, και η εσωτερική διαμάχη και αντιπαράθεση - ο δρόμος προς την υποδούλωση από τον εχθρό .

Οι καρποί αυτής της υποδούλωσης είναι επίσης γνωστοί. Όλοι οι αντικειμενικοί ερευνητές έχουν αναγνωρίσει τη λεηλασία και την καταστροφή του Κιέβου το 1169 ως ένα σημαντικό γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή της Ρωσίας ως κράτους, καθιστώντας την ανυπεράσπιστη έναντι της εισβολής των Μογγόλων. Η ήττα του Χετμανάτου μετατράπηκε σε υποδούλωση του ουκρανικού λαού, στην αυτοκρατορική καταστροφή της ταυτότητάς μας. Η κατοχή των Μπολσεβίκων έφερε στην Ουκρανία καταστολή, τρόμο και ανήκουστα μέχρι τότε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της κλίμακας και τον κυνισμό της παγκόσμιας ιστορίας, το μεγαλύτερο από τα οποία ήταν η γενοκτονία του Χολοντόμορ το 1932-33.

Έτσι για εμάς, για τον ουκρανικό λαό, μπορεί να υπάρχει μόνο μία απάντηση στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου: ενωμένη αντίσταση, προστασία της πατρίδας, ελευθερία και αξιοπρέπεια, αγώνας ενάντια στον επιτιθέμενο μέχρι τη νίκη.

Εμείς, ο ουκρανικός λαός, μπορεί να έχουμε διαφορετικές πεποιθήσεις, αλλά το κράτος της Ουκρανίας είναι ένα. Η ιστορία έχει επανειλημμένα δείξει ότι μόνο μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Ουκρανία είναι ένας χώρος όπου πολίτες διαφορετικών πολιτικών απόψεων, διαφορετικών εθνοτικών καταβολών, διαφορετικών στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις μπορούν να παραμείνουν ελεύθεροι, να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και ελευθερίες. Αντίθετα, η ζωή στα ουκρανικά εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς, τα οποία έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία μέχρι στιγμής, δείχνει ότι η αιματοχυσία, η καταστροφή, η αιχμαλωσία και ο φόβος έρχονται μαζί με τους κατακτητές του Κρεμλίνου.

Ως εκ τούτου, καλώ όλους να υπερασπιστούν την Ουκρανία από τη ρωσική επιθετικότητα. Σας καλώ να αγωνιστείτε για την ουκρανική πολιτεία, να στηρίξετε τις ένοπλες δυνάμεις και όλους τους υπερασπιστές μας. Μαζί μπορούμε να σταθούμε. Με τη βοήθεια του Θεού, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Το κράτος μας στηρίζεται από την παγκόσμια κοινότητα, όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης. Εκατομμύρια κάνουν τις καθημερινές τους προσευχές για ειρήνη για την Ουκρανία.

Μέχρι τώρα, ο Κύριος έχει επανειλημμένα βοηθήσει τον λαό μας, έχει δώσει δύναμη και σοφία για να ξεπεράσει τις προκλήσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη και στις τρέχουσες δοκιμασίες, ο Θεός θα μας βοηθήσει να υπερασπιστούμε την αλήθεια, να εγκαθιδρύσουμε μια δίκαιη ειρήνη.

Θα ήθελα να απευθυνθώ ξεχωριστά στους Ορθόδοξους αδελφούς και αδελφές που ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο επεκτείνει την επιθετικότητά του χρησιμοποιώντας ρητορική «υπεράσπιση της Ορθοδοξίας». Μην περιμένετε μέχρι οι ηγέτες σας να τολμήσουν να σπάσουν τη σιωπή και επιτέλους να πουν κάτι για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την υπεράσπιση της Ουκρανίας - κάντε το προσωπικά. Ο επιτιθέμενος πρέπει να ακούσει και να δει ότι δεν τον περιμένετε, δεν χρειάζεστε τα στρατεύματά του και τη δύναμή του. Είναι αστικό και χριστιανικό καθήκον του καθενός από εσάς προσωπικά.

Απευθύνω επίσης έκκληση σε όλους τους συμπολίτες - η Ουκρανία είναι περήφανη για τη διαθρησκειακή και τη διεθνική ειρήνη. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπάθησε το Κρεμλίνο να πυροδοτήσει την αντιπολίτευση όλα αυτά τα χρόνια, απέτυχε. Μαζί δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί αυτή η εσωτερική γαλήνη ούτε τώρα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας καλεί για βία κατά της περιουσίας των κοινοτήτων του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία ή των υποστηρικτών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εάν είστε μάρτυρες συγκεκριμένων παράνομων ενεργειών προς το συμφέρον του επιτιθέμενου, συμπεριλαμβανομένων κρυφών και θρησκευτικών συνθημάτων - ακολουθήστε το νόμο, απευθυνθείτε στις αρχές επιβολής του νόμου, μην υποκύψετε σε προκλήσεις. Ο εχθρός ψάχνει μόνο μια δικαιολογία για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά του - το κοινό μας καθήκον είναι να καταστρέψουμε τα σχέδιά του.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Προτρέπω όλους να διατηρήσουν νηφαλιότητα πνεύματος, εγκράτεια σε λόγια και πράξεις, να μην υποκύψουν στον φόβο. Στο πλευρό μας είναι η αλήθεια, που σημαίνει τη βοήθεια και τη νίκη του Κυρίου. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, σας απευθύνομαι με τα ίδια λόγια που απηύθυνε ο προφήτης Μωυσής στον λαό που είδε τον μεγάλο στρατό που βγήκε εναντίον τους: Ο Κύριος θα πολεμήσει για σένα και θα είσαι ήρεμος» (Έξοδος 14:13-14).

Με την προσευχή στα χείλη μας, με αγάπη για τον Θεό, για την Ουκρανία, για τους γείτονές μας, πολεμάμε ενάντια στο κακό - και θα δούμε τη νίκη.

Καλώ το ουκρανικό κράτος, στους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία και σε όλο τον λαό μας, την ευλογία του Θεού!

Ο Μέγας Θεός, ο Ένας, σώσε την Ουκρανία για εμάς!

Επιφάνιος,
Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας

22 Φεβρουαρίου 2022

Митрополит Епіфаній закликав до захисту України від російської агресії

22 Лютого 2022ПРЕДСТОЯТЕЛЬ

Дорогі брати і сестри! Український народе!

За понад тисячоліття історії нашої державності не раз ворог приходив на землю Руси-України.

1169 року Золотоверхий Київ внаслідок нашестя з північного сходу, очоленого суздальсько-володимирським князем Андрієм Юрійовичем, був вперше у своїй історії розграбований і спалений. Ані храми, ані монастирі, включно з Печерським, не уникнули плюндрування. 1708 року війська московського царя захопили столицю Гетьманщини Батурин, знищили усіх мешканців та спалили її. 1918 року більшовицькі загони від імені створеної у Харкові за наказом російського уряду маріонеткової «республіки» на декілька місяців захопили частину України, включно з Києвом, піддавши мешканців окупованих земель, зокрема і священнослужителів, терору.

Це лише деякі яскраві приклади з історії взаємовідносин між Україною-Руссю та Московією, урок якої дуже простий: у єдності українського народу – наша сила, а внутрішні чвари та протистояння – шлях до поневолення супротивником.

Плоди цього поневолення теж відомі. Усіма об’єктивними дослідниками розграбування і знищення Києва 1169 р. визнане ключовою подією, яка призвела до руйнування Руси як держави, зробивши її беззахисною перед монгольською навалою. Поразка Гетьманщини обернулася закріпаченням українського народу, імперським винищенням нашої ідентичності. Більшовицька окупація принесла в Україну репресії, терор, нечувані доти в світовій історії за масштабами та цинізмом злочини проти людяності, з яких найбільшим став Голодомор-геноцид 1932-33 років.

Отже для нас, для українського народу, на кремлівську агресію може бути лише одна відповідь: згуртований опір, захист рідної землі, свободи й гідності, боротьба з агресором до перемоги.

Ми, український народ, можемо мати різні переконання, але держава Україна у нас – одна. Історією не раз доведено, що лише суверенна, незалежна Україна є тим простором, де громадяни різних політичних поглядів, різного етнічного походження, різні за своїми релігійними переконаннями можуть залишатися вільними, користуватися повнотою прав і свобод. І навпаки, життя на дотепер захоплених Росією українських землях Криму і Донбасу засвідчує, що разом з кремлівськими окупантами приходить кровопролиття, руїна, неволя, страх.

Тож закликаю всіх до захисту України від російської агресії. Закликаю боротися за українську державність, підтримувати збройні сили та всіх наших захисників. Разом ми здатні вистояти. З Божою допомогою ми переможемо у цій боротьбі.

На нашому боці – правда. Нашу державу підтримує світове співтовариство, всі люди доброї волі. Мільйони підносять щоденно свої молитви за мир для України.

Господь дотепер не раз допомагав нашому народу, давав сили і мудрість долати виклики. Переконаний, що і у нинішніх випробуваннях Бог допоможе нам захистити правду, утвердити справедливий мир.

Окремо хочу звернутися до православних братів і сестер, які в Україні належать до Московського Патріархату. Кремль розширює свою агресію, використовуючи риторику «захисту православ’я». Не чекайте, доки ваші очільники наважаться припинити мовчання і нарешті щось сказати на захист миру, на захист України – зробіть це кожен особисто. Агресор повинен почути і побачити, що ви не чекаєте його, не потребуєте його військ і його влади. Це – громадянський і християнський обов’язок кожного з вас особисто.

Звертаюся також до всіх співгромадян – Україна пишається міжконфесійним і міжнаціональним миром. Скільки за ці роки не намагався Кремль розпалити протистояння – не зміг досягти успіху. Ми разом не допустимо порушення цього внутрішнього миру і тепер. Православна Церква України закликає не допускати насильства проти майна громад Московського Патріархату в України чи прихильників Російської Православної Церкви. Якщо ви є свідками конкретних протиправних дій в інтересах агресора, зокрема прикритих і релігійними гаслами – дійте за законом, звертайтеся до правоохоронців, не піддавайтеся на провокації. Ворог лише шукає приводу для виправдання своєї агресії – наше спільне завдання в тому, щоби зруйнувати його задуми.

Дорогі брати і сестри!

Закликаю всіх зберігати тверезість духу, стриманість у словах і діях, не піддаватися страху. На нашому боці – правда, а значить – і Господня допомога та перемога. У цей відповідальний час звертаюся до вас тими ж словами, якими пророк Мойсей звернувся до народу, що побачив велике військо, яке вийшло проти них: «Не бійтеся, стійте – і побачите спасіння Господнє, яке Він сотворить вам нині […]; Господь буде поборювати за вас, а ви будьте спокійні» (Вих. 14:13-14).

З молитвою на вустах, з любов’ю до Бога, до України, до ближніх, борімося проти зла – і побачимо перемогу.

Закликаю на українську державу, на воїнів, які захищають Україну, та на весь наш народ Господнє благословення!

Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!

Епіфаній,
Митрополит Київський і всієї України

22 лютого 2022 р.

Δεν υπάρχουν σχόλια: