e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Αυστραλίας Μακάριος: «Οφείλουμε αιώνιο χρέος στους Ήρωες του 1821»

Με αισθήματα συγκίνησης και υπερηφάνειας, ο Ελληνισμός της Μελβούρνης τίμησε την 201η Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Ο επίσημος εορτασμός της Εθνικής Επετείου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022, και περιελάμβανε την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου και κατόπιν την τέλεση επιμνημόσυνης δεήσεως και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Shrine of Remembrance.

Της Δοξολογίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος νωρίτερα προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και άλλους ιερείς της πόλεως της Μελβούρνης.

Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών και ηρώων της Ελληνικής Επαναστάσεως και, ενώπιον πλήθους ομογενών, εκπροσώπων ομογενειακών οργανισμών και εκπροσώπων των πολιτικών Αρχών της Αυστραλίας, μίλησε εν συντομία για τα ιστορικά γεγονότα που σηματοδότησαν την έναρξη της ελληνικής Εθνεγερσίας, τονίζοντας το θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν οι αγωνιστές του ’21 και την αφοσίωσή τους στο ιδανικό της Ελευθερίας. «Κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, αλλά με θαρραλέα καρδιά και ανυπότακτο πνεύμα, και με σταθερή εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και στην προστασία της Παναγίας μας, πολέμησαν γενναία στη μάχη, χαρίζοντας στις μέλλουσες γενιές τη δυνατότητα να ζουν με ελευθερία και χωρίς καταπίεση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε την υπερηφάνεια των Ελλήνων της Αυστραλίας για την ελληνική καταγωγή τους, επισημαίνοντας ότι ως μέρος ενός πολυπολιτισμικού έθνους συνεχίζουν να μοιράζονται ένα κοινό όραμα για δικαιοσύνη και ελευθερία. «Αυτές οι αρχές είναι τόσο επίκαιρες σήμερα, όσο και πριν από δύο αιώνες», σημείωσε, ενώ προσέθεσε ότι τιμώντας τους προγόνους μας, «διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους που δεν παύει να μας εμπνέει και να μας παρακινεί στις δικές μας καθημερινές ζωές». Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την ομιλία του, τονίζοντας το αιώνιο χρέος που οφείλουμε στους ήρωες προγόνους μας και τον σεβασμό στην παρακαταθήκη που μας άφησαν, αναφωνώντας: «Ζήτω η Ελλάδα! Ας αναπαυθούν εν ειρήνη!».

Σημειώνεται ότι στην τελετή παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία, κ. Μάρθα Μαυρομμάτη, η Υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Γεωργία Μπότσιου, η οποία εκπροσώπησε τον Γενικό Πρόξενό κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, ενώ εκ μέρους της Αυστραλιανής πολιτικής ηγεσίας έδωσαν το «παρών» ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας, κ. Daniel Andrews, o Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως στην Πολιτεία, κ. Matthew Guy, η ομοσπονδιακή Υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών και Ψηφιακής Οικονομίας, κ. Jane Hume, ως εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού Πρωθυπουργού της Αυστραλίας, κ. Scott Morrison, ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αντιπολιτεύσεως, κ. Richard Marles, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Εργατικού Κόμματος, κ. Anthony Albanese, και ομογενείς ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί βουλευτές. Παραβρέθηκαν, επίσης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της Αυστραλίας, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και οργανισμών, καθώς και μαθητές από τα ομογενειακά σχολεία της Μελβούρνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια: