e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Κυριακή Ορθοδοξίας 2022 σε σπίτι του πολιορκημένου Κιέβου

Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας

Η λεγόμενη Μικρή Αγία Σοφία Κιέβου, παρεκκλήσιο κείμενο στον αυλόγυρο του μνημειώδους Ναού της Αγίας Σοφίας, δεν λειτουργεί κατ' αυτό το διάστημα της ρωσικής εισβολής, διά τον φόβον των βομβαρδισμών, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν έντονες φήμες πως η Αγία Σοφία είναι ένας από τους στόχους των Ρώσων. 

Έτσι, κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 13 Μαρτίου 2022, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία στο σπίτι του Πρωθιερέως του Ναού, π. Γκεόργκι Κοβαλένκο, πρυτάνεως του Ορθόδοξου Ανοικτού Πανεπιστημίου Αγία Σοφία, κοινωνικού ακτιβιστή, μπλόγκερ, πατέρα πέντε παιδιών, διαπρεπούς κληρικού της επίσημης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Εκεί, στην κατ' οίκον Εκκλησία, έφθασαν για να λειτουργηθούν ολίγοι φίλοι, γείτονες και ενορίτες του Πρωθιερέως , έχοντας γνώση ότι και αυτές οι μετακινήσεις έχουν επικινδυνότητα, διότι ουδείς γνωρίζει πότε θα κτυπήσουν οι εισβολείς. 

Όπως ο ίδιος ο π. Κοβαλένκο αναφέρει, είχαν συναχθεί περισσότεροι από τους Αποστόλους στον Μυστικό Δείπνο. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία παρότι στον ιερό Ναό, μαζί με "ένα συναίσθημα ενός συνδυασμού πρωτοχριστιανικότητας και νεωτερικότητας. Και μας συγκέντρωσε όλους ο Χριστός, ο Οποίος ήταν ανάμεσά μας!"


Δεν υπάρχουν σχόλια: