e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Σταυροπροσκυνήσεως 2022 στην Λοκρίδα Μητροπόλεως Φθιώτιδος

Στον καλλιμάρμαρο Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης της παραθαλάσσιας κωμοπόλεως του Αγίου Κωνσταντίνου στη Λοκρίδα ιερούργησε σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 27 Μαρτίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στον πόθο της Αναστάσεως κάθε χριστιανού, η οποία έρχεται στην ζωή μας δια του Σταυρού και δια της αληθινής και ματωμένης αγάπης, και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ο πόθος της Ανάστασης είναι το ζητούμενο κάθε ανθρώπου, ο οποίος βιώνει μέσα του πόνο, θλίψη, οδύνη, στεναγμό, ασθένεια, αγωνία, ανασφάλεια. Όλοι μας ποθούμε την Ανάσταση και η Ανάσταση περνάει μέσα από τον Σταυρό, περνάει μέσα από τον Γολγοθά. Έρχεται η Αγία μας Εκκλησία να μας προετοιμάσει για τα πάθη του Χριστού, τα οποία θα διαδεχθεί η Ανάσταση.

          Ο Σταυρός του Χριστού είναι το σημείο, όπου συναντώνται δύο ακραίες καταστάσεις. Πάνω στον Σταυρό συναντά κανείς, το απόλυτο μίσος και την απόλυτη αγάπη. Το απόλυτο μίσος του παραλογισμού των ευεργετημένων, των πλασμάτων προς τον Πλάστη, των δημιουργημάτων προς τον Δημιουργόμ, το απόλυτα παράλογο μίσος από αυτούς που αγαπήθηκαν και από την άλλη μεριά η απόλυτη αγάπη, η οποία απλώνει τα χέρια της πάνω στον Σταυρό. Η αγάπη του Σταυρού, η αγάπη του Χριστού, είναι η ματωμένη αγάπη.

          «Ἒτι ἁμαρτωλῶν ὄντων ἡμῶν Χριστὸς ὑπὲρ ἡμῶν ἀπέθανε». Ανέβηκε πάνω στον Σταυρό όχι γιατί το αξίζουμε, αλλά γιατί ακριβώς δεν το αξίζουμε, και αυτή είναι η ακραία αγάπη. Η αγάπη που σημαίνει να αγαπάς όχι γιατί, ούτε επειδή, αλλά να αγαπάς «παρόλο», να αγαπάς, «αν και». Αυτή η αγάπη ελευθερώνει, αυτή η αγάπη ανασταίνει, η αγάπη που δεν θέτει όρους και προδιαγραφές, αυτή η αγάπη είναι ζωή. Αυτή την αγάπη μας φανερώνει ο Χριστός για να μας δείξει ότι μόνο με αυτή την αγάπη μπορούμε να φτάσουμε στην Ανάσταση.

         Βλέπουμε στην ζωή μας, ότι όταν κάποιος μας αγαπά, μας δίνει ζωή και όταν κάποιος μας μισεί αισθανόμαστε τον θάνατο κοντά μας. Η αγάπη είναι η ανάστασή μας. Όταν λαμβάνει κανείς αγάπη δεν λογαριάζει δυσκολίες και πόνους.

        Ο Σταυρός του Χριστού μας φέρνει μήνυμα ζωής. Όταν ο άνθρωπος βάζει ως κέντρο της ζωής του τον εαυτό του και όχι τον Σταυρό τότε είναι ικανός να κάνει τα πάντα, είναι ικανός να κάνει αυτά που βλέπουμε σήμερα, να σκορπά θάνατο. Όταν ο άνθρωπος βγάλει τον Σταυρό από την ζωή του είναι ικανός να κάνει τα πάντα, κάθε κακό.

          Από την σταυρωμένη αγάπη θα αντλήσουμε δύναμη για να μάθουμε να αγαπούμε και εμείς αληθινά, ταπεινά, σεμνά, να αγαπούμε συνετά και γνήσια, να αγαπούμε αιώνια».

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, οι Αντιπεριφερειάρχες, Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, κ. Ηλίας Κυρμανίδης και κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, η επικεφαλής της Παρατάξεως «Πατρίδα μας η Στερεά» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος κ. τ. Υπουργός κ. Κατερίνα Μπατζελή, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, ο Φρούραρχος Λαμίας – Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξιάρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας,  η Λιμενάρχης Αγίου Κωνσταντίνου κ. Χαραλαμπία Σκριμπά, ο Διοικητής του Α. Τ. Καμένων Βούρλων κ. Απόστολος Ανεστόπουλος και ο Διοικητής της Π. Υ. Αγ. Κωνσταντίνου κ. Παναγιώτης Κοτρώνης και άλλοι επίσημοι.

          Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος είχε μία όμορφη και πνευματική επικοινωνία με όλους τους άρχοντες και τους πιστούς της κωμοπόλεως του Αγίου Κωνσταντίνου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: