e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Η Σύνοδος της Ουκρανικής Εκκλησίας καλεί σε Συνοδικό Δικαστήριο άτομα από το περιβάλλον του Φιλάρετου

 Фото: ПЦУ

Στις 2 Φεβρουαρίου 2022, η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας κάλεσε σε Συνοδικό Δικαστήριο πρώην επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για κατάφωρες παραβιάσεις της Κανονικής τάξης, οι οποίοι τώρα βρίσκονται στο περιβάλλον του επίτιμου πατριάρχη Φιλάρετου και συμμετείχαν σε παράνομες «χειροτονίες». Αυτό αναφέρεται σε απόφαση της Συνόδου, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο πρώην Μητροπολίτης Μπέλγοροντ και Ομπογιάν Ιωσάφ (Σιμπάγιεφ), ο πρώην Επίσκοπος Μπέλγκοροντ – Ντνεστρόβ Φιλάρετος (Πανκου) και ο πρώην Επίσκοπος Βαλούισκ Πέτρος (Μοσκαλιόβ) εξαιτίας κατάφωρης παραβίασης της Κανονικής τάξης, συμμετοχής σε παράνομες συναθροίσεις και στις λεγόμενες αρχιερατικές χειροτονίες στο Κίεβο τέθηκαν σε αργία και κλήθηκαν στο δικαστήριο της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με κατηγορίες, οι οποίες προβλέπουν καθαίρεση. Εάν απουσιάσουν από τη συνεδρίαση, υπόκεινται σε δίκη ερήμην».

Νωρίτερα οι επίσκοποι της Ουκρανικής Εκκλησίας Ιωσάφ (Σιμπάγιεβ), φιλάρετος (Πάνκου) και Πέτρος (Μοσκαλιόβ) έλαβαν μέρος στην Ενωτική Σύνοδο και στην ενθρόνιση του Προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Επιφάνιου. Αργότερα προσκολλήθηκαν στην μη-Κανονική πρωτοβουλία του επίτιμου πατριάρχη Φιλάρετου για την ανασύσταση του καταργημένου «Πατριαρχείου Κιέβου».

© Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: